weg in eigen land

In Fort aan de Klop vinden vandaag de openingsfeestelijkheden plaats van September Fortenmaand. Dit fort, dat na een langdurige restauratie weer open is voor het publiek, ligt aan de rand van de stad Utrecht, aan de 1e Polderweg. De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie fungeren dit jaar vooral als podium voor theatervoorstellingen (onder andere ’De Uitvinder’ van Viktor Frederik en Laetitia Galama), kunstexposities en buitententoonstellingen. Alle activiteiten staan op www.fortenmaand.nl. In de grote VVV’s en bibliotheken liggen ook nieuwe brochures over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dit jaar viert de Afsluitdijk zijn 75ste verjaardag. Het dichten van de dijk betekende ook het allereerste begin van de geschiedenis van de stad Almere. Vandaar de filmavond van Almere’s Architectuurcentrum cASLa, met twee films van Jorens Ivens: ’Zuiderzee’ (1930) en ’Nieuwe Gronden’ (1933). Dinsdag om 20 uur in Filmtheater Cinescope, www.casla.nl.

Een reusachtige gouden bidsprinkhaan van 24 meter lang en 9 meter breed trekt morgenavond (vanaf 22.30 uur), omringd door steltenlopers, muzikanten en acrobaten, door de binnenstad van Heerlen: de Franse Compagnie Malabar, met het spektakel ’Helios II’. Onderdeel van het nog t/m zondag durende zomerfestival Cultura Nova.

In verschillende kustplaatsen aan de Noord- en de Oostzee ontstonden aan het eind van de 19de eeuw kunstenaarskolonies, onder andere in het Zeeuwse Domburg, en de vissersdorpjes Nidden op de Kurische Nehrung en Ahrenshoop aan de Oostzee. Het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg herbergt t/m 23/9 de tentoonstelling ’Kleur en Zon!’, met werken van schilders uit die kringen, zoals Mies Elout-Drabbe en Max Pechstein. De tentoonstelling reist later dit jaar door naar Ahrenshoop.

In de Turfkelder onder het stadhuis van Schoonhoven staat t/m 25/9 een maquette van de stad, naar een kaart van Joan Blaeu van halverwege de 17de eeuw. Archeologische vondsten zijn tentoongesteld en wie zelf wel eens iets ouds heeft opgegraven, kan dat ter beoordeling meenemen op 7/9 tussen 10-15 uur.

Harley Davidson-freaks reizen zondag af naar Delfzijl, voor de jaarlijkse Harleydag, vanaf 12 uur.

Glaswerkcentrum Glaspact in Tilburg (Meerkoldreef 12) organiseert een Open Dag, zondag 13-17uur, www.glaspact.com.

350 vrijwilligers werken morgen mee aan een theatrale interpretatie v/d Slag om Zoutkamp (1589). Om 11 uur opent het historische dorp.

Vanavond wordt een groot vuurwerk afgestoken bij Paleis het Loo. Tuin open 21u, vuurwerk 22.30u.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden