Weg in eigen land

Achterhoekse vakanties

Bloemencorso

De praalwagens van het jaarlijkse bloemencorso in de Bollenstreek rijden vandaag hun 40km lange route van Noordwijk over o.a. Sassenheim en Bennebroek naar Haarlem.

Morgen zijn ze in het centrum van Haarlem nog de hele dag te bewonderen. De route staat ook op internet: www.flowerbulb.nl/bloemencorso.

100 jaar Maasland

Optochten, erepoorten, staatsieportretten, droevige voorvallen als het tramongeluk van 1928 of een vracht hout die in de vliet terechtgekomen was, het reilen en zeilen van de beurtschippers: heel de geschiedenis van het Zuid-Hollandse dorp Maasland in de afgelopen eeuw is te zien op een fototentoonstelling in museum De Schilpen. Vanaf vandaag tot eind september.

Meivakantie-kastelen

Een valkenier, zwaardvechters, een nar, een jongleur: het hele middeleeuwse spektakel is weer uit de kast gehaald op het Muiderslot, tijdens de meivakantie. En je krijgt er een heleboel uitleg bij. Het Muidense kasteel is open za zo 13-17 uur, ma t/m vr 10-17 uur. Toegang fl12,50, kinderen fl10,-.

In Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg krijg je tijdens een kinderrondleiding 'Fantastische vertellingen' te horen. Tot en met 7 mei iedere middag om 13.30 uur; 'gewone' rondleidingen om 14 en 15 uur. Entree fl10,- kinderen fl5,-.

Informatieborden te kijk

In de expositieruimte van het natuur-informatiecentrum De Noordzee in Sellingen (Gr.) hangt een aantal aquarellen dat u misschien bekend voorkomt: ze zijn van Ellen Kuiper-Tierie, die veel tekeningen gemaakt heeft voor informatiepanelen van Staatsbosbeheer. Vanuit 'De Noordzee' loopt ook het Natuurbelevingspad, met -uiteraard- borden van dezelfde kunstenares. De expositie is te bekijken tot 1juli. Het centrum is dagelijks geopend van 10-17 uur, zondag 11-17 uur.

Havenfeest

In Hoorn liggen vandaag de traditionele zeilschepen en de salonboten van 'Hollands Glorie' feestelijk afgemeerd aan de steiger 't Houten Hooft. Voor fl7,50 kunt u bijvoorbeeld een anderhalf uur lange proefvaart maken.

Karel-wandeling

Morgen voert een historische stadswandeling door de binnenstad van Utrecht u langs allerlei plaatsen die vertellen over geschiedenis van de 16de-eeuwse Utrechters en hun band met keizer Karel. Start van de wandeling om 14 uur: Restaurant Museum Catharijneconvent. Deelname: fl15,- incl. uitgebreide informatie.

Tuinen in de avond

Een avond in de Utrechtse Botanische Tuinen is een echt avontuur: de geluiden en geuren zijn er heel anders dan overdag en het avondlijke tegenlicht zorgt voor spannende silhouetten. Elke eerste dinsdag van de maanden mei tot en met september zijn de tuinen ook 'savonds open en rondleiders laten de mooiste plekjes zien in Fort Hoofddijk (Utrecht) en het Von Gimborn Arboretum (Doorn). De excursies beginnen om 19.15 uur. De tuinen zijn open van 19 tot 21.30 uur.

Ringsteken

De paardenmarkt vandaag in Monster wordt gecompleteerd door een jeugd-wielerronde en een heuse ringsteekwedstrijd met paard en wagen. Vanavond vanaf 19 uur treden er country line-dansers op.

De natuur in

Morgen houdt de IVN Vogel- en natuurwacht twee vogelwandelingen in het Bossche Broek bij 's-Hertogenbosch. Vroege vogels vertrekken om 5.45 uur, de iets minder vroege om 10 uur; vertrekpunt is de Hekellaan.

Morgen begint om 6 uur een vroege-vogelvaartocht door de ontwakende Brabantse Biesbosch. De boot is om 9.30 uur terug in de jachthaven Hank. Aanmelden bij het Biesbosch Informatiecentrum, tel. 0162-682233.

Het hoogveenreservaat De Reuselse Moeren in de boswachterij De Kempen is een klein natuurgebied bij de grens met België, een van de laatste stukjes vergraven hoogveen in Noord-Brabant. Morgen legt een gids uit hoe Staatsbosbeheer hier het hoogveen herstelt (laarzen aan). De vier uur durende tocht begint om 7 uur. Aanmelden bij de VVV Reusel, tel. 0497-643551.

Een wandeling morgenmiddag met Staatsbosbeheer over landgoed De Eese voert langs een aantal grafheuvels uit de bronstijd en karrensporen die uit de Middeleeuwen stammen. De wandeling begint om 14 uur bij de ingang van Fredeshiem, Eiderberg2 in De Bult (bij Steenwijk).

Boswachter Tiemens leidt morgen een wandeling door De Bongerd en de Kraaiheidepollen, twee natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de boswachterij Appelscha. De tocht gaat langs vennen met groene kikkers, over heide met jeneverbessen en door een bos in lentetooi. De wandeling begint om 14 uur op het recreatieterrein De Bongerd aan de weg tussen Appelscha en Hoogersmilde.

Op de Sallandse Heuvelrug demonstreert een valkenier morgen vanaf 14.30 uur hoe hij zijn vogels getraind heeft. De vogels vertonen hun kunsten boven de weilanden bij de schaapskooi Twilhaar in Nijverdal. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het ochtendgloren in De Weerribben is een belevenis om nooit te vergeten. Woensdag om één uur vóór zonsopkomst vertrekt een wandeling-met-boswachter vanuit Ossenzijl. Het precieze tijdstip hoort u bij aanmelding bij de VVV IJsselham, tel. 0561-477743.

De beroemde vuursteenmijn in het Savelsbos ten zuidoosten van Maastricht is weer open. Deze prehistorische mijn werd ongeveer 5000 jaar geleden gebruikt om vuursteen te winnen voor de productie van werktuigen. Tijdens avondexcursies op de woensdagen 3 en 17 mei laat Staatsbosbeheer een kijkje nemen in dit voor Europa unieke monument. Aanmelden: VVV Zuid-Limburg, 043-6098510.

Vesting

Met groot kanongebulder en geknal van musketten gaan de geallieerde legers de napoleontische troepen te lijf: de schijngevechten in en rond vesting Bourtange zijn nauwkeurige kopieën van de veldslagen zoals die rond 1813-1814 gehouden werden. Ook het kampleven en de voedingsgewoonten worden nagebootst door de vijfhonderd participerende 'manschappen'. Vandaag de veldslag, morgen de bestorming van de vesting.

Spannende sterrenhemel

Op vrijdag 5 mei zullen de zon, de maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zeer dichtbij elkaar aan de hemel staan. Deze uitzonderlijk nauwe samenstand wordt door onheilsprofeten gezien als de mogelijke oorzaak van allerlei rampen op aarde. Over de betrouwbaarheid van dit soort voorspellingen gaat de avondlezing, dinsdag om 20 uur, van het Artis Planetarium aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam (fl13,25).

Florissant Waddenland

De grote tuinmarkt in Noord-Nederland is ondergebracht op twee bijzondere plekken: de Botanische tuin De Kruidhof in het Friese Buitenpost, en op het 30 km noordoostelijker gelegen landgoed Verhildersum. En het bijzondere van deze tuinmanifestatie is, dat u over heel de complexen mag ronddwalen, óók de borg van Leens hoort daarbij. Florissant Waddenland wordt volgende week zaterdag gehouden; de gecombineerde toegangsprijs is fl12,50. Alleen Kruidhof of Verhildersum kan ook (resp. fl8,- en fl7,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden