Weg in eigen land

Kerkmuziek in Utrecht

De (gratis) dag begint om 13 uur in de Buurkerktoren naast het Museum van Speelklok tot Pierement. Om 18 uur is er als afsluiting een Café Chantant in de feestelijk aangeklede Janskerk. Programma's, plattegronden en (gratis) kerkenroutes voor deze Culturele Zondag zijn op te halen in de Buurkerktoren (informatiecentrum) en bij VVV's en bibliotheken. Een speciaal ZondagExpresskaartje voor de stadsbussen kost euro1,50.

Kant in Tilburg

In het Tilburgse Textielmuseum is een tentoonstelling ingericht over 'Metamorfosen in hedendaagse kant en broderie'. Voor zowel kant als broderie zorgen geavanceerde machines voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Foto's, stalen en haute couture laten zien hoe de grote modeontwerpers van die mogelijkheden gebruikmaken. Ook worden voorbeelden getoond van de toepassing van kant in hedendaags design: in acrylaat gegoten kant bijvoorbeeld, gebruikt voor meubilair en accessoires. T/m 29/2.

Het wassende water

Een bijzondere vaarexcursie in Haarlem: Lieuwe Zoodsma, hoofd archiefdienst Kennemerland, vertelt over de geschiedenis van Haarlem tijdens een boottocht over het Spaarne naar het gemaal Cruquius. Ter plekke volgt het verhaal van de droogmaking van de Haarlemmermeer. Met een broodmaaltijd toe in de Doopsgezinde kerk in Haarlem. euro27,50. Wie aansluitend het programma 'To be sung on the water' van het kamerkoor Vocoza wil bijwonen betaalt euro35. Donderdag, afvaart om 15 uur. Aanmelden bij VU-podium, 020-4449292.

Boeken in Leiden

Boekliefhebbers komen dit weekeinde naar de Pieterskerk in Leiden. Handboekbinden, margedrukken, kalligrafie, kortom alles wat des boeks is komt aan bod. Voor de kinderen zijn er workshops boekbinden. Dit jaar ligt het accent op kunstenaarsboeken (waarvan alle onderdelen door dezelfde persoon zijn gemaakt en/of ontworpen). Openingstijden za 10-17 uur, zo 11-17 uur, entree euro3,-. Bij het Scriptorium van het Museum van het Boek kunnen kinderen, gehuld in monnikspijen, met een ganzenveer aan de slag.

Eetgewoonten

Tijdens de grote VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht, dit weekeinde, is een tentoonstelling te zien over Nederlandse eetgewoonten. De tentoonstelling is ingericht door het Amersfoortse Culinair Museum, en omvat ook de 21ste-eeuwse junkfoodcultuur. Een apart deel van de expositie is in handen van het Nederlandse Drogisterij Museum uit Maarssen. Vandaag 9-18 uur en morgen 10-17 uur. Entree euro10 (www.verzamelaarsjaarbeurs.nl).

Tijdens de beurs VrijeTijdPlus is het meersterwerk van de gepensioneerde meubelstoffeerder Henry Vos uit Ubbena te bewonderen, een fauteuil van 4,56 meter hoog. Van vrijdag t/m zondag in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Vr 12-21, za zo 10-18 uur, toegang euro6.

Kerstmarkt

Een van de lange rij kerstmarkten: de Kerstmarkt Fluweelengrot in Valkenburg: sinds gisteren geopend, met Rien Poortvliet-kabouters, t/m 21 december, entree euro3, t/m 11 jaar half geld. za zo 11-21, ma-vr 14-21, om dec. 12-21 uur.

Dolf Henkes

De Rotterdamse schilder Dolf Henkes (1903-1989) werd 100 jaar geleden geboren op Katendrecht. Reden voor vier Rotterdamse musea om aandacht aan zijn werk te besteden: Museum Het Schielandshuis, Maritiem Museum, Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum. In het eerstgenoemde museum gaat het vooral om de betrokkenheid van Henkes bij het leven op Katendrecht. Ook de oorlogsschilderijen van Henkes zijn te zien. Tot en met 29 februari. Informatie over de andere drie musea is te vinden op www.dolfhenkes.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden