WEG IN EIGEN LAND

Wandelen ThemaTours, organisator van individuele en groepswandelreizen, maakt de komende tijd een aantal lentewandelingen van 12 tot 25 km in Nederland. Met een routebeschrijving en uitgebreid kaartmateriaal en met gidsen langs de route, die gespecialiseerd zijn op het gebied van biologie, geschiedenis, geologie en kunstgeschiedenis. De wandelingen beginnen bij een station, opgeven is niet nodig. Zondag 21 april is station Ede-Wageningen tussen 9 uur en half elf de startplaats voor een tocht over de Veluwezoom naar Wolfheze. De andere dagen zijn 5 mei langs de Linge (Geldermalsen-Leerdam), 19 mei Gooi- en Vechtstreek (Hilversum-Breukelen), 2 juni Utrechtse Heuvelrug (Driebergen-Langbroek) en 16 juni door IJsselland (Zutphen-Achterhoek). Informatie tel. 030-2730608.

De provincie Flevoland bestaat tien jaar en organiseert daarom toeristische jubileumroutes. Vanaf 1 april is er een wandelroute op het Flevopad, in de volgende maanden tot en met oktober staat steeds een andere route centraal: routes voor fietsers, het openbaar vervoer, watersporters, automobilisten, nog een keer wandelaars en tenslotte ruiters. Aan de routes is een prijsvraag verbonden met als hoofdprijs een huis in de polder. De routebeschrijvingen met een jubileumboekje zijn te koop bij de VVV-winkels in Flevoland. Informatie VVV Lelystad, tel. 0320-243444.

De Groenservice Zuid-Holland organiseert dit jaar eenentwintig wandelingen en natuurexcursies voor het hele gezin in de recreatiegebieden van de provincie: van de Rottemeren tot Midden-Delfland, van Krimpenerwaard tot Reeuwijkse Plassen. De routes zijn vijf (met een puzzel voor kinderen) en tien km lang. Tussen 11 en 15 uur kan op eigen gelegenheid gewandeld worden, natuurexcursies beginnen om 14 uur. Het complete programma is verkrijgbaar bij Groenservice, tel. 010-4600236.

Morgen: Van 10 tot 16 uur houdt de natuurvereniging Zon Alom een open dag in hun terrein Klarenbeek aan de Abcouderstraatweg 77 in Amsterdam Zuidoost. Fons Bongers leidt om 13 uur een vogelexcursie.

Om 9.30 uur begint een IVN-wandeling in het Idinkbos in Silvolde. Verzamelen bij de ingang aan de Harterinkdijk tussen Silvolde en Varsseveld.

In en door Meerssen gaat de IVN-excursie, die om 14 uur begint bij het NS-station.

De vereniging van wandelaars Te Voet organiseert morgen een voorjaarswandeling van 14 km tussen de NS-stations Baarn en Den Dolder. Start tussen 10 en 12 uur op station Baarn. Informatie tel. 030-6040722.

Donderdag 18 april:

Met IVN-gidsen kijken naar de eerste bloeiende bosplanten in de boswachterij De Slangenburg in Doetinchem. Vertrek om 9.30 uur op de parkeerplaats bij het kasteel. Bus 27 stopt vlakbij.

Zaterdag 20 april:

Nu de meeste zomervogels terug zijn, is het weer de tijd van de traditionele vroege vogelwandelingen van het IVN:

van 6 tot 9 uur in de Haulsterbossen, verzamelen bij de driesprong Haskerhorne, Ouwsterhaule, Joure;

om 6.30 uur in het Limbrichter Bos, verzamelen bij de Rollen achter hotel Born;

om 7 uur op het landgoed Hagen in Doetinchem, verzamelen bij havezathe De Kelder achter het Slingelandziekenhuis in Doetinchem.

Het IVN Sneek houdt een excursie van twee en een half uur naar de Brekken, waar vanuit de vogelkijkhut de broedvogels geobserveerd zullen worden. Vertrek om 9.30 uur van de parkeerplaats bij Aldi aan de Lemmerweg.

Tentenshow

In het Larserbos bij Lelystad organiseert de Kampeer- en Caravankampioen dit weekend de jaarlijkse Gezinstentenshow (met ook lichtgewichttenten en accessoires). Beide dagen van 10-17 uur, gratis toegang. Het kampeerterrein ligt aan de Zeebiesweg 47 in Flevoland. Openbaar vervoer: tussen Lelystad en Harderwijk rijden bussen van het VAD, elk uur vanaf de NS-stations. Vanaf de Zeebiesweg pendelt een busje tussen de halte en het expositieterrein.

Met de boswachter

Morgen 10.30 in Kasteel Groeneveld in Baarn: Koffiedrinken met de boswachter. Huub Berger, boswachter van Staatsbosbeheer, en beeldend kunstenaar Oscar van Doorn vertellen over kiezels en andere stenen. Het publiek mag ook bijzondere stenen meenemen. Op het kasteel is een tentoonstelling over gesteenten ingericht. Toegang drie gulden, incl. koffie.

Kantoormachines

Vandaag van 13.30-17 uur is in het Scryption, Spoorlaan 434a Tilburg, de Internationale Dag van de Kantoormachine. Verzamelaars uit binnen- en buitenland nemen hun typemachines mee. Maar er zijn ook reken-, dicteer- en adresseermachine-, braille-typemachine- en steno-apparatenverzamelaars. Er wordt gedemonstreerd, geruild en verkocht. Entree ¿6,-, deelnemers ¿2,-.

Havenfeesten

Bij Lage Zwaluwe (NB) komen vier rivieren samen, het ligt dus gunstig voor de watersport. Dit weekend wordt het watersportseizoen geopend, met de Zwaluwse Havenfeesten, beide dagen vanaf 13 uur. Attracties: antieke schepen, antieke tractoren, luchtballonvaarten, rondvaarten in de Biesbosch, tochten met huifkar of haventaxi, rondwandelingen langs de haven, muziekkapellen, op zondag is er een jaarmarkt en een show met vliegers, modelvliegtuigen en -boten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden