Weg in eigen land

Wandelingen - In het Kuinderbos groeien meer dan tien naaldboom- en meer dan twintig loofboomsoorten. De boswachter vertelt morgen over de verschillen in de knoppen, waaraan men de bomen in de winter kan herkennen. Vertrek om 10 uur van de werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Hopweg 21 in Bant. Aanmelden VVV Noordoostpol-der, tel. 0527-612000 (f. 3,50, kind f. 1,50).

Anderhalf uur lang met de boswachter van Staatsbosbeheer luisteren naar zingende koolmezen en grote lijsters en kijken naar overwinterende kepen, sijzen en vinken in de bossen om Ter Apel in Oost-Groningen: morgen om 9 uur, vertrekpunt is het Kloos-ter Ter Apel. Aanmelden tel. 0599-322997.

- IVN-gidsen laten morgen de geheimen van de nog stijf gesloten boomknoppen zien tijdens een knoppenwandeling op het landgoed Caprera in Bloemen-daal, om 11 uur van de ingang van Caprera aan de Hoge Duin- en Daalseweg in Bloemendaal, waar toegangskaarten te koop zijn.

- In de IJsseluiterwaarden bij Voorst ligt het natuurgebied De Rammelwaard, waar veel eenden, ganzen en zwanen uit het hoge noorden overwinteren. Hierheen gaat dinsdag een Staatsbosbeheer-wandeling. Vertrek om 9.30 uur van de kerk aan de Kerkstraat in Voorst. Aanmelden bij de VVV, 0571-275567 (f. 3,75).

- Donderdag kunt u twee uur lang met de boswachter van Staatsbosbeheer wandelen door het Lheederzand in het nationale park Dwingelderveld, dat al lang geen stuifzand meer is. Vertrek om 14 uur van het informatiecentrum Lhee aan de weg van Dwingeloo/Lhee naar Spier. Aangelijnde honden mogen mee. Aanmelden bij het bezoekerscentrum, tel. 0522-472951 (f. 2,50).

Verboden souvenirs

Exotische souvenirs die je niet van vakantie mee naar huis mag nemen, worden tot en met het eind van februari geexposeerd in het Ecodrome in Zwolle. 'Verbo-den souvenirs' heet de informatieve tentoonstelling, die deel uitmaakt van een speciale schildpaddenactie 'Turtle time'. Voor alle vragen over schildpadden kunt u overigens op 27 februari terecht in het Ecodrome, van 12-15 uur.

Waterpalet

Het Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg heeft een expositie met tekeningen en schilderijen die gemaakt zijn tijdens het in vijftien dorpen en stadjes gehouden evenement WaterPalet '98. Er is ook een selectie uit het (oorspronkelijk 200 meter lange) panoramaschilderij, dat in augustus gemaakt is aan de oevers van de Merwede. Tot en met 14 maart.

Schaatsen op Schiphol

Bij het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is een overdekte kunstijsbaan van 150 vierkante meter gebouwd die tot 25 maart voor iedereen toegankelijk is. U kunt op di t/m vr van 10-17 uur de baan op voor f. 7,50. Koek en zopie zijn aanwezig.

Spaans luiden

Elk land heeft zijn eigen manier van klokkenluiden. In Spanje bijvoorbeeld draaien de klokken als het ware over de kop, steeds in de zelfde richting dus, en de klokkenluiders halen er hele bravourestukjes mee uit. In het Beiaard- en Natuurmuseum Asten laten ze deze maand zien hoe dat werkt. Di t/m vr 9.30-17, za t/m ma 13-17 uur.

IJsklimmen

Het Op Pad Beursfestival heeft een Nederlandse primeur: een acht meter hoge ijswand waarop beursbezoekers zich met pickel en stijgijzers een weg kunnen banen. Verder veel buitensportfilms en lezingen natuurlijk, en zelfs een workshop Rugzak inpakken. Vr 12-19u , za en zo 10-17u in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Toegang f. 17,50, tot 12 jaar f. 5,-.

Barbershop

Onvervalst barbershop-singing - dat gebeurt a capella met vier mannenstemmen - is morgen vanaf 15 uur te horen in het Historisch Museum Apeldoorn. De Apeldoornse 'College Barbers' luisteren hiermee de tentoonstelling op die Claartje Keur maakte: 'De Groep, fotoportret van een generatie'. Het museum is open di-za 10-17, zo 13-17 uur.

Smart

Bezoekers van de Kunsthal in Rotterdam kunnen op vertoon van hun toegangskaartje gratis een halfuur lang een proefrit maken in de nieuwe smart-auto. Tot en met 12 maart, tijdens de openingsuren van de Kunsthal.

Vakantie!

- Kinderboekenschrijver Wim Hofman, winnaar van de Gouden Griffel van 1998, leest morgen verhalen voor in het Haagse PTT Museum. Overmorgen en vrijdag speelt wetenschapstheater Pandemonia hier 'Anja kletst' en delen uit 'Te paard, te lucht, te gek' (stukjes voorstelling van ongeveer een kwartier, beginnend om 13, 14.15 en 15.30 uur). Volgende week zondag (van 14 tot 15.15 uur) kunnen kinderen Yanka Tori leren dansen, dat is een mengeling van dans uit Afrika, de Antillen en Suriname. Toegang kinderen f. 6,- volwassenen f. 7,50.

- Familiepark Drievliet heeft er zes nieuwe attracties bijgekregen, verdeeld over verschillende thema's. Bijvoorbeeld het boerderijenthema met de Hooizolder superglijbaan en de Kakelcar-rousel, of het ruimtevaartthema met de Space Loop en de Star Dancer. Het attractiepark trotseert de weersomstandigheden en is tijdens de krokusvakantie (13 t/m 21 februari) open van 12-17 uur, voor f. 15,-.

- Tijdens de voorjaarsvakantie kun je (als je ouder bent dan 7 jaar) bij het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde meedoen aan een paar workshops. Van maandag tot en met vrijdag kun je bijvoorbeeld meewerken aan een kano of een bosgeest-masker maken. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling 'Indianen-verhalen' in het museum. De workshops duren een uur en beginnen om 12, 13.30 en 15 uur. Je hoeft niet van te voren in te schrijven. Meedoen kost entree + f. 2,50.

- Bij de Indianen in het Kinder-museum van het Tropenmuseum in Amsterdam is het carnaval. Van 13 t/m 28 februari zijn er vier programma's op weekdagen (10.15, 12, 13.45 en 15.30 uur) en in de weekends drie (12, 13.45 en 15.30 uur). Reserveren aanbevolen via tel. 020-5688233.

- Vandaag gaat het Dolfinarium in Harderwijk na de wintersluiting weer open. Wie op deze openingsdag komt, mag gratis op de foto met Wally of Neptunus. (Dagelijks open van 10-18 uur. Toegang f. 31,-).

- Er worden weer milieujut-weken georganiseerd op de waddeneilanden Ameland, Terschelling en Texel, en wel van 21-27/2: informatie 0562-442338. (Een week volpension, incl. fiets en programma, f. 360,-).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden