weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Verdragen humor en religie elkaar? Of moet datgene wat ’heilig’ is ontzien worden? De expositie ’Religie en humor, Nederland anno 2008’ laat zien dat humor, in allerlei gedaanten, in allerlei godsdiensten voorkomt. Te zien t/m 15 maart in Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is komende week van di-do ook ’s avonds open. Bovendien worden van ma-vr workshops gegeven in de BeeldFabriek, onder andere over ’pinhole’-fotografie (opgeven via www.beeldfabriek.nl; ook voor kinderen). Hoofdtentoonstelling in het Fotomuseum is de installatie ’De oorlogen’ van Oscar van Alphen. In 1985, toen het ontstond, bestond dit kunstwerk uit zes diacarrousels, 200 dia’s en geluidsbanden. Intussen heeft de installatie een gedigitaliseerde versie.

Fotograaf Daniël Koning doorkruiste Nederland tussen 2005 en 2008 en legde de bebouwde én de landelijke omgeving vast in ruim 140 foto’s. Dat resulteerde in het boek ’Nederland voor gevorderden’. Een aantal foto’s hangt t/m 1 december in de Haagse Centrale Bibliotheek.

Hoe wonen wormen het liefst? En hoe bied je een wormen-logé onderdak? Kom zondag naar de Noorderparkkamer in het Florapark in Amsterdam-Noord, en bouw een wormenhotel, samen met twee kunstenaars. 14-17 uur, www.noorderparkkamer.nl; en niet bang zijn voor vieze handen.

Centrum de Kapel in Roermond biedt zondag veel spiritueels: onder meer ’werkwinkels’ over yoga, loopmeditatie, een iconententoonstelling en een lezing over ’Mijn betere ik’. Dit alles in het kader van de Dag van de Spiritualiteit. Vanaf 14 uur, www.centrumdekapel.nl.

Tientallen bolgewassen dragen koninklijke namen, zoals de Prinses Juliana-tulp of de Royal Orange-narcis. Fotograaf Dennis A-Tjak fotografeerde ze allemaal, in allerlei stadia van hun bloei. Vijfendertig van zijn foto’s zijn t/m 16 november te zien op Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Ook op Het Loo: een tentoonstelling met poppen, serviesjes en ander favoriet speelgoed van Oranjetelgjes vanaf de 19e eeuw. T/m 22/2.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden