WEG IN EIGEN LAND

Hei wordt monument

Paddestoelen

- Twee paddestoelenwandelingen vandaag: om 14 uur in Zelhem, start bij Reinders aan de Ruurloseweg (buslijn 20), en om 15 uur in het Gaasterland, start bij de oude herberg Kippenburg aan de Provincialeweg bij de afslag naar Oude Mirdum.

- Morgen staat ook het landgoed Elswout in Overveen in het teken van de wereld van schimmels en paddestoelen. Van 10.30 tot 16 uur verzorgt het IVN een paddenstoelenprogramma (om 12.30 en 14.30 uur excursies voor kinderen van 4 tot 19 jaar, zònder ouders).

- Met paddestoelenkenners op zoek naar aardster, berkenboleet en nestzwammetje: start morgen om 11 uur bij het leslokaal De Waterkant in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam.

- In Horst (L.) worden vandaag champignonplukwedstrijden gehouden in de Mèrthal, te beginnen om 20 uur. Morgen zijn er kookwedstrijden en proeverijen vanaf 11 uur.

- In Flevoland zoeken ze het meer in kabouters. Arrangementen in de maand oktober, van twee dagen lang, met kabouterontbijt, -diner en -excursies, voor ¿119,- p.p. Informatie bij Vakantieboekingscentrale Flevoland: 0320-230500.

Nog meer herfst

- Een andere manier om het begin van de herfst te vieren (er zijn ook mensen die van de herfst hóúden) is de droogbloemen en pompoenendag, morgen van 11 tot 17 uur, bij kwekerij De Egelantier aan de Verlengde Boterdijk in Paterswolde.

- In het Bosmuseum in het Amsterdamse Bos staat tot en met zondag 2 november een herfsttentoonstelling met de titel 'Herfstdraden', over herfst, paddestoelen en spinnen. Elke zondagmiddag zorgt het IVN Amsterdam om 13 uur voor een begeleide natuurwandeling, waarbij natuurgidsen vertellen over de bijzondere planten en dieren in het oude landschap om boerderij Meerzicht.

- Vandaag om 16 uur vertrekt de laatste burltocht van dit jaar vanaf het Stationsplein in Nunspeet. De kosten van deze hertentocht op de Oostvaardersplassen zijn ¿16,50.

Tentenvrijmarkt

Nog tot 16 uur vandaag duurt de vrijmarkt van Zwerfkei Buitensport, op het bedrijfsterrein aan de Jaap Bijzerweg 10 in Woerden.

Boerenmarktdagen

Vandaag en morgen organiseert Landschapsbeheer Noord-Holland een boerenmarktdag op het erf van Kinderboerderij Elsenhoven (gelegen tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel). Dit in het kader van Erfgoed '97.

Bedrijven

Morgen wordt voor het eerst in Nederland een Open Bedrijvendag gehouden. Zou daar een commercieel tintje aan zitten? Bij het lezen van de lijst deelnemende bedrijven - variërend van plasticrecycling tot fabrikanten van gloeilampen en orthopedische schoenen, van damastweverij, asfaltfabriek, nertsenhouderij tot baksteenfabriek - wint hoe dan ook de nieuwsgierigheid. Dit jaar betreft het nog een regionaal project in het zuiden van Nederland. Volgend jaar moet het een landelijk evenement worden. Een servicelijn geeft morgen van 10-17 uur informatie: 013-5365077.

Glas

De ruim dertig ramen van de Pancratiuskerk in Tubbergen zijn gemaakt door vijf opeenvolgende generaties van de glazeniersfamilie Nicolas. Dat unieke gegeven was min of meer de aanleiding voor het organiseren van het evenement 'Glasrijk Tubbergen', dat nog tot morgen duurt.

Tentententoonstelling

Park Sonsbeek in Arnhem is de laatste locatie waar de Tentententoonstelling van stichting Sporades te zien is -nog tot en met morgen 14 uur.

Voor freaks

Zeehengelaars verzamelen zich vandaag en morgen in Egmond aan Zee, bij Hotel Zuiderduin, voor Zeehengelsport Totaal '97. - Het Pianola Museum aan de Westerstraat in Amsterdam preludeert op het hoofdstedelijke Liszt-festival later deze maand met een kleine expositie en het afspelen van concertrollen van Liszt-leerlingen om 12 uur. Het museum is iedere zondag open van 13-17 uur. Toegang ¿7,50. - In het Nederlands Museum van Knipkunst in Schoonhoven is de expositie 'Uit de koffer van Wiecher Lever' te zien, met werk van deze stichter van het museum. - Op de 85ste Fokveedag in het Alblasserwaardse dorp Hoornaar worden voor het eerst ook koeien van het Franse Blondes d'Aquitaine-ras gekeurd. Verder vanaf 12 uur onder meer een presentatie van het Nederlandse Trekpaarden Stamboek. Toegang ¿10,-, kinderen tot 12 jaar gratis.

In het Gemeentemuseum Helmond begint morgen een expositie van reisaffiches uit de periode 1900 tot 1950. De tentoonstelling 'Bon Voyage' is te zien tot 4 januari 1998, di-vr 10-17, za-zo 14-17 uur.

Openluchtmuseum

Dit weekeinde zijn blinden en slechtzienden extra welkom in het Nederlands Openluchtmuseum. Het blindeninstituut Barthimeus geeft voor dit weekeinde bijvoorbeeld oude schoolmaterialen in bruikleen voor het schooltje uit Lhee. De nieuwe reliëfplattegronden en zuilen met brailleteksten bij de boerderij uit Kadoelen zijn blijvend; ze vormen de aanzet voor een permanente blindenroute door het museum. De openingstijden zijn op beide dagen van 10-17 uur. Informatie: 026-3576100.

Kunstdorp

Zeddam (Montferland) verandert dezer dagen in één groot kunstdorp: 'Kunst en Kunstig' heet de grensoverschrijdende manifestatie die daar nog tot en met morgen duurt. Tentoonstellingen, workshops, kunstmarkt, regionale koren en muziekgezelschappen, en landschapskunstenaars met spectaculaire 'eendagswerken' in het glooiende landschap rondom Zeddam. Een passe-partout is onder andere te koop (¿ 5,- p.dag) bij de VVV (za 11-23 uur, zo 11-18).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden