Weg in eigen land

Hoge Bi

Morgen trekt een bijzondere stoet antieke fietsen door het Amsterdamse Spiegelkwartier. De stoet vormt een onderdeel van de open dag van de winkeliers ter plekke -veelal antiquairs. Te zien zijn onder andere drie exemplaren van de Hoge Bi en een kinderdriewieler uit 1820. De fietstocht begint om 11 uur op de Spiegelgracht en komt ook over het Museumplein.

Breedlipneushoorn

Dit en volgend weekend staan de neushoorns in Safari Beekse Bergen centraal (in Beekse Bergen leeft een grote groep breedlipneushoorns, die samen zorgen voor een recordaantal baby-neushoorns). Dagelijks zijn er verschillende activiteiten rondom deze, met uitsterven bedreigde, diersoort. Driemaal per dag, om 12, 13.30 en 15 uur, geven de verzorgers een presentatie.

Historisch Breda

Het Historisch Spektakel, morgen, wordt een van de grootste evenementen in het kader van Breda 750. Tussen de Grote Markt en de Ginnekenmarkt gaan 65 toneel-, muziek-, zang-, dans- en theaterverenigingen en aanverwanten samen 750 jaar Breda uitbeelden. Daarnaast doen ook nog eens flink wat stadgenoten mee als figurant. Kortom, de stad wordt één enorm toneelstuk, in vijf historische akten. Het spektakel gaat om 11 uur van start. Een stoet van historische figuren begint om 12.15 bij de Grote Kerk.

Focke

Vandaag is het Fockedag in het Groningse Westeremden, deel van een geschiedenisproject van de Stichting Oude Groninger Kerken voor scholieren. (Focke is een aspirant-hoofdeling uit de 14de eeuw.) Het belooft de grootste Middeleeuwen-manifestatie voor kinderen van het noorden te worden (11-16 uur, euro3,50).

Hortus Romanticus

Met een toepasselijk Schubert- en Schuman-liederenrecital wordt morgen de reeks Floraconcerten in de Hortus Botanicus Leiden geopend. Om 14.30 uur in de Oranjerie, euro8,- incl. entree. Volgende concerten op 9/6 en 8 en 15/9, zie ook www.hortusleiden.nl

Luchthavenfreaks

Bezoekers van luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol kunnen vanaf vandaag hun bezoek uitbreiden met een bustoer. De bus rijdt bijvoorbeeld vlak langs de opstijgende en landende toestellen, komt binnen de streng bewaakte 'slotgracht' van de verkeerstoren en stopt bij de oefenplaats voor de luchthaven-brandweer. Gecombineerd toegangsbewijs euro12,50, kinderen euro10,-. Reserveren: 020-4068000.

Rede van Texel

In het Amsterdamse Scheepvaartmuseum staat een enorme maquette van vier bij zes meter van de Rede van Texel. Het geeft een beeld van de bedrijvigheid van koopvaarders en oorlogsschepen ten tijde van de VOC. Het panorama is gebouwd op een schaal van 1 op 88, zodat piepkleine details nog zichtbaar zijn. De makers van de maquette baseerden zich op schilderijen van Willem van de Velde de Oude en diens zoon. In 2003 en 2004 zullen aan het diorama nog twee even grote delen worden toegevoegd.

Jarige Efteling

De 50-jarige Efteling trakteert vandaag op een extra lange openstelling tot 22 uur. Veel straattheateracts die in die halve eeuw te zien waren, zijn opnieuw van de partij, vanaf 16 uur. Om 21.30 uur zwaaien al die artiesten in een lange rij de bezoekers uit. De entree is vandaag vanaf

14 uur gereduceerd tot euro16,50.

Tot slot:

NEMO, gelegen aan het Oosterdok in Amsterdam, viert morgen haar eerste lustrum met een gratis toegankelijk wetenschapsfeest: 'de Waanzinnigste dag van de Wetenschap'. Van 10-20 uur, op de kades 10-17 uur.

De Vlaggetjesdag van Schevingen, vandaag, heeft als hoogtepunt (start om ± 12 uur) een echte, ouderwetse haringrace.

Morgen (11-17 uur) wordt de jaarlijkse boekenmarkt in Zwolle gehouden. Nieuwe Zwolse raadsleden zijn gevraagd om voor te lezen uit hun favoriete boek, op de Grote markt.

Wie mee wil doen met de schilderwedstrijd 'Het Kleurenpalet van de Achterhoek', kan voor data en plaatsen terecht op www.kleurenpalet.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden