Weg in eigen land

Treintje

Bijbel in zand

Een toren van Babel, Adam en Eva, Noach en zijn ark, Pontius Pilatus, en dat allemaal van zand. In het Limburgse Thorn begint vandaag het Nederlandse Zandsculpturenfestival, met dit jaar als thema: De Bijbel in Beeld. Er zijn zelfs engelen van zand die op veertien meter boven de stal van Bethlehem zweven. Dagelijks te zien van 10-21 uur, entree euro7,-, t/m 11 jaar euro3,-, t/m 4 jaar gratis. Er is ook een rondvaartboot voor een tochtje langs de Maasplassen (informatie www.zandkasteel.nl.)

Vakantieplannetjes:

'Gekke Bekken Tour': met een walkman op langs Gekke-Bekken-kunstwerken in de museumtuin van het Centraal Museum in Utrecht(borg walkman euro50,-). Of meedoen met een gratis videoworkshop in de tuin. Bel Kids Centraal, di-vr 11-17 uur, 030-2362362, om te reserveren.

Op de centrale vijver in het Autopretpark van Autotron Rosmalen, wordt morgen om 13 uur het kinderkampioenschap Waterfietsen gehouden. Inschrijven kan tot een uur voor de wedstrijd. De entree voor Autotron is euro10,-, van 4 t/m 11 jaar euro8,20.

Op het Outdoorcentrum De Watergeus van Spaarnwoude Resort wordt donderdag een sportdag gehouden voor kinderen vanaf 7 jaar. Vanaf 11 uur kun je de hele dag met allerlei spelletjes meedoen. De zeephelling is ook weer van de partij. Meespelen kost euro7,-. Graag tevoren aanmelden bij Ellen, 023-5370548.

Knikkeren

Het kampioenschap kuiltje knikkeren voor kinderen t/m 13 jaar is dit jaar op donderdag (1/8) vanaf 13.30 uur -gratis. Knikkeraars vanaf 14 jaar kunnen zich meten op het 'echte' kampioenschap op vrijdag (2/8) vanaf 19 uur. Zij betalen euro2,50 en kunnen zich opgeven tot 18.45 uur (zolang er nog plaats is) of via 0183-581562. Dit alles in Noordeloos, op het Ovale Stuiterplein.

Bijzonder textiel

In het textielkabinet van het Wereldmuseum Rotterdam zijn dertig laden ingericht voor topstukken van etnografisch textiel. Voortaan zijn de weefsels -waaronder koptische weefsels uit Egypte van 500-700 na Christus en Sioux-borduurkunst- permanent te bekijken. Dinsdag 13 augustus geeft textielconservator Lina Hanssen een rondleiding, om 10.30 uur (inschrijven: 010-2707190).

2x4 dagen fietsen

Dinsdag begint de Nijmeegse Fietsvierdaagse. Inschrijven kan vandaag bij de VVV en morgen t/m dinsdag 10.30 uur op de Waalkade. Kosten euro13,15/kind. euro9,75) voor alle vier dagen of euro5,-/3,50 voor één dag. Zondag van 14 tot 23 uur wordt de Waalkade omgebouwd tot tropisch plein voor een Caribisch Salsa-festival.

Een alternatief: de Fietsvierdaagse Almelo, ook van dinsdag t/m vrijdag. De start is steeds om 8 uur vanaf terras Theaterhotel. Kosten euro11,35/7,50 of dagkaart euro3,85/3,40. Info: VVV Almelo.

Ploeg-fietstochten

'Op een oud stukje dijk, tegen een hooiopper hebben we ons maal genomen, met een uitzicht zo machtig over korenvelden en uitgestrekte weiden, een stukje Reitdiep. Onafzienbare velden onder een grijsachtige-blauwe hemel en een brandende zon'. Dat schreef Hendrik Nicolaas Werkman in een van zijn brieven over een fietstocht in het Reitdiepgebied. Bij de VVV Stad Groningen en de Cultuurbalie in het Groninger Museum is het fietsboekje 'Sporen van De Ploeg' voor euro5,67 te koop. Het verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling De Ploeg -Stad en Land in het Groninger Museum. Extra cachet krijgt de tocht op een speciale Mendini-designfiets, te huur bij de Cultuurbalie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden