Weg in eigen land

Jarig Sleepvaartmuseum

Vandaag om 15u komt de Elbe aan in Maasluis, morgen 9-12u kunnen nieuwsgierigen haar van binnen bekijken. Op de Nieuwe Waterweg wordt morgen van 14 tot 16 uur een vlootschouw gehouden met zo'n vijftig oude en nieuwe sleepboten. De Elbe is hierbij het vlaggenschip.

Museumweekend Met het thema 'De kunst van het vertellen' zijn er natuurlijk verhalen in overvloed:

& bullet; In het Vestingmuseum Naarden wordt het verhaal 'De soldatenmaker' van kinderboekenschrijver Paul Biegel verteld. Zondag bovendien: Andersens sprookje 'Het tinnen soldaatje'.

& bullet; Het Museon in Den Haag geeft elke bezoeker 20 seconden de tijd om - op de zeepkist - zijn/haar mening te geven over een opgegeven stelling. Tussen 12-16 uur is er een speciale vertelhoek voor de kinderen.

& bullet; Bij het Teylers Museum in Haarlem vertellen medewerkers (zondag 12-17u) over hun favoriete voorwerp. En zaterdag tussen 14 en 15 uur leest auteur Willy Schuyesmans voor uit 'De winter van de Belgica'.

& bullet; Het Bijbels Openluchtmuseum (Heilig Landstichting) komt met Sprookjes van 1001 nacht en heldenverhalen uit en over de oudheid. Ook trekken 'reizigers' uit Noviomagum (=Nijmegen) door het museum.

Tilburg Vier Tilburgse musea (Natuurmuseum Brabant, Nederlands Textielmuseum, De Pont en Scryption) hebben samen een project opgezet: 'Wij hebben een Goed Verhaal'. Bij toerbeurt leveren de musea een verteller om onbekende collectiestukken te belichten of gedenkwaardige museumbezoeken te memoreren. Steeds op zondag 14 uur, t/m kerst. Feestelijke start dit weekend, in alle vier musea (www.wijhebbeneengoedverhaal.nl).

Nog meer musea & bullet; Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert dit weekend 'De Laatste Schoof', een nieuw interactief herinneringsspel over de grote landarbeidersstaking in Oost-Groningen in 1929. Speciaal gericht op kinderen. & bullet; Bij het Museum voor Religieuze Kunst, Art in the Abbey, in Uden zijn ook kruidentuin en artsenijhof toegankelijk. Tussen 15-16 uur kunt u ook - mits in stilte - terecht in de kapel van de abdij.

Comenius In de binnentuin van het Comeniusmuseum in Naarden zijn studenten en docenten van de Hoveniersopleiding bezig met het herinrichten van de Kruidentuin. Vanaf dit weekend t/m 31 mei kunt u komen kijken en ruiken. Open wo t/m zo 12-17 uur.

Haagse reizen In de Week van de Openbare Ruimte, van 19-23 april, organiseert Den Haag een aantal 'Reizen' door de stad, 'Stroom Travels': elke reis belicht een ander aspect van de stad. Zo zijn er zintuigreizen, werkreizen, en een reis door Tijd en Ruimte. Steeds vanuit het Atrium van het stadhuis, op uiteenlopende tijden, www.denhaag.nl/weekopenbareruimte of Stroom 070-3658985.

Tuig 'Langharig werkschuw tuig!'. Dat is het nostalgische thema van de Mega Platen & CD Beurs dit weekend in de Jaarbeurs Utrecht (za 9-18, zo 10-17 uur). Gelijk op met de VerzamelaarsJaarbeurs, toegang beide beurzen samen A10,-.

Kuipers De lancering van astronaut André Kuipers live vanuit het Omniversum Den Haag! Maandag om 03.30 uur gaan de deuren open voor een ruim drie uur durend programma (A 10,- incl. koffie + broodje). Woensdag kunt u de aankomst bij ISS volgen vanaf 05.30 uur. Reserveren: 0900 6664837 of www.omniversum.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden