WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

ù Morgen kan men met het IVN Apeldoorn een wandeling maken door het Kroondomeinengebied Klinkenberg bij Hoog Soeren. De natuurgidsen vertellen vooral over de naaldbomen. Vertrek om 14 uur van het kerkje in Hoog Soeren. ù Het IVN Amersfoort houdt morgen een wandeling in Den Trek in de omgeving van het Hazewater en de Heide, die begint om 14 uur op de parkeerplaats aan de Dodeweg-Paradijsweg. Tegelijkertijd zullen enige natuurgidsen de kinderen onder hun hoede nemen voor een eigen tocht. ù Diersporen in de winter zijn het onderwerp van een IVN-wandeling in de Achterhoek, morgen om 14 uur. Verzamelpunt is de bushalte bij het jachtopzienershuis Jachtlust aan de weg tussen Borculo en Barchem. Nadere inlichtingen geeft Henk Smeenk, 0545-261497. ù De open dag van natuurvereniging De Ruige Hof gaat over 'mossen en korstmossen'. Plaats: natuurterrein de Riethoek in centraal park Gaasperdam. Werkochtend (wilgen knotten) 10-13.30 uur, excursie vanaf 14 uur.

Trompenburg In het jaarprogramma van Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86 in Rotterdam, staat volgende week zaterdag een eerste zwaan-kleef-aan lezing genoteerd, over 'Vier seizoenen Trompenburg' (om 14 uur); voor de zwaan-kleef-aan wandelingen en -lezingen hoeft niet van tevoren gereserveerd te worden (kosten ¿2,50 naast de gewone ¿5,- entree).

Grachtenpanden 'Van patriciërshuis tot Bijbels museum' heet de speciale wandeling, morgen, door de Cromhouthuizen aan de Herengracht in Amsterdam. In deze grachtenpanden, die tussen 1660 en 1662 gebouwd werden door de Amsterdamse architect Philips Vingboons, is tegenwoordig het Bijbels Museum gehuisvest, op nummer 366. (De aan Vingboons en tijdgenoten gewijde tentoonstelling 'Soo vele heerlijcke gebouwen' is nog tot 9 maart te zien.) De wandeling begint om 15 uur; een introductie op de tentoonstelling om 14 uur.

Waalwijkse tafels Het Waalwijkse centrum voor kunstzinnige vorming De Terp viert zijn 40-jarig bestaan met een jubileumexpositie rondom het thema 'de Tafel' - dat wil zeggen de tafel als middelpunt van feestelijkheden, en vanuit allerlei invalshoeken en disciplines belicht. Op acht verschillende locaties, waaronder het Nederlands Leder- en Schoenmuseum en het gemeentehuis Waalwijk, is werk te zien van in totaal 23 Brabantse kunstenaars. Routes zijn te krijgen bij alle acht locaties, inclusief de VVV Waalwijk.

Design ù Morgen om 14 uur start bij vormgevingsgalerie Vivid in Rotterdam een uitverkoop van de winkeldochters van Droog Design. B-keuzes, proefseries maar ook prototypes van bekende Nederlandse vormgevers voor spotprijzen. De verkooptentoonstelling duurt tot 14 maart, Vivid is open op donderdag (13-17 uur), vrijdag en zaterdag (11-17 uur) en de eerste zondag van de maand (13-17 uur). ù In de Kunsthal Hof 88, Elisabethof 2 in Enschede, exposeren 42 sieradenmakers. Dat moet wel een gevarieerde en grote sieradenexpositie opleveren, die duurt tot 15 februari.

Vier reismarkten ù Reisorganisator Baobab houdt voor de tweede maal een reismarkt: bedoeld voor liefhebbers van avontuur, die bijvoorbeeld meer willen weten over oude Inka-sporen of Afrika's natuurschoon. Vandaag en morgen van 10-18 uur in de Grote Kerk in Den Haag.

ù Volgend weekend (24 en 25 jan.) houdt concurrent Djoser twee reizigers- en informatiedagen over haar verre bestemmingen in Arabië, Azië en het Midden-Oosten, in de Pieterskerk in Leiden.

ù De reizen van de vakantiebeurs 'Reizen met je hart' spelen zich vooral af binnen Europa. 'Zonder stress op vakantie' is hier het thema. Deelnemers van de door Bezoekerscentrum De Watermolen en het Nivon Arnhem georganiseerde beurs zijn onder andere een specialist in vaarvakanties, in scharreltoerisme bij eco-boeren, en in Finland-vakanties. Reizigersorganisatie Rover geeft inlichtingen over buitenlandse trein-dienstregelingen. De beurs wordt volgende week zondag, 25 jan, 10-17 uur gehouden in De Watermolen, Zijpendaalseweg 24a in Arnhem. Toegang ¿2,50.

ù En christelijk reizen kan natuurlijk ook: met de NCRV, de Nederlandse Christelijke Reis-Vereniging. Die bestond in 1997 75 jaar, en dat wordt volgende week zaterdag (24 jan.) gevierd op en feestelijke reismarkt in 'De Schakel' in Nijkerk, Oranjelaan 10, van 10-16 uur. Er zjn ook jubileumreizen in de aanbieding.

Sterren In de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh gaan volgende maand twee cursussen van start: een 'Jeugdcursus sterrenkunde' voor kinderen van 10-14 jaar (zes donderdagavonden 19-20.15 uur, te beginnen op 12 maart, voor ¿50,-) en een 'Inleiding in de sterrenkunde' voor kinderen vanaf 14 jaar (bestaande uit tien lessen, te beginnen op 4 februari, 19.30-21.15 uur, voor ¿150,-). Voor informatie en inschrijving: 030-2311360. ù De cursus Elementaire Sterrenkunde in het Museon in Den Haag is meer iets voor volwassenen (die iets van wis- en natuurkunde snappen), en bestaat uit tien lessen op vrijdagmiddagen (vanaf 30 januari), van 13.30 tot 16 uur. De prijs is ¿100,-. Inlichtingenl 070-3381413.

Compact Op het Nivon-Centrum vindt donderdag een eerste bijeenkomst plaats in de rij donderdagavondlezingen en -discussies over De Compacte Stad. Het discussie-onderwerp van aanstaande donderdag is 'Park Lane of vrachtgoot'. Plaats: Nivon-Centrum, Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam. Aanvang 20 uur.

Voor liefhebbers ù In Autotron Rosmalen wordt vandaag en morgen een klassieke Motoren Oldtimerbeurs gehouden. De beurs is beide dagen geopend van 9-17 uur. De entree bedraagt ¿15,- (kinderen ¿7,50). ù De Noordelijke Motorbeurs in de Martinihal in Groningen is te bezoeken vrijdag 18-22, zaterdag 10-22 en zondag 10-18 uur. Toegangsprijs is ¿15,-, kinderen en 65+ ¿7,50. ù Donderdag start de tentoonstelling Vogel '98 in Het Turfschip in Breda. Er staan 7500 - vrijwel alle door de leden zelf gekweekte - wedstrijdvogels ingeschreven (verdeeld over 90 categorieen, voor een beoordeling door een van de 130 keurmeesters). Openingstijden: do 11-18, vr za 10-18, zo 10-17 uur. Toegang ¿7,50, kinderen en 65+ ¿3. ù In de tuingalerij van het Noordbrabants Museum zijn foto's te zien van de Bredase fotograaf Reinout van den Bergh over religie in drie derde-wereld landen: Bhutan, Benin en Costa Rica. Te zien tot en met 8 maart.

En tot slot: ù In het Historisch Museum het Burgerweeshuis aan de Bovenbeekstraat in Arnhem wordt morgen om 13 uur een gratis rondleiding gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden