Weg in eigen land

'Boot Holland' in Friesland

Mini-ondernemers

Vandaag, tijdens de 9de Nationale Marktdag van de Stichting Mini-Ondernemingen, zijn er op de Darling Market in Rijswijk honderden student-ondernemers aan te treffen: zij brengen er hun (nieuwe) producten aan de man en doen ervaringen en ideeën op. De markt duurt tot 16.30 uur en de toegang is gratis.

De natuur in

- Een 6,5 km lange winterwandeling van eetcafé Les Deux Ponts over het weilandpad van Oudendijk naar Beets en de Noorderlijke Beemsterdijk, langs de mooiste plekjes van Beemster Werelderfgoed monument: morgen om 14 uur vanaf het café aan de Slimdijk 2 in Oudendijk. Meedoen kost ¿5,-.

- Vandaag kan men met de boswachter van Staatsbosbeheer door het oude cultuurlandschap van Hoog Buurlo en over de heide wandelen naar de schaapskooi of sporen van het wild zoeken in de boswachterij Ugchelen. Beide wandelingen beginnen om 14 uur, naar de schaapskooi op de parkeerplaats Hoog Buurlo bij de kruising van de Hoogbuurlose- en de Alverschotenseweg bij Radio-Kootwijk, in Ugchelen op de parkeerplaats Gorsseling aan de Hoogbuurloseweg tussen Ugchelen en Radio-Kootwijk.

- Morgen is er een wandeling op Elswout bij Overveen, waarbij van alles wordt verteld over de geschiedenis, de cultuur en de natuur van dit landgoed op de binnenduinrand. De excursie begint om 14 uur bij de ingang aan de Elswoutlaan 12a.

- Volgende week zaterdag worden natuurliefhebbers uitgenodigd om samen met de Werkgroep Kwadijkervlot te komen werken in de moerasterreintjes in de omgeving van Purmerend. Tijdens het werk - voornamelijk opruimen van gemaaid gras en riet - is er ongetwijfeld gelegenheid om vragen te stellen over het hoe en waarom van het beheer. Verzamelen om 9 uur op de parkeerplaats van het Waterland Ziekenhuis in Purmerend. (Laarzen mee en eventueel ook boterhammen.) Aanmelden bij de Werkgroep, tel. 0299-463309.

- In dit jaargetijde strijken verscheidene soorten ganzen neer in Zuidwest-Friesland. Ze zijn nu van heel dichtbij gade te slaan: volgende week zaterdag, tijdens een zes uur durende bustocht. Opstappen om 10 uur bij NS-station Heerenveen. Kosten: ¿25,-. Neem koffie, lunchpakket en kijker mee. Aanmelden bij de VVV Oudemirdum, tel. 0514-571767.

Tuinen en tulpen

Bij tuinliefhebbers begint het alweer te kriebelen: ze willen de tuin in, de rommel van de winter eruit, en de grond prepareren voor nieuwe avonturen. De eerste tuinbeurzen gaan van start.

- Bij de Tuin Expo in het Expo Center Hengelo zijn het vooral de thematuinen die de aandacht zullen trekken. Met uiteraard ook workshops, en een kookdemonstratie over het gebruik van tuinkruiden. Vanaf volgende week donderdag (10/2), open do en vr 14-22, za en zo 11-1 uur, entree ¿13,50, kinderen en 60+ ¿6,-.

- Tuinierders kunnen ook terecht op de Tuinbeurs 2000 in de Americahal in Apeldoorn. Behalve voor bloemen is hier ook aandacht voor de biologische moestuin, en informatie over ecologische en biologisch-dynamische land- en tuinbouw. Er kan ook geproefd worden. Adres: Laan van Erica 50. Vandaag tot 22 uur en morgen 11-18 uur.

- Op de Creiler Flora zijn de nieuwe tulp-variëteiten te zien die de tulpentelers van Flevoland in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Specialiteit van deze flora is de huisbroei, het thuis zelf in bloei trekken van de tulpenbollen. Het broeierijbedrijf van Hans Reijrink (Noorderringweg 24 bij Creil) houdt ter gelegenheid van de flora een open dag, zodat u kunt zien hoe dat broeien in z'n werk gaat (open vr 11/2 10-22, za 12/2 10-17 uur). De Creiler Flora zelf wordt vanaf volgende week donderdag (10/2) gehouden in de Profyto-hallen aan de Graaf Florislaan in Creil. De openingstijden zijn do 17-22, vr en za 10-22, zo 10-17 uur. Toegang ¿2,50.

Nieuwe Bouwen per bus

Uit uitgelezen kans om een goed beeld te krijgen van het 'Nieuwe Bouwen' in Rotterdam: de Rotterdamse VVV organiseert samen met ArchiCenter een excursie, gewijd aan het sinds 1948 in Rotterdam opererende architectenbureau Van den Broek en Bakema. Per bus gaat het langs bijvoorbeeld de woningbouw De Eendacht (ontwerp uit 1931), de Lijnbaan, de aankomsthal van de Holland Amerika Lijn en de Centrale Bibliotheek. Na afloop kunnen deelnemers op eigen gelegenheid de tentoonstelling 'De functie van de vorm' in het Nederlands Architectuurinstituut bekijken. De busexcursies worden gehouden volgende week zaterdag (12/2), op 11 maart en op 8 april; ze beginnen om 13.30 uur bij VVV/ArchiCenter en ze kosten ¿17,50 inclusief toegang tot het NAi. Informatie 010-4023234/4369909.

Gratis sterren

De hele sterrenhemel gratis en voor niets: bij het Amsterdamse Artis Planetarium aan de Plantage Kerklaan mag iedereen door de telescoop komen kijken tijdens de landelijke sterrenkijkdagen, volgende week vrijdag en zaterdag (11 en 12/2). Er komen extra sterrenkijkers van verschillend kaliber te staan op het terras van het planetarium, en er is allerlei informatie voor amateur-astronomen. Op beide avonden open vanaf 19.30 uur.

Beelden uit Zimbabwe

'Schaduwen in Steen', 'Mumvuri mudombo', is de titel van de verkoopexpositie in het Stadsmuseum Zoetermeer. Beelden in serpentijn van de Zimbabwaanse broers Alexander en Elliot Chitungo staan hier tot en met 27 februari opgesteld. Openingstijden di-vr 11-16, za zo 13-17 uur. De toegang tot de verkoopexpositie is gratis.

Brochures en gidsen

Voor ¿4,95 is de zeer complete plattelandsgids voor de Achterhoek te koop, vol vakantieadressen, toeristische routes en (streek-)culturele evenementen, bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme (0900-262888) en bij VVV's in het hele land. Voor sportieve vakantiegangers is er bovendien de gratis gids Actief in de Achterhoek.

- De regio-VVV Kempen & Peel heeft alle evenementen in de streek Eindhoven op een rij gezet in de nieuwe evenementenkalender voor het jaar 2000.

- Bij alle VVV's ligt sinds kort de 'Groene Vakantie'-gids, waarin arrangementen en kleinschalige accommodaties opgesomd staan, verspreid over heel Nederland. Een architectuur-arrangement in Almere, een Ruige Route in Gelderland, slapen in een Westerborkse bedstee, het staat er allemaal in.

Groencursus

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert een voor leken en liefhebbers toegankelijke groencursus over natuurverschijnselen op de landgoederen van Zuid-Kennemerland. Op vier woensdagavonden (16/2, 1 en 22/3 en 5/4), komen steeds verschillende aspecten aan de orde. Elke cursusavond wordt gevolgd door een zondagochtendwandeling op vier verschillende landgoederen in Zuid-Kennemerland. De avonden worden gegeven op het Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef aan de Kleverlaan in Haarlem en duren van 19.45 tot 22 uur. De hele cursus kost ¿40,-. Voor informatie en aanmelding (spoed geboden): 023-5845463 of e-mail: anita.tijman@usa.net.

Tot slot: het Fiets en Wandelcafé van het Nivon (Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam) houdt morgen een kleine informatiemarkt over wandelen in Frankrijk, e.e.a. volgens het principe: 'wandelaars informeren elkaar'. Van 12 tot 15 uur in Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden