Weg in eigen land

Kanjers Sinds de opening van het Hoornse Affichemuseum in mei vorig jaar - het museum had toen nog niets in eigen bezit! - hebben allerlei instanties spontaan partijen affiches geschonken. Tijdens de tentoonstelling 'Kanjers. Rake affiches van meesterontwerpers' is een selectie van het inmiddels stevig gegroeide museumdepot te zien. Het gaat om heel uiteenlopend werk: toneel-, festival- en muziekaffiches, maar ook affiches met commerciële, politieke of satirische boodschappen. Veel affiches zijn te koop. T/m 6/3, diza 11-17, zo 12-17u.

Marleen van Swigchem

Eindhoven in de winter Eindhoven heeft dit jaar een 500 m2 grote overdekte ijsbaan, met daarnaast een podium voor allerlei optredens. Morgen en zaterdag om 17u klinkt hier bijvoorbeeld de Grote Finale van het Korenfestival (de rivaliserende koren zijn gedurende de dag op zes podia verspreid over de binnenstad te horen). Verder: rondleidingenachterdeschermen, op 21, 23, 28 en 30/12 in Muziekcentrum Frits Philips, en op 22, 24, 29 en 31/12 in het Van Abbemuseum. Vanaf 25/12 t/m 2/1 het Kerstwintercircus, bij de Stadsschouwburg. Info: tel. 0900-1122363 of www.vvveindhoven.nl.

Limburgse kastelen Limburg heeft de hoogste kastelendichtheid van Nederland. Vooruitlopend op het Jaar van het Kasteel 2005, organiseert het Limburgs Museum in Venlo een kastelententoonstelling. Tegenover de vooroorlogse foto's uit de eigen collectie en uit die van Monumentenzorg worden hedendaagse foto's geplaatst van fotograaf Loek Tangel. Dat levert een interessant beeld op van allerlei veranderingsprocessen: van de omgeving, van verdwijning of verwoesting, van nieuwe bestemmingen of van verschil in restauratieopvattingen. 'Limburgse kastelen in perspectief' t/m 27-3.

Iconen Museum Flehite in Amersfoort toont zeldzame iconen uit de collectie van iconenkenner David Tchikvachvili. Op de tentoonstelling 'Stralende schoonheid', die t/m 30/1 duurt, zijn exemplaren uit de 7de tot en met de 19de eeuw te zien en te koop.

Vestingstad 's-Hertogenbosch is een paar maanden geleden uitgeroepen tot Vestingstad van Europa 2005. Vanmiddag om 17.30u klinkt het startschot voor de eerste van een reeks festiviteiten die zich zullen afspelen tegen het decor van de Bossche vestingwerken. Vandaag betreft het de opening van de Winterparade 'Midden in de Winternacht', met een groot vuurspektakel in het Bossche Broek. Verder: verhalenvertellers in de musea (die vanavond van 19-22u open zijn), muziek van onder andere de Stadspijpers, vestingvaartochten, arresleetochten en avontuurlijke wandeltochten in het donkere Bossche Broek. De Winterparade duurt t/m 26/12 (www.vestingstadvaneuropa.nl).

Oude winterfeesten Ook de Grieken en de Romeinen vierden winterfeesten in de maand december. Zondag geeft museumconservator Ruurd Halbertsma een feestelijke rondleiding langs museumvoorwerpen die te maken hebben met die Griekse en Romeinse feesten (vanaf 14 uur) in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Er zijn ook drie speciale speurtochten voor kinderen. In de kerstvakantie draaien er films over het oude Egypte.

Opland Historisch Centrum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom wijdt een tentoonstelling aan een van de belangrijkste naoorlogse politieke tekenaars, Opland (pseudoniem van Rob Wout), o.m. beroemd door het Hollandse vrouwtje dat een kruisraket de wereld uitschopt. T/m 21/8.

Klassiekers Een kijkje in de Bredase Kaarsenfabriek Vebeka. Handmatig gieten, machinale productie en het ouderwetse 'tonken', het is allemaal mee te maken, za en zo 10.30-16.30u, www.vebeka.nl.

De midwinterhoornwandeling van landgoed Twickel (10 en 5km) met medewerking van zo'n honderd midwinterhoornblazers. Vertrek zondag 10.30-14u vanuit Hotel De Zwaan in Delden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden