Weg in eigen land

Het Zuiderzeemuseum organiseert ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de Afsluitdijk de tentoonstelling ’De Dijk’. De Rotterdamse kunstenaar Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945) heeft de aanlegwerkzaamheden vastgelegd. Alle 21 schilderijen en 106 tekeningen die hij destijds te midden van de bagger en de klei maakte, hebben een plaats gekregen op de tentoonstelling. De prenten worden aangevuld met eigentijdse foto’s, machines en stoomfluiten. T/m 3/6.

Nog eens ouderwets een kaartje leggen, meedoen met het ’hoogjasconcours’, of deelnemen aan de grote textielquiz: het Textielmuseum in Tilburg maakt van de tiende jaarlijkse Kruikzeikersdag een nostalgische ’bij ons op ’t fabriek’-dag. Ook het Regionaal Archief en het Tilburgse Stadsmuseum leveren een bijdrage. Zondag, gratis.

Het Eindhovense Van Abbemuseum begint met een tweejarig project Be[com]ing Dutch, bestaande uit debatten, leesgroepen, kunstenaarsprojecten, tentoonstellingen en andere producties. U wordt uitgenodigd om, samen met de betrokken kunstenaars, mee te discussiëren tijdens ’The Gatherings’, een driedaagse opmaat van het project, 26-28/1. Aanmelden kan t/m maandag www.vanabbemuseum.nl.

Snelle beslissers kunnen zich vandaag om 10 uur aansluiten bij de eerste 4-seizoenen wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen, te beginnen bij ingang Panneland, Vogelenzang, www.ivnzk.nl. Aanmelden niet nodig. De andere data zijn: 22/4, 166 en 15/9.

De Chinese Tuin in de Hortus van Haren is een perfect decor voor een kennismaking met Tai Chi en Qi Gong. Elke eerste en derde zondagmiddag kunnen bezoekers demonstraties bijwonen of zelf meedoen, tussen 14 en 16 uur. In de loop van het seizoen passeren alle Tai Chi vormen de revue.

Vanavond kunt u meedoen met een avondwandeling over het landgoed van kasteel Groeneveld. De bos wachter vertelt intussen alles over uilen. 20.30-22u, 035-5480994.

Het waren woelige tijden, de jaren zestig van de vorige eeuw. De studentenopstanden, Vietnamdemonstraties, de eerste man op de maan, - dat alles had z'n weerslag op kunststromingen als Pop Art, Minimal en Fluxus. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een brede tentoonstelling over de ’Sixties’ samengesteld, met een combinatie van kunst, mode, design, film en fotografie – van de val van het kabinet Drees in 1958 tot de oliecrisis van 1973. Sixties! is te zien t/m 29 april.

De Gelderse Poort is een van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Elke winter organiseert Natuurmuseum Nijmegen busexcursies vanuit het informatiecentrum de Gelderse Poort: alle zondagen van januari en februari, 12.30- 15.30u, inschrijven: 024-3297070. Een alternatief is de boot-/wandelexcursie vanuit Millingen aan de Rijn, op dezelfde zondagen, 13-17u 0481-433214.

In de (donkere) Domkerk van Utrecht komen Anneke Brassinga, Martin Reints en Jan Sakko voordragen uit hun werk, op de Gedichtendag 2007. Met gezang van de Decantorij. Donderdag, 19.45-22u.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden