Weg in eigen land

Wandelingen

- Morgen begint om 14 uur een boswachter-wandeling naar de schaapskudde bij de schaapskooi in het Drentse dorpenlandschap van Orvelte. Kinderen kunnen er zoeken naar de sporen van dieren; de boswachter neemt materiaal mee om de sporen vast te leggen. Vertrek vanaf de informatieschuur van Staatsbosbeheer in Orvelte ( 2,50). Aangelijnde honden mogen mee en de wandeling is bij redelijk droge omstandigheden geschikt voor rolstoelgebruikers.

- Morgen houdt het IVN een rondleiding over het voormalige landgoed en terrein van de psychiatrische inrichting Meerenberg, waarbij vooral de bouwplannen en de landschappelijke en cultuurhistorische waarden aan de orde komen. Vertrek om 14 uur vanaf Museum Meerenberg via de hoofdingang van het ziekenhuisterrein aan de Brederodelaan 10 in Bloemendaal.

- Woensdag kunnen kinderen anderhalf uur lang de boswachter van Staatsbosbeheer helpen met zijn werk in het Noordsche Veld bij Norg. Hij moet de vogels en het vee tellen, zien of het bos goed groeit en of de wandelpaden nog netjes zijn. Ondertussen vertelt hij over de natuur. Vertrek om 10 uur van het theehuis tussen Norg en Donderen. Trek laarzen aan. Aanmelden bij VVV Norg, tel 0592-613128 ( 1,-).

- Woensdag: fietstocht van twee uur op eigen fiets met de boswachter van Staatsbosbeheer over de Waalbandijk met schitterend uitzicht over de Afferdense en Deestse Waard met ganzen en overwinterende eenden, waarschijnlijk ook wel roofvogels. Vertrek om 14 uur van Eethuisje Tabaksplant, Van Heemstraweg 33 in Afferden. Aanmelden bij de boswachter, tel. 024-6221767 ( 2,50).

- Het is nu de paartijd van de vossen, die mogelijk op de grens van schemer en donker te zien zijn. Daarom houdt het IVN vrijdag een schemerexcursie van twee uur in de Kennemerduinen, als het gebied voor ander bezoek gesloten is. Vertrek om 17 uur van de ingang Bergweg in Bloemendaal. Toegangskaart verplicht. Aanmelden bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, tel. 023-5411119.

- Iedere zondag in februari geeft de heer J. van Heijningen rondleidingen door zijn uitgestrekte tuin aan de Eraseweg 120 in Breda (bij het Mastbos). Reden: de collectie bloeiende Toverhazelaars. Om 13 en 15 uur, voor 5,-.

Boscursus

Staatsbosbeheer geeft een minicursus over de geschiedenis, flora en fauna, werkzaamheden in en toekomst van de Nederlandse bossen. Twee avonden theorie gevolgd door een praktijk-wandeling in het bos rond Langelo, op wo 10/2 en 17/2 (van 20-22 uur) en za 20/2 (9-12 uur). Kosten 10,-. Aanmelden bij Staatsbosbeheer Langelo: 0592-613281.

Karpers De 'grootste karperbeurs van Europa' Carp '99 wordt vandaag en morgen gehouden in de IJsselhallen in Zwolle, met nouveautés als de op afstand bedienbare 'Double-Dutch voerboot'. Openingstijden vandaag tot 17 uur, morgen 10-16 uur. Toegang 12,50, kinderen tot 14 jaar gratis.

Kinderkwartier

De gratis toegankelijke Haagse Museummarkt (morgen van 12 - 17 uur in het Atrium van het stadhuis, aan het Spui) is voorzien van een uitgebreid Kinderkwartier, met schilder- en dichtwedstrijden en verkleedateliers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden