Weg in eigen land

Cartografie

De tentoonstelling 'Kaarten uitgelegd' in het Universiteitsmuseum in Utrecht laat aan de hand van historische en moderne kaarten, instrumenten en globes zien welke keuzes kaartenmakers maakten, en waarom. De tentoonstelling besteedt speciale aandacht aan het werk van beroemde cartografen als Blaeu, Cruquius en Kraijenhoff. En natuurlijk aan meester Bos, de grondlegger van de Bosatlas. De tentoonstelling duurt t/m 18 april, toegang gratis.

Wildlife

De 115 bekroonde foto's van de prestigieuze wedstrijd 'The Wildlife Photographer of the Year', uitgekozen uit 20500 inzendingen, hangen tot en met 7 maart in het Museon in Den Haag. Fotograaf Peter Muller houdt een aantal tafelgesprekken met gerenommeerde natuurfotografen. Reserveringen voor deze lezingen (op de zondagen 30/11, 21/12, 11/1 en 8/1) gaan via 070-3381423. Kosten euro11,50 incl. tentoonstelling (www.museon.nl).

Smakelijk eten

Zestig journalistieke zwart-witfoto's geven een beeld van de eetcultuur van de jaren vijftig en zestig. Foto's van nieuwigheidjes als de automatiek, het gezin aan tafel, de boterhammentrommels in een Amerikaans schooltje, een etenswarenventer in Bolivia, een knoedel-bezorger fietsend door het drukke Tokio, bij elkaar vormen ze de tentoonstelling Smakelijk eten! Te zien t/m 18 januari in De Hallen Haarlem, di-za 11-17, zo 12-17 uur.

Ook in Haarlem: het Frans Hals Museum geeft met acht stillevens uit de 17de eeuw een kleine presentatie over de culinaire tradities in de Gouden eeuw. T/m maart 2004.

Zeeschilders

Zeeschilders vormen een groep apart in de geschiedenis van de schilderkunst. In Nederland speelde de tentoonstelling 'Schilders en de Zee', die de Koninklijke Marine Nederlandse in 1952 in Amsterdam organiseerde, een belangrijke rol. Naar aanleiding hiervan werd in 1953 de Vereniging van Zeeschilders opgericht. Op de (verkoop-)jubileumtentoonstelling, De lokroep van de zee, zijn alle leden van de vereniging vertegenwoordigd. Vanaf vandaag t/m 29 februari in het Marinemuseum in Den Helder.

Sapperdeflap

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen -bij TV Toys in Dieren begint donderdag een tentoonstelling over 45 jaar Pipo de Clown. De Dikke Deur komt in eigen persoon de tentoonstelling openen om 16 uur. Te zien tot 1 juli. De toegang tot het museum is euro6,50, tot 12 jaar euro5,50.

Gouden boekjes

Nog meer nostalgie: Vijftig jaar geleden verscheen 'Pietepaf, het circushondje', het eerste deeltje van de Gouden Boekjes van uitgeverij De Bezige Bij. Over deze van oorsprong Amerikaanse reeks boekjes (in de VS werden ze vanaf 1942 verkocht voor 25 dollarcent per stuk) heeft het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een feestelijke tentoonstelling ingericht. Met veel originele illustraties van onder anderen Tibor Gergely en Garth Williams uit favoriete boekjes als 'De gele taxi' en 'Vijf brandweermannetjes'. De tentoonstelling in het binnenmuseum is te zien t/m 28 februari.

Ganzen

Meer dan één miljoen ganzen, uit onherbergzame streken als Siberië en Nova Zembla, overwinteren ieder jaar in Nederland. Vogelbescherming Nederland geeft een nieuwe brochure uit over deze wintergasten, met tien uitgelezen ganzenkijkplekken. Wie liever onder begeleiding van een gids gaat kijken, vindt een overzicht op www.vogelbescherming.nl. De brochure is op te vragen via de website, of door een kaartje te sturen aan: Vogelbescherming Nederland, Postbus 925, 3700 AX Zeist o.v.v. 'brochure Tour de gans'.

Tot slot:

De VrijeTijdPlus, de lifestyle beurs voor 50-plussers in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, gaat vooral over genieten en the quality of life. Nog t/m zondag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden