Weg in eigen land

De natuur in

-Het IVN gaat op plantenexcursie in de heemtuin Holk. Vertrek per fiets om 14 uur van de VVV in Nijkerk.

Morgen:

-Van 10 tot 15 uur houdt de natuurvereniging de Ruige Hof een open dag op haar natuurterrein Klarenbeek aan de Abcouderstraatweg 77 in Amsterdam Zuid-Oost. Kinderactiviteiten, een excursie en helpen bij beheerwerk staan op het programma.

-Het IVN organiseert een wandeling over ondermeer het kerkenpad de Breit. Vertrek om 10 uur van het plein bij de Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar.

Dinsdag 2 juli

-Een zomeravondwandeling door Mariëndaal in Arnhem begint om 19 uur bij de ingang aan de Utrechtseweg bij het spoorwegviaduct.

Woensdag 3 juli:

-Het IVN Sittard houdt een avondwandeling in de omgeving van Schinveld, om 19 uur van de parkeerplaats Paardestraat in Sittard, om 19.30 uur van Vliegveld Schinveld.

-Fietsen kunnen worden gehuurd voor de fietstocht door de Maashorst, om 19.30 uur van bezoekerscentrum Slabroek, Erenakkerstraat 5, Nistelrode. Deelname aan de tocht is gratis voor kinderen tot 13 jaar, anderen betalen f 4,50 per persoon inclusief consumptie. Reserveren vóór 1 juli: 0412-611945.

Donderdag 4 juli:

-Om 20 uur vertrekt van de parkeerplaats bij het Canadameer bij Appelscha een excursie naar het Aekingerzand en de Kale Duinen.

-Een fietstocht van drie uur van het IVN om Dinxperlo begint om 19 uur bij de Hervormde kerk in het centrum.

-Nachtzwaluwen vliegen in de schemering. Om ze te zien kan men met het IVN Ede om 20 uur op de fiets naar de Mossel, vertrekkend van de parkeerplaats Drieberg tegenover pannenkoekenhuis de Langenberg.

-Naar het natuurontwikkelingsproject de Blauwe Kamer in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Rhenen gaat een IVN-excursie van twee uur, die om 20 uur begint op de parkeerplaats bij de ingang. Neem laarzen mee, want het terrein kan erg nat zijn!

Juttersfestival

Een weekend met wereldmuziek in Wijk aan Zee op 29 en 30 juni. Zigeuners uit India, Boheemse, Argentijnse en Oost-Europese muziek, de Dopegezinde gemeente en Dockside, de 'gezelligste band uit de IJmond'.

Stoomboot

Met een stoomboot over de Zaan, terwijl een gids vertelt over werken vroeger en nu in een van de bedrijvigste streken van Nederland. Afvaart bij de Zaanse Schans, het schip kan 34 personen vervoeren. Drie uur lang, tweemaal daags vandaag en morgen. f17,50, reserveren bij VVV Zaandam 075-6162221.

Open atelier

Zeven kunstenaars in Borsele houden op 6 en 7 juli open huis. Een gevarieerde tocht omdat iedereen een andere techniek hanteert, van schilderen tot loodgravures en beeldhouwen. Een fietsroute naar de ateliers loopt door de natuur van Zuid-Beveland, een eeuwenoud en beschermd polderlandschap. Misschien komt u de Bevelandse schaapskudde wel tegen, compleet met herderin. Info Annemarie Scholten 0113-561730.

Spaanse muziek

Mezzo-sopraan Caren van Oijen zingt, begeleid door een gitaarduo, in juli Spaanse muziek in historische locaties in Gelderland, zoals kasteel Doorwerth en kasteeltuin Middachten. Info 026-3511025.

Folklorefestival

Het vijfde internationale folklorefestival wordt van 4 tot 10 juli gehouden in het Overijsselse Holten. Dansers en muzikanten uit Slowakije, Argentinië, Sri-Lanka, Togo en Bashkortostan komen er optreden.

Orgeldag

Negen kerken in Zwolle vormen zaterdag 6 juli het decor van de Open Orgeldag. Tussen half 11 en half 4 worden de orgels bespeeld. Een orgelconcert in de Bethlehemskerk vormt om 4 uur de afsluiting. Informatie bij de VVV, tel. 06.91122375.

Poëtisch varen

Een tocht over de Rijn met een luxe passagiersschip met als thema poëzie. Zaterdag 6 juli vertrekt De graaf van Bylant om 19.30 vanuit Tolkamer naar Arnhem. Dichters als Humphrey Ottenhof, Sjef Welling, Thea Witteveen, Anke Binnerts en Kees Rood lezen hun gedichten voor, die geïnspireerd zijn op rivieren en de zee. deze optredens worden afgewisseld met liederen van zeemansvrouwenkoor Polderosa uit Oosterbeek. terugtocht via de andere oever van de Rijn, aankomst 23 uur. Kaarten kosten f20, info op nr. 0316-527471.

Krakeling

Tot 1997 is in het Bakkerijmuseum in Hattem een tentoonstelling over de duizend jaar oude krakeling te zien. Dit koekje is al sinds de veertiende eeuw het symbool van de bakkersgilden. Oorspronkelijk is de krakeling een offerbrood dat met de Germanen mee het graf inging.

Grootspoor

Het Miniatuurpark Appelscha organiseert op 13 en 14 juli de Grootspoordagen. Er is een computergestuurde modelbaan en een digitaal werkende modelbaan te zien en op de 1000 meter lange baan wordt met veel grootspoor-materieel gereden.

Rede van Texel

Tot 30 oktober geeft een tentoonstelling in het Maritiem en Juttersmuseum in Oudeschild het belang aan van de Rede van Texel, eeuwenlang het begin en het einde van vele zeereizen. Willem Barentsz, Bontekoe, Javcob van Neck, Henry Hudson en Jacob Roggeveen vertrokken van hier voor hun avontuurlijke tochten. Tegeltableaus, schilderijen, boeken, kaarten en prenten vertellen het verhaal van hun ontberingen en ontdekkingen.

Zeeleeuwenhumor

Het Dolfinarium in Harderwijk brengt dit seizoen een nieuw programma met z'n zeeleeuwen, dat 'Kolder op de Kade' heet en bol staat van de slapsticks. Zelfs de trainers van de zeeleeuwen worden verrast door de humor van de dieren, voorspelt de directie. Nieuw in het Dolfinarium is in de loop van het seizoen een lagune voor dolfijnen, waarvoor 15 miljoen liter zeewater uit Zeeland per schip zal worden aangevoerd.

Fietsevenementen

De Nederlandse Toer Fiets Unie, koepel van ruim 400 verenigingen voor toerfietsers, organiseert elk jaar vele duizenden fietstochten waaraan iedereen kan deelnemen. Al die tochten, variërend van 20 tot 400 km, staan in het nieuwe programma van bijna 200 pagina's dat voor ¿19 te bestellen is: tel. 0318-521421.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden