WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Om 10 uur excursie door IVN-gidsen in de heemtuin bij verzorgingshuis Het Schouw bij de kruising van de T. H.Weversweg en de IJdoornlaan in Amsterdam-Noord.

Open dag in de heemtuin Presikhaaf aan de Ruitenberglaan in Arnhem. Om 14 uur rondwandeling met uitleg over park en planten.

IVN-excursie over de Lochemse Berg. Vertrek om 14 uur achter camping Erve Harkink, Zwiepseweg 138, Lochem.

Maandag 15 juli:

Wandeling door Westerheide, begeleid door Arnhemse IVN'ers, om 9.20 uur van bushalte Vijverberg aan de Amsterdamseweg, koffie bij Pinocchio.

Montferlandwandeling van het IVN, om 19.30 uur van het Europaplein in Zeddam.

Dinsdag 16 juli:

Rondleiding door IVN-gidsen in het Meanderpark in Amstelveen, om 19.30 uur van de fietstunnel ter hoogte van V & D.

Woensdag 17 juli:

IVN-wandeling Platsbeekdag en Bovengehuchten, om 19 uur van de Markt in Nuth.

IVN-excursie om de Kromme Aar in Alphen aan den Rijn. Vertrek om 19.30 uur van de parkeerplaats van kinderboerderij Zegersloot aan de Bruinslotsingel.

Avondexcursie van 21 tot 23 uur op Klarenbeek van de natuurvereniging De Ruige Hof: met de bat-detector luisteren naar vleermuizen en verder kijken naar nachtvlinders en uilen. Vertrek van bezoekerscentrum Zon Alom, Abcouderstraatweg 77 in Amsterdam Zuidoost.

Overstromingen

Historische tekeningen, prenten en foto's van overstromingen en scheepsrampen uit de Atlas van Stolk worden tot en met 15 september tentoongesteld in het Schielandshuis in Rotterdam rondom het thema “Nederland Waterland.” De expositie is open van dinsdag tot vrijdag 10-17 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen 11-17 uur.

Kar-trektocht

Per paard en wagen door brinkdorp Oosteind. Vlaamse schuren, monumentale boerderijen, een leerlooierij en veel koeien en schapen. Trui, een Belgisch paard, trekt de klassieke langkar. Elke dinsdag om 13.30 in juli en augustus, kosten ¿ 10, reserveren bij VVV Oosterhout: 0162454459.

Fokker

In het Aviodome op Schiphol is de expositie '85 jaar Fokker' te zien. Tien historische vliegtuigen tonen de geschiedenis van opkomst en ondergang van het bedrijf. Fokker was in de Eerste Wereldoorlog de belangrijkste leverancier van vliegtuigen voor het Duitse leger en rond 1928 het grootste vliegtuigbouwconcern ter wereld.

fotobijschrift

Anthony Fokker met zijn Russische vriendin Pushka in de Spin in 1912.

Boogschieten

Vandaag vindt in het park van kasteel de Haar te Haarzuilens om 11 uur een schiettoernooi plaats. Iedere schutter krijgt 144 pijlen, op verschillende afstanden te verschieten. Kosten: f 5.

Modeshow

In het Valkhofpark te Nijmegen showen zondag tien jonge ontwerpers hun collecties onder de naam Valkhof mode-affaire. Tweemaal, om 16.30 en 21 uur.

Stoomtram

Kinderen tot twaalf jaar mogen op 18 juli gratis mee met de museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Staatssecretaris Nuis van cultuur krijgt dit cadeau voor zijn verjaardag die dag. Info 0229-270002

Doesburg

Het grootste gratis feest in de Achterhoek duurt vier dagen, van 10 t/m 13 juli. Met straattheater, live-muziek, dweilorkesten en een trekharmonica-festival.

Rotterdam

Black Box festival van 12 t/m 21 juli in Rotterdam. Tien dagen spektakel op en rond het water. Info 010-4132680.

Nijmegen

Tijdens de vierdaagse gaat Nijmegen feesten. In de St. Stevenskerk de expositie kunst in de kerk, met o.a. Ans Markus. Ook dagenlang een Caraïbisch feest 'Hofi Josi' op de Mariënburg van drie uur tot diep in de nacht. Verder natuurlijk muziek en bier. Van 12 juli t/m 19 juli.

Omringdijk

In het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen exposeert Ko Steltenpool tot en met 11 augustus foto's van de Westfriese Omringdijk, een voormalige zeedijk uit de 12de eeuw die West-Friesland omsluit. Het is een van de oudste dijken in Nederland die nog intact is, inmiddels tot provinciaal monument verklaard.

Achterhoek-kaart

De Streek VVV Achterhoek heeft voor dit gebied een openbaar vervoerskaart te koop die één dag geldig is op alle GVM-buslijnen, het spoor van Winterswijk naar Arnhem en Zutphen en Interliner-bussen. De dagkaart is verkrijgbaar bij alle VVV's in de Achterhoek tot en met 31 september voor ¿ 15,- (kinderen ¿ 2,50).

Vlieland

Museum Tromp op Vlieland toont deze zomer een beeld van de geschiedenis van het eiland aan de hand van land- en zeekaarten. Voor kinderen is er een speurtocht.

De Boom

De botanische tuin Jochum-Hof in het Limburgse Steyl heeft een expositie gewijd aan de boom: “Geen dag zonder boom” Er is een bomenwandeling, een mini-bos, een mediterrane tuin en een bonsai-tentoonstelling. De tuin is tot 1 november dagelijks open van 11 tot 17 uur.

Wandelroutes

Tussen Heino en Heeten loopt de wandelroute “Langs het tuinpad van mijn vader”, een tweedaagse tocht van 25 km per dag. De Knapzak- en Kruudmoes-etappe voert door agrarisch gebied. In een Swiebertje-achtige hooiberg kan geluncht worden. Informatie tel. 0570-662877.

Infanterie Museum

In de legerplaats Harskamp is het Infanterie museum geopend, vooral gewijd aan de regimenten Menno van Coehoorn, Chassé, Oranje Gelderland en Johan Willem Friso, die vorig jaar werden opgeheven. Het museum herbergt onder meer de regimentsvaandels, de maquette van de citadel van Antwerpen en originele documenten uit de Napoleontische tijd. Het museum, Otterloseweg 5, is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13-16 uur, tel. 0318-454492.

Fietsroutes

In de Hof van Twente, een van de jongste toeristische gebieden van Nederland, is de 5-sterren fietsroute in een nieuw jasje gestoken: 110 km lang, in het teken van natuur en milieu, bewegwijzerd en beschreven. De route loopt langs Ambt Delden, Diepenheim, Goor, Markelo en Stad Delden. Informatie, waaronder een speciale vakantiekrant van het gebied en tips voor arrangementen, is verkrijgbaar via tel. 074-3761188.

Helikoptervluchten

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol viert z'n 25-jarig bestaan onder meer met (goedkope) helikoptervluchten boven Nederland. Er zijn drie toeristische routes van 20 minuten mogelijk. De vluchtprijs is ¿ 89,- voor kinderen van 4 tot 12 jaar en ¿ 99,- voor volwassenen. Daarbij is de toegangsprijs voor Aviodome inbegrepen. Het vetrekpunt is Schiphol-Oost. Informatie en reservering via tel. 020-6041521.

Sagen en legenden

Op een aantal plaatsen op de Veluwe worden deze zomer sagen en legenden verteld, op locaties waar de gebeurtenissen zich afspeelden. Dat betekent luisteren naar de klokken van het verdwenen klooster in het Solse Gat en meezweven met het Witte Wief van Kernhem. De VVV van Ede, tel. 0318-614444, Heeft informatie en verkoopt de kaarten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden