Weg in eigen land

Groninger foto's Het Natuurmuseum Groningen vroeg fotograaf Willem de Boer van Groningen de raakvlakken tussen natuur en cultuur te verkennen. Dit resulteerde in een expositie van twintig ongewone foto's. De tentoonstelling 'Raakvlakken' is te zien tot en met 21 maart. Ook eerder al nodigde het Gronings Natuurmuseum beeldend kunstenaars uit om met dit thema aan de gang te gaan, getuige bijvoorbeeld de voorafgaande tentoonstelling Tul(i)p. Openingstijden di-vr 10-17, za zo 13-17.

Wandeling

Wie zijn oliebollenvet kwijt wil raken kan morgen een midwinterhoornwandeling maken langs de oude waterputten uit de zeventiende eeuw op het landgoed Verwolde (bij het Gelderse Laren). Voor wie dat niet wist, de relatie waterput en midwinterhoorn is oeroud en heeft te maken met de vier elementen: bij het water uit de aarde komt de lucht (van het blazen) en roept daarmee vuur (=zonnewarmte) op. Lees er de wandel-brochure maar op na. Vertrekpunt voor de ca. 6km lange wandeling is de Henrika hoeve tegenover het kasteel, aan de Markelose weg, tussen 11.30 en 14 uur. Deelname â 5,- kinderen â 2,50, incl. koffie.

Een comfortabel alternatief zijn de Snertvaarttochten in de Biesbosch, elke zondag tot en met 14 februari, om 12.30 uur vanuit het Bezoekerscentrum in Dordrecht, voor â 18,-.

Koningen-wedstrijd

Het Driekoningenfeest wordt traditiegetrouw extra uitgebreid gevierd in Tilburg en omgeving. Naast het bekende zingen-aan-de-deur worden hier op woensdag echte zangwedstrijden gehouden, waarbij de meest originele en welluidende Koningen prijzen kunnen winnen. De Streek-VVV Hart van Brabant geeft informatie over alle locaties en tijden: 013-5351135

Musea

Na alle spetterende toestanden en feesten van de afgelopen twee weken volgt hier een lekker lange lijst met kleine en grotere musea:

Texels middelpunt

Het Texelse Maritiem & Jutters Museum in Oudeschild toont een serie kaarten uit de zeventiende en achttiende eeuw waarop het eiland Texel als middelpunt staat afgebeeld. Wat niet zo verwonderlijk is als je bedenkt dat Texel in die eeuwen de 'poort van Holland' was. Open di-za 10-17 uur.

Marine in houtskool

Houtskool, krijt en pastel zijn de materialen die de Haarlemse kunstenaar Jaap Ploos van Amstel het liefst gebruikt als het om het vastleggen van maritieme onderwerpen gaat. Het Marine museum in Den Helder heeft een tentoonstelling ingericht 'De marine volgens Ploos van Amstel', die te zien is tot en met 28 maart. Di-vr 10-17 za zo 13-16.30 uur.

Walvisvaart

Potjes met stukken potvishuid met sporen van inktvistentakels op sterk water, meegenomen van de Willem Barendsz en ooit bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, baleinen, een skelet, tekeningen en veel unieke foto's vormen bij elkaar de tentoonstelling 'Katwijkers op de walvisvaart'. Drie Katwijkers voeren mee op de eerste vaart van de Barendsz, in 1945; tot en met het laatste seizoen, in 1963/4, waren in totaal tweeëndertig Katwijkers betrokken bij de walvisvaart. Te zien t/m 23 januari di-za 10-17 uur in het Katwijks Museum aan de Voorstraat 46.

Vliegende objecten

Identified Flying Objects heet de tentoonstelling die tot en met 24 mei in het Natuurmuseum Nijmegen te zien is. Die objects zijn natuurlijk vogels, dat kan niet missen. Maar dan wel op een heel technologische manier gebracht. Het technocentrum met computers en cd-spelers is het middelpunt van de expositie, die in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland is opgesteld. Open ma-vr 10-17, zo 13-17 uur.

Soep

De soepketel is een groot intrigerend object uit de eerste helft van de 19de eeuw, geëxposeerd in een zaal van het Gronings Museum. Het gaat bij die expositie vooral om de geschiedenis van de soepketel en van de soep-uitdeling door de Commissie voor Spijsuitdeling, die werd opgericht in 1802 en die meer dan honderd jaar, tot 1919, voor verstrekking van warme soep gezorgd heeft (voedzame soep van rundvlees, gort, aardappelen, groene erwten, kool, selderijn en uien). Te zien tot en met 7 februari. di-zo 10-17 uur.

Gelders landschap

De verhoging van de rivierdijken, industrialisatie, de Betuweroute, maar ook 'kleinigheden' als het aanleggen van een fietspad brengen veranderingen teweeg in het landschap - soms kunnen dat ook best veranderingen ten goede zijn. Hoe dan ook, het Provinciaal bestuur van Gelderland heeft fotograaf Paul den Hollander gevraagd de veranderingen zoals die in Gelderland plaatsvinden vast te leggen in een fotoreportage. In het provinciehuis in Assen is die te zien ma t/m eind januari. Op werkdagen 9-17uur.

Etno design

Koninklijke neksteunen, waardigheidsstaven, mandjes gevlochten van gekleurd telefoondraad, een staatsieketting bestaande uit Britse uniformknoopjes: allemaal gebruiksvoorwerpen die deel uitmaken van de tentoonstelling 'Etno design uit Zuidelijk Afrika'.

Gegraveerde struisvogeleieren (als toeristisch product voor Europeanen, sinds 1770) en pijpen naar het model van de Goudapijp (sinds de introductie van de pijptabak door de Europeanen) zijn getuigen van de flexibliteit van de Afrikaanse cultuur. De tentoonstelling 'Vormen van verandering', waarmee de Kunsthal Rotterdam een wereldprimeur heeft, is te zien tot en met 15 april. Openingstijden: di-za 10-17, zo 11-17 uur.

Glassuccessen

De Glasfabriek Royal Leerdam bestaat 120 jaar en viert dat met de tentoonstelling 'De successen van Leerdam'. Basis van de tentoonstelling vormen vijftien succesvolle ontwerpen, die stuk voor stuk historisch belicht worden. In het Nationaal Glasmuseum Leerdam aan de Lingedijk. Open di-vr 10-17 uur, za zo 13-17 uur. Te zien tot en met 17 januari.

Winkelen

De VVV-Zwolle heeft een Winkel Waaier uitgegeven, waarin achtenveertig bijzondere, typische en speciale winkels in de Zwolse binnenstad beschreven worden. Te koop voor â 1,95.

Vakantiebeurzen

De Maastrichtse Vakantie Info Beurs wordt dit jaar dubbel zo groot, zegt het persbericht van organisator MECC in Maastricht. Tienduizend vierkante meter vloeroppervlakte is er voor deze twaalfde editie uitgetrokken. Vrijdag 13-22, za en zo 10-18 uur. Toegang â 10, kinderen t/m 11 jaar gratis.

En om alvast te noteren: de vakantiebeurs in de Jaarbeurs wordt gehouden van 13-17 januari; de vakantiebeurs van het noorden vindt plaats op 29, 30 en 31 januari in de Martinihal in Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden