Weg in eigen land

Uitpakken in Den Haag

Twee kerken

De Grote Kerk van Naarden opent dinsdag haar 'toeristenseizoen'. Dat betekent dat de kerk (t/m 9 september) dagelijks van 13 tot 16 uur bezichtigd mag worden. Elke zaterdag om ca. 15.30 uur klinkt is er een orgelbespeling. Toegang fl4,50, kinderen fl2,50.

Vandaag mag u de toren van de Grote of Sint-Laurenskerk van Rotterdam beklimmen, voor fl2,-, kinderen de helft. De kerk zelf kan (kosteloos) bekeken worden van 10 tot 14.30 uur.

Obdammer kampeerbeurs

Op de ijsbaan van Hensbroek (Gem. Obdam, NH) wordt morgen de Obdammer kampeerbeurs -een koop- en verkoop-beurs voor alleen particulieren- gehouden. De Stichting Vrije Recreatie is met informatie aanwezig.

Polderdag

Het Land van Wijk en Wouden is het landelijke gebied tussen de steden Zoetermeer, Leidschendam en Alphen a/d Rijn. Morgen kunt u met dit stukje Groene Hart kennismaken tijdens de Polderdag. In Zoeterwoude, Stompwijk en Hazerswoude zijn startplaatsen voor een grote verscheidenheid aan routes; in Hazerswoude is bijvoorbeeld een tocht per roeiboot opgenomen. Uiteraard zijn er overal extra feestelijkheden.

Sallandse asperges

Op het voorterrein van het Landgoed Schoonheten (tussen Mariënheem en Heeten) tonen trotse Sallandse asperge-telers morgen hun 'witte goud'. Een aantal restaurants demonstreren er hun meesterschap: er is zelfs asperge-roomijs te proeven! Van 12 tot 17 uur. Misschien is er nog een plekje vrij bij een van de boswachter-wandelingen over het landgoed (VVV/ANWB Raalte 0572-352406). En anders wandelt u (2km) naar Jachthut de Kreil voor de aanpalende Salland Fair. De Sallandse VVV's hebben een speciale brochure voor hun project Salland Aspergeland uitgegeven.

Archeon spiritueel

De oude tijden van het archeologische themapark Archeon maken morgen ruimte voor de Nieuwe Tijd: er wordt morgen een 'Beurs der Spirituele Ervaringen' gehouden. Van klankschalen en Tarotisme tot Cherokee-crystal-reading en Indiaanse storytelling door Bon en Lee Nitsch, (voor de zweethut-ceremonie dient u een korte broek plus T-shirt mee te nemen), kortom, de geest komt morgen niets tekort. Openingstijden 10-17 uur, toegang fl24,50, kinderen fl17,50- (tot 4 jaar gratis).

Duursport-expo

Vier miljoen Nederlanders, zo zijn de schattingen, brengen hun vrije tijd door als kilometervreter: hardlopend, fietsend, skeelerend of steppend. Voor deze duursporters wordt een drie dagen durende sportbeurs gehouden in het Autotron in Rosmalen. Dit wordt de eerste expo in Nederland waar je met je sporttas naar toe gaat, zeggen de organisatoren, want je kunt op het beursterrein een rondje hardlopen, maar ook een parcours op de mountainbike afleggen, of je wagen aan een mini-triatlon. De duursport Expo 2000 wordt gehouden op 26, 27 en 28 mei. Zie ook: www.duursportexpo.nl

Glasstadmars

Voor volgende week zaterdag, 27 mei, noteren we alvast de Glasstadmars, de 55ste editie van Leerdam's wandeldag. De routes lopen op van 2,5 km tot maar liefst 50km voor de doorgewinterde wandelaars. Voor de lange afstanden is de starttijd tussen 6.30 en 9 uur, voor de 30km tussen 7 en 10 uur en aan de overige afstanden mag u tussen 9 en 13 uur beginnen. Met blarenbal toe. Startterrein is het sportpark van Leerdam Sport 55. Voor informatie: 0345-616471.

Vlaamse fietsdag

Wie vorige week nog niet genoeg gefietst heeft, kan het morgen nog eens dunnetjes overdoen: dan wordt de dag van Antwerpen Fietsprovincie gehouden, of zoals die op z'n Vlaams heet: de dag van de zachte weggebruiker. Informatie kunt u krijgen bij de Fietsersbond van Vlaanderen, 00-32-3-2319295.

Ilperveldse open dagen

Het nieuwe Ilperpad is zover klaar dat er publiek ontvangen kan worden. Achter het bezoekerscentrum in het Ilperveld ligt een langgerekte strook grond die alle verrassingen prijsgeeft die het veel grotere Ilperveld te bieden heeft. Van weidevogels tot trilveen, van bosjes tot de openheid van Waterland. Dit alles is vandaag en morgen te beleven op de open dagen, die met feestelijkheden van de meest uiteenlopende aard zijn opgetuigd. Het Ilperpad ligt aan het Noordhollands Kanaal, tegenover het dorp Watergang. Adres bezoekerscentrum: Kanaaldijk32a te Landsmeer.

Wekker-collectie

Het Marechausseemuseum biedt sinds half april onderdak aan een collectie van de meest uiteenlopende soorten wekkers: van oude pendules met belsysteem, duiven- en biljartklokken tot hedendaagse reiswekkers. Het museum, gevestigd in het zeventiende-eeuwse Koninklijk Weeshuis in Buren, is geopend di-vr 10-16.30 en za zo 13.30-17 uur.

Alles uit de kast

Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum heeft een tentoonstelling ingericht met kleding zoals die op het platteland gedragen werd rond 1900. Juist kleren van 'gewone' mensen krijgen de aandacht: werkkleren van landarbeiders hangen in de landbouwzaal, matrozenpakjes in het schoollokaal, enzovoort. 'Alles uit de kast' is te zien tot 31augustus.

De natuur in

Morgen begeleiden speciale Meinweggidsen van Staatsbosbeheer een dagwandeling langs vennen, heidevelden, bossen en heldere beekjes in het nationale park De Meinweg. De zes uur durende tocht begint om 10 uur in het bezoekerscentrum De Meinweg in Herkenbosch. Neem een kijker en een lunchpakket mee. Aanmelden tel. 0475 528500.

Op loopafstand van NS-station Soest-Centrum ligt de Oude Kerk, het beginpunt van een wandeling die het IVN morgen houdt in de Eempolders, een beroemd weidevogelgebied. Om 14 uur vertrekt de excursie, waaraan ook rolstoelgebruikers en gezinnen met kinder- of wandelwagen zonder problemen kunnen deelnemen.

Woensdag laat boswachter Jans de Vries van Staatsbosbeheer in alle vroegte in het Bargerveen horen hoe elke vogel zijn eigen lied zingt. Start: 6 uur op de parkeerplaats Hoge weg/Verlengde Scheperweg Zwartemeer - Klazienaveen.

Voor minder validen met een zogenaamde scootmobiel organiseert Staatsbosbeheer woensdag een excursie door het natuurgebied de Emmerdennen. De boswachter vertelt twee uur lang over alle planten en dieren die hier voorkomen. Start: 10 uur, parkeerplaats Hunebed, Wolfsbergenweg in de Emmerdennen. Neem een kijker mee en zorg voor een volle accu van de scootmobiel. Aanmelden tel. 0591-613953.

Woensdag organiseert het IVN in Workum een waterbeestjesmiddag voor de jeugd. Vertrek om 14 uur van de bibliotheek, Begine 52 in Workum. In verband met de mee te nemen materialen moeten deelnemer zich van tevoren opgeven bij M. Smit, tel. 0515-542444.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden