weg in eigen land

Voor de reizende tentoonstelling ’Van huis uit’, over migrantenfamilies en hun interieurs, richtte gastcurator Michael McMillan een fictieve woonkamer in, met elementen uit verschillende culturen. Zes families maakten korte homevideo’s. Tot 5 mei te zien in Imagine IC, op Bijlmerplein 1006-1008, Amsterdam.

De Koninklijke Academie van Beelde Kunsten in Den Haag houdt vandaag een open dag, met exposities en informatie, van 10-16 uur. Vandaag beginnen ook de feestelijkheden van het 325-jarig bestaan van de KABK, een heel jaar met veel extra activiteiten: www.kabk.nl.

De Winter Efteling wordt uitgeluid met het EK Alpenhoorn blazen, waaraan bezoekers zelf kunnen meedoen. Vandaag, met voorrondes om 13, 15 en 17 uur; finale om 18 uur. Morgen is het echt de laatste dag van de Winter Efteling.

De 300ste geboortedag van de Zweedse wetenschapper Carolus Linnaeus (1707-1778) wordt gevierd met een internationaal Linnaeusjaar. Als hommage aan de beroemde Zweedse plantkundige toont het Teylers Museum in Haarlem herbariumbladen van Linnaeus zelf, zeldzame zeventiende-eeuwse handschriften, tulpenbladen, schilderijen én hedendaagse botanische tekeningen. ’Bloemen onder de loep’ is te zien t/m 3 juni. Zie ook www.linnaeus2007.nl.

Het Legermuseum in Delft toont de portretten van vijftig heroïsche samoerai. De krijgers (Taiheiki eiyu den, ’Helden van de grote pacificatie’) illustreren de zestiende-eeuwse Japanse burgeroorlogen die uiteindelijk leidden tot de eenwording van Japan. De samoerai-prenten zijn halverwege de negentiende eeuw gemaakt door de kunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861). T/m 6 mei.

De Hollandsche Manege aan de Vondelstraat 140 in Amsterdam, opgeleverd in 1882 en een van de oudste stadsmaneges van Europa, toont paardensportfoto’s van Tjerk van der Grijp en Martine Kuipers. U bent bovendien welkom voor een rondleiding door een van de medewerkers, 020-6180942 of www.hollandschemanege.nl.

Liefhebbers van deltavliegen en paragliden kunnen met al hun vragen terecht op de beurs voor vliegsporten, morgen 11-16 uur in de Olympiahal in Wageningen.

De reizende tentoonstelling over Maassluis, met veel foto’s, prenten en historische schilderijen, is na een bezoek aan Oost-Europese zustersteden weer terug in de stad, nu uitgebreid met werk van de 90-jarige Maassluizenaar Henk Fortuin. In de Dijkzaal van het Gemeentemuseum Maassluis kunt u bovendien nog t/m 25 februari de tentoonstelling ’Psalmenoproer in Maassluis’ bezoeken.

Meedenken over de toekomst van de stoel, in het Glaspaleis Heerlen. Een bijeenkomst voor ontwerpers en liefhebbers, met inleidingen door de ontwerpers Jacco Bregonje, Maarten Kusters en Ann Maes. Zaterdag 3/2 14u, inschrijven 06-24687639 of via info@zetel.nl. Op de laatste dag van de grote stoelenmanifestatie in het Glaspaleis, zondag 4/2, zijn medewerkers van de organiserende stichting Zetel aanwezig om een toelichting bij hun werk te geven. www.zetel.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden