Weg in eigen land

Week van de geschiedenis Een hele week vol geschiedenis. Meer dan tweehonderd musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken en andere instellingen leveren een bijdrage om ons historisch besef te vergroten. Leuke en interessante zaken passeren de revue: een tentoonstelling over de geschiedenis van het Ganzenbordspel in Museum Joure, een 'Wasprogramma' bij de Zwolse Stichting het Vrouwenhuis, een tentoonstelling over 'Kinderen van vroeger' in bibliotheek de Schans, 'sHertogenbosch, en ga zo maar door. Alles is te vinden op www.weekvandegeschiedenis.nl. Of kijk in de speciale editie van het Historisch Nieuwsblad (in uw brievenbus, of af te halen bij de deelnemers).

Marleen van Swigchem

Archievendag Ga op zoek naar uw eigen verleden tijdens de eerste Landelijke Archievendag, morgen - een opmaat voor de Week van de Geschiedenis. In navolging van monumenten en musea hebben nu ook de archieven een open dag - meer dan zeventig archieven verspreid over het hele land doen mee. Met bijvoorbeeld rondleidingen in de - doorgaans niet toegankelijke - depots, of een tentoonstelling van 'archiefschatten'. Het gemeentearchief van Kampen organiseert bijvoorbeeld een Paleografiewedstrijd; het Streekarchivariaat Regio Achterhoek besteedt aandacht aan boerenerven. Het Niod in Amsterdam vertoont historische films en zorgt voor experts om uw tastbare oorlogsherinneringen (familiealbum, dagboek, e.a.) te laten beoordelen. Kijk op www.archievendag.nl Meer geschiedenis In het Dordtse museum aan huis Simon van Gijn gaat vandaag de tentoonstelling 'Verzameld verleden' van start, over spraakmakende figuren en feiten uit de vaderlandse geschiedenis. Aanleiding voor de expositie is het verschijnen van het laatste deel van de populair-historische reeks 'Verloren Verleden' van uitgeverij Verloren. T/m 10/4.

Dit weekend komen ridders te paard met wapperende banieren opdraven voor een middeleeuws riddertoernooi in het Archeon, Alphen aan den Rijn.

In Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen, is een expositie te zien over de gevolgen die de Eerste Wereldoorlog had voor het alledaagse leven in Vlaardingen.

T/m eind december, iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand 14-16u.

Volle maan Zaterdag organiseren zeven Gelderse kastelen een vollemaansavond. Een paar voorbeelden: verhalen en middeleeuwse muziek op kasteel Ammersoyen (20-23u), een sagen-en legendenwandeling in en om kasteel Doorwerth (start vanaf 19u), zoektochten door de duistere kastelen Rosendael en huis Verwolde (vanaf 20u). Andere avondactiviteiten vindt u op www.mooigelderland.nl.

Papieren plezier Het Speelgoedmuseum Deventer heeft een tentoonstelling samengesteld, 'Plezier met Papier, over het papieren speelgoed van fabrikant Selecta. 150 voorbeelden van prik-, kleur-, borduur-en toverblokken geven een beeld van de vijftig jaren dat Selecta actief was op de speelgoedmarkt - de laatste vijftien jaar, tot 1982, in Deventer zelf.

Gebroken dijken Fort Rammekens bij Vlissingen toont in een kleine herdenkingstentoonstelling foto's van de de inundatie van Walcheren in 1944. Ook de film Broken Dykes wordt vertoond. Zondag zorgen IVNgidsen voor een rondleiding, om 14 uur. Het fort is nog t/m zondag open, 13-17 uur.

Vergankelijkheid Dinsdag, op Allerzielen, organiseert het Fries Museum in Leeuwarden een lezing over de symbolische functie van bloemen bij rouw en begraven. Bloemenarrangeur en begrafenisondernemer Ferdinand van Leeuwen vertelt over aspecten van zijn vak. Een en ander past bij het thema 'vergankelijkheid' van de tentoonstelling 'Bloemen van Verlangen' die nog t/m 23 januari in het museum te zien is (reserveren: 058-2555517).

Kwaad De tentoonstelling 'Het Kwaad' in het Amsterdamse Tropenmuseum, die vorige week per abuis in deze rubriek werd genoemd, begint pas op 18/12.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden