Weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Alternatief zomervervoer in Friesland: drie verschillende cultuurhistorische lijndiensten brengen de toerist naar het terpgebied, het veengebied, Gaasterland of naar de Waddenkust. De (antieke) autobussen komen langs dorpen die de rest van het jaar van openbaar vervoer verstoken zijn.

Ook het historische Zwitserse salonschip Munot is ingezet als lijnschip tussen onder andere Drachten en De Veenhoop.

Deze zomerdiensten duren t/m 25 augustus: kijk op www.simmerbus.nl. Alleen voor de FeanBus (die als excursiebus rijdt vanaf NS-station Heerenveen) dient u te reserveren bij de VVV van Gorredijk of Heerenveen, 0513-461875/625555.

Vanochtend kunt u de herder van de Holtinger Schaapskudde aantreffen tegenover het Hunehuis bij de hunebedden van Havelte. Om 10.30 uur begint een demonstratie schapendrijven. De herder geeft uitleg. Ook op 11/8; www.holtingerschaapskudde.nl.

Zondag tussen 14 en 17 uur wordt de Utrechtse Oudegracht in bezit genomen door zeven boten die als zeven drijvende podia voor zeven verschillende muzikale optredens dienen.

Op vijf luisterplekken leggen de boten aan voor een kort optreden. Nieuw dit jaar is een groot slotconcert op het water, door Zuco 103, van 21-22.30 uur. Bij stromende regen verplaatsen de optredens zich naar Tivoli.

Kom lekker knutselen met papier in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. In de hal van het museum vind je een levensgrote kijkdoos waarin je zelf de hoofdrol kunt spelen (4-12jr, t/m 20/8). In het museum zijn papieren spelletjes te zien, soms wel van tweeënhalve eeuw oud.

Zondag kunnen architectuurliefhebbers deelnemen aan een wandeling door en rondom het Amsterdamse Vondelpark. U krijgt uitleg over de aanleg van het park, en over villa’s en andere gebouwen aan de rand ervan. De start is om 14 uur bij de ingang van het park aan de Stadhouderskade; 020-6241166.

Dinsdag worden bezoekers van Museum Broeker Veiling (Broek op Langedijk) getracteerd op een Westfriese Modeshow. Om 11.30 en 14.30 uur wordt kleding getoond die in de jaren 1870-1930 gedragen werd door bijvoorbeeld de tuinder, een huisvrouw-op-haar-zondags, of een jonge meid op zoek naar een date.

Een theatrale ’processie’ onder auspiciën van modeontwerper AZIZ vormt morgen het startschot voor het Utrechtse festival ’de 7e hemel’. Alle zeven deelnemende musea zullen zich bij de stoet aansluiten (die verder gevormd wordt door schapen, bruiden, Hare Krishna’s, het 2de elftal van FC Utrecht, en zo meer). De optocht begint morgen om 18u bij Museum Catharijneconvent en komt ruim een uur later aan bij het voormalige Gerechtsgebouw, dat vijf weken lang als vaste festivallocatie dient. Kardinaal Simonis zal, gehuld in AZIZ-couture, het gebouw aan de Hamburgerstraat komen zegenen. T/m 10/9, do 17-00, vr za 17-01 en zo 15-21 uur. Elke zondagmiddag is er een speciaal kinderprogramma. www.de7ehemel.com.

De Deventer Boekenmarkt beroemt zich met zijn 6 kilometer boekenstallen op de titel ’grootste boekenmarkt van Europa’. De markt begint zondag om 9.30 uur (officiële aanvangstijd). Het Kelderkunst-festival in de historische stadskelders is al begonnen. Nieuw dit jaar: de combinatie van boekenmarkt en boottocht over de IJssel of rit met een stoomtram (beide als 1-uurs pendeldienst tussen Deventer en Zutphen; ook de combinatie boot/trein is mogelijk, 0900-3535355).

Heksen, druïden, kruidenvrouwen, runetekens, Germaanse goden: het is allemaal heel erg in. Je kunt je laten betoveren of zelf een toverdrankje maken tijdens de ’Heksen & kruiden-dag’, zondag 10-17 uur in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven.

Van bruidsboeket tot doopjurk, van vrijen tot de wieg: het Zuiderzeemuseum viert ’De zomer van Huwelijk & Geboorte’. Op allerlei plaatsen in het museum is iets speciaals te doen of te zien, er zijn tentoonstellingen, voor de kinderen, er is een ’groeiboekje’, er worden verhalen voorgelezen, en in het Entreepaviljoen kun je zelf een geboortekaartje maken. T/m 1/10, www.huwelijkengeboorte.nl.

Eeuwen lang was het opsteken van een sigaret of een sigaartje de gewoonste zaak van de wereld. Daarnaast had je nog het pruimen of snuiven van tabak. Tegenwoordig is tabak natuurlijk in de ban gedaan, maar heel lang is de plant bejubeld om zijn medicinale eigenschappen. Tabaksteelt en tabakshandel waren bloeiende bedrijfstakken, net als de fabricage van pijpen en dergelijke. Museum In ’t Houten Huis in De Rijp heeft een tentoonstelling gemaakt over vier eeuwen tabaksgebruik, ’In rook vervlogen’. Te zien vanaf zondag t/m 22/10.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden