Weg in eigen land

Bessie Turf * Alle kans dat je een veenwerker, een rietsnijder, of zelfs een foekebreier tegen het lijf loopt, dit weekend, in de Wieden. De Vereniging Natuurmonumenten organiseert hier namelijk vandaag en morgen (12 -15 uur) een gezinswandeling langs het Bessy Turfpad. Het wordt een historische ontdekkingstocht, waarbij het ook gaat over het dorpje Beulake dat hier ooit, in een ver verleden, midden in een van de wijde veengebieden lag en dat tijdens een enorme storm van de aardbodem is verdwenen. Sindsdien is het er altijd een beetje blijven spoken. De drie uur durende wandeling begint om 12 uur in het bezoekerscentrum De Wieden, tel. 0527-246644. Het centrum is open di-zo 10-17 uur.

Voorjaar * De lente is de inspiratiebron voor de expositie Paaspraal 2000. De vijftien participerende kunstenaars zullen vandaag en morgen om beurten bij de expositie aanwezig zijn om hun werk toe te lichten. Vandaag en morgen in 't Hoogspel, aan de Bornsestraat in Ambt Delden, op het landgoed Twickel. Open van 11-17 uur. Entree fl.5,-, kinderen gratis.

Houtvuurtjes op kijkduin * Veertig soldaten van het 63e Equipage de Haut-Bord houden hun kampement op fort Kijkduin - slapen op stro en koken met een houtvuurtje enzo. Overdag wordt er geëxerceerd en geschoten, samen met andere Napoleontische verenigingen. Dit alles is gade te slaan vandaag en morgen, 10-18 uur. Toegang fl.13,50, kinderen fl.8,50 (tot 4 jaar gratis). Kijk ook op de website van de 63e equipage: www.historyserver.org/ 63eme/homepage.html.

Biesbosch-tocht * Voor beginnelingen op Biesbosch-gebied. Morgen wordt de eerste Panoramatocht van het seizoen gehouden: eerst een twintig minuten durende diashow en aansluitend een rondvaart van anderhalf uur door de Biesbosch. De prijs voor dit geheel is fl.14,75, kinderen fl.10,75. Reserveren wordt aanbevolen: bij Bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch in Dordrecht 078-6305353.

Groene vakanties * Rust op een presenteerblaadje: de VVV heeft een gids samengesteld met 'Groene Vakanties', arrangementen van meestal drie of vier dagen, met fiets- en wandelroutes, vaak uitgebreid met bijvoorbeeld een vaartochtje of een lunch in de buurt. Als smaakmakertje zijn achter in de (landelijke) gids de recepten voor Proemenkreuze en Jan in de zak te vinden.

Trillende vleugels * Misschien iets minder geschikt om op te wandelen, maar verder een lust voor het oog: de kaart horend bij de Vlinder Wandel route 'Hortus Civitatis', in de omgeving van Nijmegen. Twee spreuken luisteren de wandelkaart op: een haiku van Kaga No Chiyo, 'Vlinders, / vleugels trilled in hun slaap / wat dromen ze toch?', en een citaat van Augustinus 'Als gij vraagt wat ruimte en tijd is weet ik het niet, maar als gij mij het niet vraagt weet ik het precies.' De wandelroute wordt ook beschreven, dus verdwalen hoeft u niet, op uw tocht langs allerlei vlinder-plekken. De wandeling wordt uitgegeven door Museum Het Valkhof en is daar te koop voor fl.9,75.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden