weg in eigen land

Marleen van Swigchem

De Stichting Een Joodse Erfenis inventariseert en beschrijft Joodse oorlogsmonumenten in Nederland. Inmiddels zijn Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland onderzocht. Rondom deze inventarisatie is een reizende tentoonstelling ingericht, ’Sporen van de Holocaust’. Te zien in het Verzetsmuseum Friesland in Leeuwarden, t/m 25 maart. Ook in de expositie opgenomen: het monument voor de Joodse werknemers van de inmiddels verdwenen Benninga’s Margarinefabrieken, uit de eigen collectie.

De reizende expositie ’Licht in het Donker’, over het zogeheten Philips-Kommando, verhuist naar het Museon in Den Haag. T/m 10 juni is hier de bijzondere geschiedenis te volgen van deze groep gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Vught tewerkgesteld waren.

Vroeg voorjaar in Amsterdam. De tentoonstelling Groene Vingers in architectuurcentrum Arcam (t/m 31/3) gaat over de verhouding tussen de stad en het omringende groen. De stukken groen (’vingers’) op de Amsterdamse stadsplattegrond worden naar voren gehaald en het bebouwde stadsgebied wordt voor één keer beschouwd als ’restgebied’. Op 20/2 organiseert Arcam een openbaar debat over de toekomst van dit groene gebied.

Henry II Fix, een curieuze, bijna vergeten Zwollenaar, was een verzamelaar in hart en nieren. Bij zijn dood in 1844 liet hij een bonte verzameling (kunst-)voorwerpen en rariteiten na. In het Historisch Centrum Overijssel kunt u (t/m 29/5) kennismaken met deze bizarre encyclopedische verzameling. En passant komt u veel te weten over de geschiedenis van Zwolle rond 1800. De tentoonstelling is samengesteld door schrijver en gastconservator Atte Jongstra, van wie onlangs het boek ’De avonturen van Henry II Fix’ verscheen. Op 15/2 kunt u een historische avond over het fenomeen Fix bijwonen, waarbij Jongstra als spreker optreedt.

Nederlands wereldberoemde schoenenontwerper Jan Jansen zit 45 jaar in het vak. De schoenen die hij maakt zijn vaak meer kunstwerk dan schoen. 150 exemplaren staan t/m dinsdag te kijk in veilinghuis Christie’s in Amsterdam. Op woensdag gaan ze onder de hamer (www.janjansenshoes.com).

Ook de planten van de Hortus botanicus Leiden zijn van slag door deze warme winter. Veel soorten zijn nu al in bloei. De winterwandeling van morgen wordt eigenlijk een voorjaarswandeling. Start om 12 uur bij de hoofdingang, 071-5277249).

Nog vandaag en morgen in de IJsselhallen Zwolle: de OutdoorKookFair, over buiten koken en buiten genieten. Wie officieel wil leren barbecuen kan een workshop volgen van de DBA OutdoorCooking University. 10-18u, www.outdoorkookfair.nl.

De legendarische radioman Willem de Ridder komt volgende week zaterdag naar de Verhalenboot in Zwolle. Hij staat daar geprogrammeerd met ’Doornroosje en het onbekende einde’, een sprookje voor toehoorders van 16 jaar en ouder (17/2 20.30u, www.deverhalenboot.nl of 038-4239659; ligplaats Thorbeckegracht).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden