Weg in eigen land

Achterhoek Tussen 29 april en 7 mei is het bij 21 campings in de Achterhoek 'Kinderweek'. Speciaal voor kinderen worden er spektakelmiddagen, puzzeltochten, huifkartochten en nog veel meer activiteiten georganiseerd met thema's als 'piraten', 'sprookjes', 'Indianen', en 'Disney'.

BIJDRAGEN HARO HIELKEMA; HENRIETTE BONARIUS

Meer informatie is te vinden in de folder 'Kamperen in de Achterhoek', gratis te bestellen bij de Streek-VVV Achterhoek, 05750-19355. Ter kennismaking kan er dit weekend (21-23 april) worden gekampeerd op de deelnemende campings voor ¿25,- per kampeerplaats.

Bloesemroutes

De VVV's in het Gelders Rivierengebied hebben een boekje uitgegeven met zes bloesem- en fruitroutes door de bloeiende boomgaarden. De fiets (of auto-)routes starten bij de VVV-kantoren in Bemmel, Buren, Beneden-Leeuwen, Culemborg, Zaltbommel en Tiel. Het Bloesem- en Fruitboekje is voor ¿3,50 te koop bij die VVV's en bij de grotere VVV's in Nederland.

Bloemenmozaïeken

Dit weekend trekt het Bloemencorso door de Bollenstreek. Ter gelegenheid daarvan worden er in Noordwijk e.o. bloemenmozaïeken gelegd. Het grootste ter wereld komt op het Vuurtorenplein. De VVV Noordwijk verschaft een gratis wandel- en fietsroiute langs de mozaïeken.

Volgende week, 29 april, wordt er een bloemenmozaïekenwedstrijd georganiseerd in Noordwijkerhout en De Zilk, ze blijven liggen tot en met 5 mei. Bij het VVV-kantoor aan de Herenweg is een routekaartje langs de mozaïeken beschikbaar.

Drenthe

De reisorganisatie ThemaTours organiseert zondag een geografische wandeling door het hart van Drenthe. De tocht begint tussen 9 uur en half 12 bij NS-station Beilen en gaat via het Dwingelderveld naar Dwingeloo. De afstanden variëren van 10 tot 30 km, deelnemers lopen individueel met routebeschrijving, geografen geven langs de route tekst en uitleg. De wandeldag kost tien gulden, opgeven is niet nodig, informatie via tel. 030-730608.

Steenwijk

Het doopsgezind broederschapshuis Fredesheim organiseert dit weekeinde een kuierweekend in de omgeving van Steenwijk. Er wordt gelopen onder leiding van een gids. Overnachten in Fredeshiem, tel. 05210-12315.

Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zet dit weekeinde het buitenmuseum 'in geuren en kleuren' open. Op allerlei plekken geurt het als in de periode 1880-1932. Bekende luchtjes uit lang vervlogen tijden zijn er op te snuiven, bijvoorbeeld van de gerookte hammen in de slagerij uit 1920, van de boldoot in de kapsalon en van de kaneelstok bij de kruidenier. Het ketelhuis van de stoomwasserij ruikt naar olie, in de draaiende wasketels overheerst de lucht van groene zeep, de bewoners van Urk uit 1905 en de huisvrouw anno 1930 doen de was op de hand met Sunlightzeep en in de Zoutkamper buurt pellen de vissersvrouw en haar kinderen garnalen. De toegang tijdens het museumweekeinde is voor half geld.

Jisp

Het dorp Jisp ligt aan de rand van het plassengebied het Zwet en merken, een natuurreservaat van 2100 ha dat een grote vogelrijkdom herbergt. De Zaanse VVV organiseert elke zaterdag en zondag van 29 april t/m 28 mei excursies per overdekte boot met een kapitein. De excursie duurt van 11-12.30 uur en kost ¿11,- (voor groot en klein). Vooraf reserveren moet op tel. 075-162221 of 351747. Op zaterdag 3 juni is er traditiegetrouw een speciale Luilak-tocht, die begint om 7 uur.

Te Voet

Vandaag houdt de regio Zuid-Holland van de vereniging van wandelaars 'Te Voet' een informatiedag in Hekendorp met wandelingen in de omgeving. Tussen 11 en 17 uur kunnen leden en belangstellenden terecht in café Goejanverwelle in Hekendorp om meer te weten te komen over de activiteiten van 'Te Voet' in de regio Zuid-Holland. Om 10.45 vertrekt er een groep wandelaars van NS-station Gouda-Goverwelle onder leiding van een gids naar Hekendorp (6 km verderop). Informatie: 015-622231 of 078-120183. Of het landelijk secretariaat 08370-15734.

PUBLIKATIES

Bomenroute

Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg heeft een verrassend bomensortiment - in het Flevopark, maar ook in de Indische buurt en het Oostelijk Havengebied. Jan Kloosterman heeft een wandelroute uitgezet in een brochure om de Amsterdammers te informeren over de eigen woonomgeving. Naast de bomen van Zeeburg worden ook bijzondere pleinen, parken en plantsoenen besproken. De brochure is verkrijgbaar bij het Stadsdeelkantoor Zeeburg en het Amsterdams Natuur- en Milieucentrum (tel. 020-6225404).

Floris V-pad

Na het Pieterpad is het Floris V-pad de populairste lange afstand-wandelroute in Nederland en dat is niet zo vreemd, want het 225 km lange traject gaat dwars door het groene hart van Holland. In het dichtstbevolkte deel van het land dus. Steden dijen steeds meer uit, er worden bij voortduring nieuwe wegen aangelegd, maar er kan nog steeds in het oer-Hollandse cultuurlandschap worden gewandeld.

Zeven jaar na de opening van het Graaf Floris V-pad is er een compleet nieuw pad en een nieuwe gids verschenen. Het noordelijke deel - van Muiden tot Schoonhoven - is op een aantal punten verbeterd, het zuidelijke traject - door de Alblasserwaard, de Hoekse Waard en West-Brabant naar Bergen op Zoom - is helemaal nieuw.

Floris V is de verbindende factor in deze route. Het Muiderslot was de plek waar 'Der Keerlen God' in 1296 werd vastgehouden door de edelen, in Loenen stond het slot Kronenburg waar Floris' tegenstrever Gerard van Velzen woonde, in Egelshoek nabij het huidige vliegveld Hilversum werd Floris op een valkenjacht ontvoerd, in Utrecht hadden Floris en de edelen nog vlak voor de overval een verzoeningsgesprek.

Op het Floris V-pad kruist de wandelaar de route van de graaf, al komt Egelshoek niet meer in het traject voor. Wel Woerden en de Hollandse Kade (waar de edelman Herman van Woerden zetelde) en de Krimpenerwaard (waar Floris de stoot gaf tot grote ontginningen). Waarom Dordrecht, Willemstad en Bergen op Zoom in verband worden gebracht met Floris V, wordt uit de beschrijving niet echt duidelijk. Dordrecht is wel Hollands oudste stad, met stadsrechten sinds 1222. Willemstad werd gesticht in 1583 op last van Willem van Oranje. En Bergen op Zoom heeft wel een historie die teruggaat tot de dertiende eeuw maar heeft toch weinig relatie met de graaf.

Dat neemt niet weg dat het Floris V-pad een fraaie route is. Zelfs bij het doorbladeren van de nieuwe gids is dat al duidelijk. De graskades, tiendwegen en jaagpaden in het Hollandse hart vormen een uitgelezen traject. En wie in de stilte van het polderland last krijgt van doofheid, wordt regelmatig aangenaam verrast door stadjes en dorpen als Kockengen, Oudewater, Schoonhoven en Willemstad. De beschrijving van dit LAW-pad geeft veel informatie over historie en praktische punten als openbaar vervoer, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Het boekje is verkrijgbaar voor ¿28,90 in de boekhandel.

Rugzakkentest

Het reisblad Op Pad heeft een rugzakkentest gehouden en uit tien nieuwe rugzakken met nieuwe draagsystemen de Lowe Alpamayo APS en de Bergans Viking uitgekozen als de meest comfortabele. Voor de test werden de rugzakken een jaar lang intensief door verschillende lopers gebruikt. In het meinummer worden de ervaringen uitgebreid toegelicht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden