Weg in eigen land

Het Orgelpark, gehuisvest in de voormalige Parkkerk in Amsterdam, organiseert vanaf woensdag een vierdaags Improvisatie Symposium & Festival. Vol lezingen, masterclasses, workshops en muziek: van middeleeuwse improvisatie tot jazzpop en streetdance. Ook de finale van het Nationaal Improvisatieconcours voor organisten wordt hier gehouden (www.orgelpark.nl).

Smetteloos witte kragen en manchetten waren dé grote mode in de 16de en 17de eeuw. Je ziet ze bijvoorbeeld op schilderijen van Rembrandt, Frans Hals en Anthony van Dyck. Ze vormen het onderwerp van de eerste Hofvijvermode-lezing van dit jaar, maandag 14-16u in het Haags Historisch Museum. Gecombineerd met een korte rondleiding.

Het Zeeuws Museum biedt volgende week vrijdag een miniworkshop fringen (met franje versieren; omzomen). Dit ter opluistering van de Zweeds/Deense expositie ’Fringe Projects’, die t/m 7 juni in het Middelburgse museum te zien is. Met een lezing, uitleg bij de tentoonstelling en de kans om in een origineel Fringe-kostuum op de foto te gaan.

Op de Monsterparade zie je monsterlijke kunstwerken – zowel griezelige als aaibare – van kunstenaars als Luuk Bode, Semna van Ooy en Katja Schellekens. Villa Zebra, het Rotterdamse kunstlaboratorium voor kinderen, komt ermee naar Het Gebouw in Leidsche Rijn. Tijdens de workshops kun je een doos maken waarin je al je ontdekkingen over de monsters verzamelt (4-12jr, t/m 28 juni, www.villazebra.nl)

In het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold in Appelscha leert u een wichelroede hanteren tijdens een tweedaagse wichelroedeworkshop, op 9 en 16 mei, 10 uur, euro10,-. Opgave vooraf: 0516-464020.

Dit weekend wordt de Molen- en Gemalendag gehouden. Het thema is: Terug naar de traditie! Meer dan de helft van alle molens doet mee. Je kunt bij sommige molens, bijvoorbeeld De Koe in Ermelo en De Hoop in Harderwijk, zelfs na middernacht terecht, tijdens het ’24 uurs malen’ (beide van vrijdag- tot zaterdagnamiddag). Zie www.molens.nl en www.gemalen.nl.

Hoe verbeeld je verdwenen poorten? Beeldend kunstenaar Lieuwe Wynia reconstrueerde zes oude Utrechtse stadspoorten. Hij liet zich inspireren door talloze afbeeldingen die op prenten en tekeningen bewaard zijn gebleven. Resultaat is een expositie in Het Utrechts Archief, tot 20 juni. Morgen vertelt hij over zijn aanpak, 14.30-15.30 uur. Vanaf 12 uur kan iedereen meedoen aan het project ’BamboeBouwen’, buiten op het plein. Ook zondagmiddag zijn er twee workshops.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden