Weg in eigen land

Huisorgel

In de serie zaterdagmiddagconcerten zullen verschillende gastorganisten het orgel bespelen. Het eerste concert, gegeven door de cantor-organist van de Nicolaikerk Stephon Taylor, begint vanmiddag om 14 uur. Morgen om 15.30 uur wordt de jubileum-cd '50 jaar Sweelinckorgel' gepresenteerd. Toegang (incl. glas wijn) euro8,-. Toegangsbewijs ook geldig voor het Centraal Museum.

Meer orgels

Vanavond worden dicht- en orgelkunst gecombineerd in een bijzonder concert in de Hervormde kerk van Midwolda. Gedichten, voorgedragen door de dichter Jean Pierre Rawie, worden afgewisseld met improvisaties op het Hints-orgel door organist Joost Langeveld. Het concert begint om 20 uur, entree euro9,-. Vanaf 19.30 uur is de kerk open.

De Orgelkring Roermond organiseert deze zomer negen bijzondere concerten in monumentale kerken en kapellen. Dinsdag is de Caroluskapel aan de beurt, de kapel die verborgen ligt achter een grote koetspoort aan de Swalmerstraat, met een Picardorgel uit 1740. Het concert begint om 20 uur.

Wandeling

Morgenmiddag organiseert eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk een wandeling over een gedeelte van de Wesfriese Omringdijk met onderweg een bezoek aan het oude stoomgemaal Beetskoog (voor kenners: met een 50 pk ruwolie Bronsmotor en een Stork centrifugaalpomp). Start om 14 uur. Kosten: euro3,-, tot 12 jaar euro1,75. Info: 0229-541275 of www. lesdeuxponts.nl.

Spelen

De boartersdei, volgende week zaterdag in het laagveenderijmuseum It Damshûs in Nij Beets, is een historische kinderspeeldag, met spelen en spelletjes van rond de vorige eeuwwisseling. Het museum is tot en met september open di-za 13.30-16.30, tot half september ook op zo. Op de speeldag 11-17 uur. Overigens is de vaste videopresentatie van de geschiedenis van Nij Beets ondergebracht in het onlangs geopende, herbouwde noodkerkje 'het Houten Himeltsje', waar doninee Van der Brugghen in 1891 zijn eerste 'snertpreken' hield.

Taxatie

Op elke eerste donderdag van de maand zijn experts van het veilinghuis Glerum Auctioneers aanwezig in het Haagse Panorama Mesdag om (vrijblijvend) schilderijen of kunstnijverheid te taxeren. Met gratis toegang tot het Panorama Mesdag. 10-16 uur.

Paperassen en papier

In Bredevoort Boekenstad wordt volgende week zaterdag een Prenten Paperassen en Papiermarkt georganiseerd, met ook minder voor de hand liggende zaken als sigarenlabels, aandelen, chromo's, boekenleggers, autogrammen, voedselbonnen etc. De markt, in het centrum van Bredevoort, sluit om 17 uur.

Nieuw op de Sneekweek

De polyester Micro Class is met zijn 26-jarige geschiedenis een relatief jonge klasse, zeker voor de 68 jaar oude Sneekweek. Verder als topattractie: het teamzeilen in de Regenboog tussen het gewest Holland en Friesland. Van elk landsdeel komen vijf schepen aan de start, op zondag dinsdag en woensdag. De Sneekweek wordt donderdagavond feestelijk afgesloten (www.sneekweek.nl).

Vals geld

Je kunt er maar beter vroeg mee beginnen: het Teylers Museum in Haarlem organiseert een cursus Vals geld maken, voor kinderen van 8-12 jaar. Het gaat om vier workshops van dinsdag t/m vrijdag. Elke dag kun je iets nieuws leren, maar je kunt ook gewoonéén cursusdag meedoen. Per workshop betaal je euro5,50. (Neem ingang Nauwe Appelaarsteeg).

Personeel

In Museum Betje Wolff is een tentoonstelling te zien, 'De meid en de knecht', over het werk en het leven van het huispersoneel in vroeger eeuwen. Tot en met 15 september. De openingstijden van het museum in Middenbeemster zijn di-vr 11-17 uur, za zo 14-17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden