WEG IN EIGEN LAND

Piekenkermis

Chagall, Miro, Dali

In het zojuist verbouwde Musis Sacrum in Arnhem is tot en met 6 september in de Van Wijnen-zaal een expositie te zien van Chagall, Miro en Dali. Veel van de meer dan 350 tentoongestelde werken komen uit privébezit en zijn daarom nog niet of nauwelijks te zien geweest. De tentoonstelling is iedere dag te zien tussen tien en zes, en op donderdagavond tot negen uur. De toegang bedraagt een tientje.

Pruverijn

Arnhem bereid zich voor op een culinair feest, de Pruverijn. Fijnproevers kunnen van 13 tot en met 16 juli terecht op de Rijnkade tussen de Nelson Mandela- en de John Frostbrug. De beneden- en bovenkades staan vol kleurige tenten en terassen waar dertig koks heerlijke hapjes bereiden en serveren. De gerechten kosten tussen de ¿ 1,25 en 15 piek. Muzikanten en straatartiesten vrolijken de boel verder op. De Pruverijn is iedere avond open, op zaterdag 15 juli al om twee uur en zondag 16 juli al om 12 uur.

Lakenfeesten

De historische Leidse binnenstad staat tot en met zondag 16 juli in het teken van de Lakenfeesten. Van het tien-daagse zomerfestival zijn de twee zondagse Lakenmarkten eigenlijk de belangrijkste. Een lint van kramen - met behalve stoffen ook curiosa, antiek en snuisterijen - kronkelt door de stad, met daar tussen allerlei attracties. Andere hoogtepunten zijn Werfpop (morgen, in het Van der Werfpark, treden zeven bands op waaronder de Noordwijkse Mashed Potatoes), Leiden Culinair (14 -1 6 juli), het Waterpodium (15 juli) en het nationaal concours voor straatmuzikanten (ook op 16 juli). En natuurlijk is het de hele week kermis. In Leiden dus.

Aula van Utrecht

In 1579 tekenden de noordelijke gewesten van Nederland in de Aula van de Universiteit Utrecht de Unie van Utrecht. De universiteit wil dit erfgoed niet voor alleen voor zichzelf houden. Daarom is de Aula in de maanden juli en augustus open en kan iedereen die dat wil de historische sfeer van deze zaal proeven. De Aula bevindt zich naast de Domkerk in het hart van de stad. Van maandag tot en met zaterdag tussen tien en vier uur staan de deuren open. De toegang is gratis. Om twee en om drie uur worden rondleidingen gegeven.

Orgels

Nederland kent een eeuwenoude orgeltraditie. Een aantal fraaie exemplaren zijn, gerestaureerd, nog steeds te bewonderen. Andere zijn in de loop van de tijd verwaarloosd of in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Over al die prachtige instrumenten waarvan alleen nog maar foto's of tekeningen zijn, gaat de expositie in het Historisch Orgelmuseum aan de Rozemarijnsteeg in Elburg. In de zomervakantie is het museum van dinsdag tot en met zaterdag open tussen tien en vijf uur.

STADSWANDELINGEN

Arnhem

Een uurtje of twee rondlopen in de Arnhemse binnenstad onder leiding van een trotse, wat oudere, geboren en getogen Arnhemmer. Dat kan tot half september iedere dinsdag, woensdag en donderdag, zonder opgave vooraf. Op verzoek kan ook een route door het Sonsbeekpark of het Boulevardkwartier gelopen worden. Volwassenen betalen drie gulden, kinderen de helft. Op dinsdag en donderdag beginnen de wandelingen om half elf, op woensdag om twee ur. Vertrekpunt is de Watermolen, Zijpendaalseweg 24a (in park Sonsbeek) in Arnhem.

Heilige driehoek

De VVV van Oosterhout organiseert deze zomer elke vrijdag tot en met 25 augustus een nostalgische kloosterwandeling langs de 'Heilige Driehoek'. Monumentale boerderijen, kloostertuinen en de St. Paulusabdij liggen op de route. De tocht onder leiding van een gids begint om 14 uur bij het Milieu Educatief Centrum aan de Veerseweg, de kosten bedragen een tientje. Informatie tel. 01620-54459.

Historisch Amersfoort

Het centrum van Amersfoort is in feite één groot monument en dat willen ze daar graag weten. Tot en met 27 augustus wordt de oude binnenstad voor de toerist 'opengesteld' en kan worden bezocht in het kader van 'Historisch Amersfoort'. Een rondleiding langs de Koppelpoort, museum Flehite, de St. Joriskerk en de ambachtelijke bierbrouwerij De Drie Ringen, een gratis drankje, korting voor het Culinair Museum en het Mondriaanhuis, een stadswandeling en toegang tot de Mannenzaal - het is allemaal inbegrepen in een totaalkaartje dat voor ¿9,50 verkrijgbaar is bij de VVV (Stationsplein), Flehite en Koppelpoort. 'Historisch Amersfoort' is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur en in de weekeinden van 12 tot 17 uur.

Rotterdam

Vanaf café-brasserie Engels aan het Stationsplein in Rotterdam begint tegenwoordig drie keer per dag een wandeling, behalve op donderdag. 's Ochtends om half tien en 's middags om drie uur gaat die richting de Waterstad, om kwart over twaalf naar het Museumpark en het Witte de Withkwartier. De wandelingen duren dik twee uur, inclusief een pauze van een half uur. Meedoen kost 15 gulden per persoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden