Weg in eigen land

Drie dagen lang is Volendam weer de kunstenaarskolonie van rond 1900. Vijftien kunstschilders in binnen- en buitenland gaan, op uitnodiging van het beroemde Hotel Spaander, aan het werk op verschillende plaatsen in het historische centrum. Dit ’Volendam en plein air’ speelt zich af zondag 15-18u, maandag 9.30-19u, en dinsdag 9-15u.

Houtsnijwerk, kookkunst, bloemschikkunst, geneeskunst, barokmuziek, alles volgens de tradities van de zeventiende eeuw. Te beleven tijdens twee middagen in oude panden in de Utrechtse binnenstad. ’t Lustelijck Groen heet het evenement: morgen en volgende week zaterdag om 14, 15 en 16u in de pandhof Sinte Marie en de pandhof van de Dom; gratis. De kinderen kunnen intussen knutselen met kruiden.

Stad-Groningers vieren maandag het feest van Groningens Ontzet (dat teruggaat tot het jaar 1672). Met een Paardenkeuring en een Peerdespul, de ’Ontzetting Games’, een Dance-event Boomin’Berend, en meer: www.feestinstad.nl.

Het Havenfestival IJmuiden, morgen en overmorgen, wordt één grote, vrolijke en theatrale ontdekkingstocht, zo belooft het persbericht. Veel straattheater, filmvertoningen (met speakerscorner) in Pakhuis IJmuiden Stores en muziek (www.havenfestivalijmuiden.nl).

Drie dagen dans, (stand-up) comedy, theater en muziek rondom theater De Stoep, vormen samen het SpijkenisseFestival, dat vandaag om 16u begint.

Nieuw: het festival Beatstad Heats The Hague, met optredens op twee buitenpodia en tien binnenpodia in het centrum van Den Haag. Vrijdag 1/9, Van 16u tot in de kleine uurtjes; www.beatstad.nl.

Drie Nijmeegse broers, Paul, Johan en Herman van Limburg, waren rond 1400 beroemde kunstenaars. De stad Nijmegen verbindt voortaan een heel middeleeuws weekend aan hun naam: het ’gebroeders Van Limburg weekend’. Morgen vindt de opbouw plaats en betrekken de re-enactmentgroepen hun tenten, zondag is er een middeleeuwse markt en treft u onder andere een schaapskudde aan, en valkeniers. Om 15.30 uur vertrekt een grote optocht vanaf de Grote Markt, onder luid klokgebeier – ook de Nijmeegse Torendag wordt zondag gevierd. www.gebroedersvanlimburgweekend.nl.

Arnhem biedt zondag ’The Largest Living Statue Championship’, het levende standbeelden-feest dat tot een internationaal concours is uitgegroeid, waaraan de beste levende beelden uit de hele wereld meedoen (13-17u). Om 18u volgt de prijsuitreiking en een Grande finale-parade. Het Gelders Orkest geeft een gratis concert (Stadhuishal, 12u). Zaterdag 13-16.30u bijten de kinderen het spits af met Kids Statues rondom Eusebiusplein en Markt.

Morgen kunt u een themadag bijwonen in het Amersfoortse Armando museum rondom de tentoonstelling ’Schilders pur sang’, over drie generaties schilders: Armando, Marc Mulders en Ronald Zuurmond. Veel aandacht voor de relatie tussen filosofie en kunst, voor Armando, en voor de tentoonstelling zelf. De dag begint met een rondvaart door de binnenstad, om 10.45u, euro 30,- , reserveren: 06-38280926, www.armandomuseum.nl

Ruim twintig Nederlandse en Duitse bezoekerscentra in het Grenspark (tussen Venlo en Echt) doen zondag mee aan de 8ste Grensparkdag van Maas-Swalm-Nette. Fietstochten, een dierenshow, wandelingen, een quiz voor de kinderen, alles onder de noemer ’Mozaïek van het Grenspark’ (www.grenspark-msn.nl).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden