WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Morgen begint al om 6.30 uur een vogelexcursie in het Limbrichterbos in Born (L.) achter hotel Born. Nadere inlichtingen 046-4851727.

Morgen houdt het IVN Eemland een wandeling door het natuurgebied De Stompert, een heuvel die 57 meter boven NAP ligt. Er leven veel voorjaarsinsecten op de met vliegdennen begroeide heide. Vertrek om 14 uur van het parkeerterrein aan de Van Weerden Poelmanweg, de verbindingsweg tussen NS-station Soestduinen en het vliegveld Soesterberg.

Over vogels gaat de IVN-wandeling morgen door het landgoed Het Woudhuis in Apeldoorn, om 14 uur van de parkeerplaats aan de Woudhuizerweg.

Natuur en cultuur zijn nauw met elkaar verbonden rond Slot Loevestein in de Bommelerwaard. Staatsbosbeheer organiseert excursies met een boswachter langs de rivier, morgen, woensdag 22 en vrijdag 24 april. Startpunt is de kruittoren van Slot Loeve-stein in Poederoyen, om 14 uur. Aanmelden en inf. bij de VVV Zaltbommel: 0418-518177.

Een kruidenexcursie in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam van de Vereniging 'De Oeverlanden blijven' begint morgen om 11 uur in het leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad. Na een lezing over de geneeskrachtige werking van kruiden die in het wild in de oeverlanden groeien, worden planten geplukt, waarvan na de excursie een kruidig soepje zal worden getrokken. Ondertussen zijn de warme bakkers van de vereniging in de weer met de houtgestookte oven om verse broodjes te bakken. Het evenement duurt tot 14 uur, is gratis voor leden en donateurs van de vereniging en kost anderen een rijksdaalder per persoon.

Van maandag 20 tot en met woensdag 29 april gaat Staatsbosbeheer, samen met de VVV Hasselt, op zoek naar kievitsbloemen. Het is een uitstap van 6,5 uur, die begint om 9.30 uur bij de VVV in Hasselt. Eerst wordt er cultureel gewandeld door het historische Hanzestadje. Daarna volgt een warme broodmaaltijd en pas dan varen de deelnemers samen met de boswachter in een fluisterboot naar het kievitsbloemenreservaat. Kosten f38,50 p.p. Inf. en aanmelding: 038-4771600.

Rotsplantendag

Vandaag en morgen is er een geweldige verzameling rotsplanten te zien in de Utrechtse botanische tuin Fort Hoofddijk. Deskundigen van de tuin en van de Nederlandse Rotsplanten Werkgroep geven adviezen en informatie. Ook kan men er rotsplanten voor de eigen tuin kopen. Fort Hoofddijk aan de Budapestlaan 17 is open van 10 tot 16 uur en bereikbaar met stadsvervoer lijn 12. Toegang f7,50, kinderen f2,50.

Tentenshow

In natuurkamp Larserbos bij Lelystad is weer de jaarlijkse tentenshow, de grootste van het land. Veel merken tenten en accessoires zijn hier bijeengebracht. Ook organisaties die iets te maken hebben met wandelen, fietsen, kamperen of bergsport zijn op deze beurs vertegenwoordigd. De ANWB geeft gratis onafhankelijke koopadviezen. Vandaag en morgen 10-17 uur. Toegang gratis.

Te water!

In Harlingen wordt vandaag de jaarlijkse Vlootdag gehouden. Openingsspektakel zijn twee dansende zeilschepen die walsen over de golven in een duet, om 10.30 uur.

Lage Zwaluwe (N.Br., bij de Biesbosch) viert dit weekend de Zwaluwse Havenfeesten. Met een vlootschouw van moderne en antieke schepen, een kunstroute, een shantyfestival en nog veel meer.

Museumweekend

Vandaag en morgen is het landelijke Museumweekend. Meer dan 500 musea, herkenbaar aan de wit met rood-blauwe Museumweekendvlag, zijn gratis of tegen fikse korting te bezoeken. Dit jaar staat het Museumweekend in het teken van wandelen en fietsen. Er zijn ruim 150 wandel- en fietsroutes uitgezet, van museum naar museum, gratis af te halen bij de deelnemende musea en VVV/ANWB-kantoren. Daar ligt ook de Trouw Museumweekendbijlage waarin alle musea met hun speciale activiteiten staan vermeld. Daarom hier alleen nog wat nagekomen berichten:

Er worden zandkastelen gebouwd op het Domplein (Utrecht).

Het Bijbels Museum (Amsterdam) geeft een 'kijkje in de keuken van een monument in restauratie', van de historische panden waarin het museum is gevestigd. Van 11-16 uur, elk heel uur.

In Historisch Museum Het Burgerweeshuis (Arnhem) worden rondleidingen gegeven door het poppenhuis van schilderes Lizzy Ansingh, om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Er is ook een workshop poppenhuismeubeltjes maken voor kinderen.

In Zandvoort is een beeldenroute uitgestippeld door het dorp en langs de boulevard.

Historische treintjes en trammetjes rijden waar ze maar kunnen. De Museum Buurt Spoorweg, van Haaksbergen naar Boekelo, neemt de gerestaureerde ijlgoederenwagen E129 in gebruik. In de wagen is een postkantoortje, ook geheel gerestaureerd. Tijdens de rit met de stoomtrein wordt de post op authentieke wijze gestempeld met een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd PTT-stempel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden