Weg in eigen land

Midzomer

Waterdagen

Vandaag en morgen staat Leiden in het teken van water. Met varende orkesten, watertaxi's, speciale themamarkten en op zondag een romantische avond in de gehele binnenstad. Het feest wordt om 22 uur afgesloten met een spetterende lichtshow op de Beestenmarkt.

Boekenmarkt

Dichter/vertaler Jan Eijkelboom vierde dit jaar zijn 75ste verjaardag. Reden voor de Dordrechtse boekenmarkt om dit jaar poëzie als thema te nemen. De bijbehorende boekenmarktgids is nu al te op te halen bij de VVV. Voorin staat een Eijkelboom-wandeling beschreven. De boekenmarkt wordt op 1 juli gehouden.

Multimedia

Het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven is dit weekeinde ondergedompeld in computerbeelden, via grote videoschermen en computergeluiden uit vele luidsprekerboxen. De Eindhovense universiteit is gastheer voor het internationale evenement 'Takeover 2001', een driedaags spektakel voor computer freaks (ook 'sceners' geheten): non-stop tot zondagmiddag 17 uur. De organisatoren verwachten een kleine duizend programmeurs, grafici, musici en hackers uit vele Europese landen. Bezoekers kunnen na inschrijving (fl.50,-) deelnemen aan het evenement. Zie www.takeover.nl.

Tuinen

* De eilandtuin van de familie Vink, midden tussen de uitgegraven venen bij Roelofarendsveen, is na drie jaar weer even open voor het publiek. Het eiland wordt voor de gelegenheid door middel van pontons met de vaste tuin verbonden. U kunt vandaag nog terecht tot 17 uur. Toegangsprijs fl.5,-. Adres: Fransche Brug 29 in Roelofarendsveen.

* De Kleine Aarde, het centrum voor een duurzame leefstijl, houdt morgen zijn jaarlijkse open dag. Het thema is dit keer: Dichter bij de tuin. Het bezoekadres van De Kleine Aarde is Het Klaverblad 1 in Boxtel. Meer informatie staat op www.dekleineaarde.nl.

* De tuinen van Walcheren hebben een naam hoog te houden: al in de 18de eeuw wordt Walcheren 'de tuin van Zeeland' genoemd. U kunt komen kijken wat de huidige tuinenbezitters op de Zeeuwse klei weten te kweken: vandaag en de twee volgend weekends (29-30/6 en 7-8/7), steeds van 10 tot 17 uur. Het gaat om vijf tuinen in Middelburg, Koudekerke, en Biggekerke. De VVV's in Zeeland hebben de adressen en een routebeschrijving.

Prut

Langs de Beetskoogkade en door het land bij Ouderdijk is een parcours van ruim vier kilometer uitgezet voor de jaarlijkse Prut-Marathon, morgen. Het parcours kent veertig sloten, met een navenante hoeveelheid prut (lees: modder). De inschrijving is in café Les Deux Ponts aan de Slimdijk, vanaf 12.30 uur, de prijsuitreiking volgt om ongeveer 16.45 uur. Het inschrijfgeld is fl.10,-. Zie ook www.lesdeuxponts.nl.

Citrofiel

Een evenement voor Lelijke eendjes-bezitters en -liefhebbers : vandaag, bij Citroëndealer Damsté (Dukatenburg, Nieuwegein), vooral bedoeld voor Eenden die gebouwd zijn na 1970, de 4'tjes en de 6'jes. Ook voor vragen omtrent onderhoud, reparatie en restauratie. Vandaag tot 16 uur. Voor meer informatie: WWW.2cvclub.nl

Fair

In Aalten is de Farm & Country Fair aan de gang, een beurs voor dierenvrienden, tuinfanaten en liefhebbers van het platteland. Met onder andere een demonstratie graan dorsen, behendigheidswedstrijden voor kraanmachinisten, en sledehonddemonstraties. Vandaag nog tot 22 uur, morgen 10-18 uur. Toegang fl.15,-, kinderen tot 14 jaar fl.5,-, parkeren fl.5,-.

Helikopters

Vijftien helikopters vliegen vandaag en morgen van 14-16 uur boven de Nieuwe Waterweg en op de parkeerplaats aan de Strandweg bij Hoek van Holland zijn ze 's ochtends van dichtbij te bekijken. Morgen wordt bovendien van 13-17 uur een modelhelikoptershow gehouden. Dit festival maakt deel uit van het Hoekse Havenfestival. Ieder uur vaart een rondvaartboot vanuit de Berghaven naar het Europoort/Botlekgebied. Vanavond om 20.30 uur klinkt er live muziek vanaf een ponton in de Berghaven. Met vuurwerk toe.

Haagse rondgang

Er is meer dan Parkpop in Den Haag. De laatste Haagse Rondgang van dit seizoen leidt langs twintig galeries en kunstenaars initiatieven in de Haagse binnenstad. Verschillende galeries grijpen de gelegenheid aan om nieuwe exposities te presenteren. Morgenmiddag van 13-17 uur. Informatie/wandelroute ligt bij alle deelnemers, waaronder Stroom hcbk aan het Spui 193-195, waar om 17.30 de wisselprijs voor de beste presentatie zal worden uitgereikt.

Straattheater

Nieuw in Hengelo: een internationaal straattheater-evenement. Vrijdagavond (29/6) om 22 uur begint het driedaagse feest met een parade. Een halfuur later, als het donker is geworden, begint de met veel vuur gepaard gaande openingsact van de theatergroep Close-Act. Op 1 juli sluit de Au s tralische groep Strange Fruit het feest af met een spectaculair luchtballet. Op www.vvv-hengelo.nl staat meer informatie.

De natuur in

* Voor dappere fietsers is er morgen een excursie van 30 kilometer door natuurgebieden van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Overijssels Landschap rondom Ommen. De tocht gaat langs esdorpen, door beekdalen en bossen en over zandverstuivingen en stuwwallen uit de voorlaatste ijstijd. Voor de tocht, die om 10.30 uur begint en om 13.30 uur eindigt bij de Besthmermolen in Ommen, hoeft u zich niet aan te melden. Kosten fl.7,50 (inl. 0529-450702).

* Morgen organiseert Staatsbosbeheer een tocht door rietvelden en moerasbos, over trilveen, planken en vlonders door het natuurgebied Ham en Crommenije, dat normaal is afgesloten voor publiek. Vertrek om 9 uur, laarzen en lange broek (brandnetels!) aan. Kosten fl.35,- incl. lunch na afloop. Aanmelden bij tel. 0251-313937.

* In het zeedorpenlandschap tussen Katwijk en Noordwijk is de dynamiek van de wandelende duinen weer teruggebracht. Zeldzame soorten zoals hondskruid en zandhagedis profiteren daarvan. Woensdag vindt daar van 10-12 uur een excursie plaats, waarvoor u zich kunt aanmelden: tel. 030-6028602. Kosten fl.5,-.

Donderdagen

Donderdag is de eerste van de tien West-Friese Donderdagen van Schagen. Elke donderdag heeft zijn eigen thema. Die van 5 juli heet de Dag van het dier, die van 26 juli wordt bijvoorbeeld de Dag van het Theater, en op 30 augustus is de slotdag, met een boerenorkest en een groot dansfeest.

De donderdagen beginnen om ongeveer kwart over tien, met het formeren van de stoet van in West-Friese klederdracht gestoken deelnemers, al dan niet met landauer, sjees of andere boerenkar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden