WEG IN EIGEN LAND

Maliebaanfestival Utrecht

Een echte ouderwetse kermis, met ook moderne attracties. De Blitzer bijvoorbeeld, met bakjes die draaien en waarin je omhooggaat tot je een prachtig uitzicht hebt over Utrecht. Met 24.000 lampjes! Zeven jaar geleden is de kermis in ere hersteld, met eucharistieviering en al. Want dat hoorde bij een ker-mis. De mis is op zondag om 10.30, in de autoscooterbaan: scooters aan de kant en de hele vloer vol met stoelen. Want iedereen komt: de kermisexploitanten, maar ook publiek van heinde en ver, katholiek en niet-katholiek. De zusters Augustinessen zingen en mr.dr. G.J. Fokke S.J. doet de mis. In 1992 won de Piekenkermis de Kermisprijs.

Mode in Nijmegen

Acht jonge mode-ontwerpers presenteren vandaag hun kleding op modeshows ter gelegenheid van het jaarlijkse muziek- en theaterfestival De Valkhof Affaire in Nijmegen. De ontwerpers komen allemaal uit de regio, in modekringen bekend om haar creativiteit op het gebied van kleding. Op de shows, om 16.00, 18.30 en 21.00 uur bij de eeuwenoude ruïe De Valkhof aan het Kelfkensbos, is vooral veel mannenmode te zien, o.a. van de ontwerpers Paul Kemperman, het DAG-trio en Ding Hock Ng. De modeshow is een klein onderdeel van de Internationale Zomerfeesten in de binnenstad van Nijmegen die vandaag beginnen en een week duren. In diezelfde week wordt ook de Vierdaagse gelopen.

Komeetinslag Jupiter

Van 16 t/m 21 juli komen ongeveer 20 brokstukken, sommige met een afmeting van wel enkele kilometers, van de komeet Shoemaker-Levy 9, in botsing met de planeet Jupiter. Hoogtijdagen dus voor de planetaria. Vanuit het Planetron in Dwingeloo kan men als het ware 'meekijken' naar de botsingen die, met een kracht van maar liefst meer dan een miljoen maal de atoombom op Japan, in zullen slaan. 'Zou onze eigen aarde het doelwit van die komeet zijn, dan waren de gevolgen niet te overzien', meldt het Planetron. En maakte een planetariumshow met als titel 'Doelwit Aarde', over de 'bedreigingen waaraan onze aarde ontsnapt is en die ons wellicht nog te wachten staan'.

Voet op de maan

Ook Volkssterrewacht Simon Stevin in het Brabantse Hoeven (per treintaxi te bereiken vanaf Etten-leur) geeft uitleg over de inslag. Maar daar wordt men ook behoorlijk in beslag genomen door de manifestatie 'De belangrijkste voetstap van de eeuw', die er van 16 t/m 24 juli plaatsvindt. Aangezien 25 jaar geleden Neil Armstrong en Edwin Aldrin als eerste mensen de maan betraden. Met films, lezingen, een model van de eerste maanlander. Speciaal voor jongeren tussen 10 en 13 jaar is er een experimenteeruur met als titel 'spelen met de zwaartekracht' waarin allerlei proefjes met de zwaartekracht worden gedaan. Vanwege het beperkte aantal plaatsen (20) voor dat experimenteeruur is het gewenst van tevoren te reserveren, op tel. 01659-2439 of 2493.

Verhalen Biesbosch

Dinsdag 19 juli om 14 uur en om 16.30 uur treedt verhalenverteller Jan Wartena op in bezoekerscentrum De Hollandsche Biesbosch in Dordrecht. Hij vertelt verhalen uit de omgeving van de Biesbosch. De verhalen duren ruim een halfuur. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bontekoe-boemel

Van 20 juli t/m 17 augustus rijdt de Museumstoomtram Hoorn- Medemblik iedere woensdag als de Bontekoe-boemel van Hoorn naar Wognum. Daar krijgt de reiziger in café 't Boemeltje koffie met appelgebak geserveerd en wordt, in het kader van het Bontekoe-jaar, het bewogen levensverhaal verteld van schipper Bontekoe. Prijs: Fl.8,75 voor kinderen, Fl.17,50 voor volwassenen. Reserveren en informatie: 02290-19231.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden