WEG IN EIGEN LAND

Wandelingen

- Aan de vooravond van de lente zijn in de schaapskudde van Hoog Buurlo veel lammeren geboren. Staatsbosbeheer organiseert er morgen en overmorgen een excursie naar toe. Vertrek om 13 uur van de parkeerplaats Hoog Buurlo Hoogbuurloseweg en de Alverschoterweg in Apeldoorn. Aanmelden bij VVV Apeldoorn, tel. 055-5788884 (fl. 5,--, kinderen fl. 2,50).

- Morgen organiseert de wandelaars-vereniging Te Voet een kennismakingswandeling: door de parken Scheybeek en Westerhout, over het strand en door de duinen van het Noordhollands Duinreservaat. Start om 11 uur vanuit de stationsrestauratie bij het station Beverwijk. fl. 2,-.

- Wandelingen met het IVN, morgen: bosexcursie in Almere, om 10 uur van Tjalkerweg/Vaartsluisweg (fl. 2,50); in het natuurgebied De Stulp in Lage Vuursche, om 14 uur van de parkeerplaats van het recreatieterrein De Afgraving; langs de Laag Soerense sprengenbeek, om 14 uur van cafe-restaurant De Harmonie in Laag Soeren; door de Achterhoekse landgoederen Weldam en Nijdam, om 14 uur voor de oprijlaan naar kasteel Weldam tussen Diepenheim en Goor; langs de Kromme Rijn en over het landgoed Niënhof, om 14 uur bij het brugje bij De Witte Huisjes in het centrum van Bunnik.

- Overwinterende wintertalingen en mogelijk ook sneeuwgorzen en strandleeuweriken zijn nu te zien in de Slufter op Texel, waar twee maal per dag de Noordzee het duingebied binnendringt. Dinsdag is daar om 14 uur een twee uur durende excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer. Aanmelden bij EcoMare, tel. 0222-317741. (fl. 7,50, kinderen fl. 4,-).

- Een rondwandeling over het Beetskoog-weilandpad en de Beemsterringdijk vanuit Café Les Deux Ponts in Oudendijk begint morgen om 14 uur. Thema vormen de overwinterende smienten, wulpen, goudplevieren, ganzen en vooral de kleine zwanen. Kosten fl. 2,50.

Peelland vroeger

In Museumkring Peelland bundelen zich een aantal musea, heemkamers en onder meer Stichting Industrieel Erfgoed. Morgen houden die gezamenlijk een themadag: 'Peellands verleden'. Huifkartochten zijn mogelijk, en er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar. Plaats: de Sporthal De Dreef in Aarle-Rixtel, 10-16 uur. Toegang is gratis.

Afrikaanse grazers

Dinsdag is er in de koepelzaal van het Artis Planetarium, ingang Plantage Kerklaan, een lezing over grote grazers op de Oost-Afrikaanse savannes en de effecten van steppebranden. De lezing begint om 20 uur (zaal open om 19.30 uur). Toegang fl. 12,50.

Musical

Meer dan 3000 vrijwilligers zijn zes maanden aan het werk geweest om de nieuwe musical 'Het magische land van Vrouw Holle' op de planken te krijgen. Musicalgroep Fantasia speelt dit seizoen in het PWA-theater van het Nederlands Congrescentrum in Den Haag. Er zijn drie zondagse matinee-voorstellingen: morgen, 21 en 28 maart. Aanvang 14 uur. Entree fl. 24 of 20,-.

Manoeuvre

Op de Caravan-beurs in de Geulhal in Valkenburg, 19-21 maart, wordt de 'Caravan Mover' gedemonstreerd, een apparaat om het manoeuvreren gemakkelijker te maken. Openigstijden vr 14-22 za zo 10-18 uur, entree fl. 7,50, kinderen gratis.

Trefkamp

Wie nog nooit van het verschijnsel 'trefkamp' heeft gehoord kan morgen bij het Nivon Rotterdam terecht. (In de Zwitserse Alpen houdt het Nivon bijvoorbeeld gedurende zes weken deze zomer een bergsport-trefkamp.) Om 12 uur, Dirk Smitsstraat 76.

Bloemen in binnenstad

Voor bloemenliefhebbers moet dit wel ongeveer het summum zijn, het arrangement van de VVV 's-Hertogenbosch: 's ochtends een bezoek met gids aan de fin de siècle-tentoonstelling 'Bloeiende symbolen' in het Noordbrabants museum, vervolgens een lunch in een Engelse tearoom (speciaal met eetbare bloemen), een wandeling langs verborgen groene plekjes in de historische binnenstad, en tot slot een kleine cursus bloemdecoreren. Het arrangement kost fl. 97,50, voor een meerprijs van fl. 15 is er 's avonds een diner. Voor boekingen en informatie 073-6149986. Op dinsdagen en donderdagen t/m 6 mei.

Dorpslandschap

In het Groninger Natuurmuseum hangen impressies van dorpslandschappen van fotograaf Harry Cock. Het zijn fotoseries zoals die ook afgedrukt staan in het tijdschrift Noorderbreedte. Elke twee maanden wordt op deze manier een ander Noord-Nederlands dorp belicht. Openingstijden van het museum (Praediniussingel 59): di-vr 10-17 za zo 13-17 uur.

Haagse Jazz

Radio West en Hotel Mercure Den Haag Central organiseren traditionele Haagse jazzconcerten op de zondagmiddag. Deze veertiendaagse radio-opnames van 'Jazz op West' vinden plaats tussen 12 en 15 uur, de toegang is gratis. De eerstkomende zondagen zijn morgen, 5 en 18/4, 2, 16 en 24/5. - Ook Brasserie Quickborn in Epe (Hoofdstraat 46) heeft elke tweede zondag van de maand swingende concerten, steeds om 14.30 uur, nog t/m april. fl. 5,-.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden