Weg in eigen land

Het Nationaal Archief in Den Haag opent op 14 oktober zijn deuren om van alles te laten zien over bijgelovige zeelieden en vervolgde heksen. Zo biedt het Nationaal Archief een kijkje in authentieke documenten over toverdranken en eeuwenoude scheepjournaals uit de tijd van de VOC. Ook zijn er rondleidingen door de depots en het restauratieatelier. Schrijfster Vibeke Roeper houdt een lezing, waarin ze onder meer vertelt over bijzondere rituelen van zeelieden als ze de evenaar passeerden. Voor kinderen zijn er speciale workshops.

De dag duurt van 10 tot 17 uur. Toegang is gratis. Info: www.nationaalarchief.nl

Pianist Wibi Soerjadi nodigt vandaag en morgen heel Nederland uit in zijn tuin om naar klassieke muziek te luisteren. Op Soerjadi’s landgoed in Zeist zijn diverse podia waar jonge getalenteerde pianisten zullen optreden. Soerjadi zal uiteraard zelf ook van zich laten horen. Bezoekers krijgen bovendien de kans om ontdekt te worden als pianist: op het Open Podium mogen ze hun kunsten vertonen achter een vleugel. Soerjadi hoopt met het openlucht pianofestival mensen te trekken die normaal niet naar een klassiek concert gaan. Het pianofestival begint om 13 uur en is gratis. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, via www.soerjadi.com of 030-6986100.

Paddestoelen leiden een groot deel van hun leven een verborgen bestaan. Pas wanneer de omstandigheden gunstig zijn, komen ze te voorschijn. Staatsbosbeheer en IVN Zuid-Kennemerland organiseren zondag een paddestoelendag op landgoed Elswout aan de rand van Haarlem. Anderhalf uur durende excursies voeren de natuurliefhebber langs de bekende vliegenzwam, het elfenbankje en tientallen andere soorten. Voor kinderen is er een speciale paddestoelen-puzzeltocht uitgezet.

De dag duurt van 10.30 tot 16 uur. De toegangsprijs is 50 cent voor volwassenen en 25 cent voor kinderen. Info: www.ivnzk.nl

Het Rijksmuseum beschikt over een bijzonder object: een maansteen. De steen is meegenomen naar de aarde door de eerste bemande maanmissie in 1969. Datzelfde jaar bezochten de astronauten Nederland en kreeg voormalig premier Drees sr. de maansteen cadeau. De steen is een van de oudste objecten in het Rijksmuseum en voor het eerst te zien voor een groot publiek. Hij wordt bovendien tentoongesteld in een van de leegstaande torens van het Rijksmuseum, die niet eerder voor publiek toegankelijk was. De maansteen staat centraal in het kunstproject ’Fly Me To The Moon’ van het duo Liesbeth Bik en Jos van der Pol.

Het kunstproject is te zien van 7 oktober tot en met 19 november. Info: www.rijksmuseum.nl/moon.

Vol idealisme bouwden kunstenaars rond 1900 aan een betere wereld. Schilders, architecten en kunstnijveraars verenigden zich om kunst in het dagelijks leven te brengen. Zo zou schoonheid en geluk voor iedereen bereikbaar worden. De tentoonstelling ’Kunst rond 1900’ in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch getuigt met 250 kunstvoorwerpen van dit idealistische streven. Kunstenaars vonden inspiratie in de vaderlandse flora en fauna, de nationale volkscultuur en de vermeende saamhorigheid van de middeleeuwse samenleving. Maar ook in de mystiek en in de rijke versieringstraditie van verre culturen zoals Japan of Java. De tentoonstelling duurt tot en met 7 januari. Info: noordbrabantsmuseum.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden