Weg in eigen land

Kinderboerderij

Het thema van het kinderboerderijenweekend dit weekend is door het koeien-nieuws van de laatste dagen extra actueel geworden: 'Houden van vee'. Het gaat om vragen als: Hoe worden dieren in de landbouwsector nu gehouden? Zal dit moeten veranderen in de toekomst? en: Wordt er voldoende rekening gehouden met het dierenwelzijn? Ruim 115 kinderboerderijen doen mee. Een overzicht van deelnemende boerderijen is te vinden op www.kinderboerderijenweekend.nl Nachtegalen

Vanavond organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een nachtegalenexcursie door de Kennemerduinen, een gebied dat beroemd is om zijn zangvogel-populatie. Vertrek om 20 uur bij ingang Koevlak van de Kennemerduinen aan de Zeeweg bij Overveen. Tevoren aanmelden (en toegangskaart) verplicht: 023-5411119.

Kunst per bus

Bijna vierhonderd kunstwerken verfraaien de openbare ruimte van de stad Groningen. Een deel daarvan -veelal stammend uit de laatste vijftig jaar- is te bezichtigen tijdens een excursie per minibus. De route voert langs beelden van bekende Groninger stadskunstenaars als Willem Valk en Wladimir de Vries, maar ook langs beelden van Hans Mes en Jan Wolkers. De bus rijdt iedere laatste zondagmiddag van de maand om 13.30 uur. De 2½ uur durende excursie kost euro14,-. Tevoren opgeven: 050-3090757 of via kunstexcursie.nl waar ook meer informatie te vinden is.

Vliegen

Dit weekend vindt in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol het Nationaal Flight Simulatorweekend plaats. Thema is 'Flight Simulation and Air Traffic Control' en er is 'echte' luchtverkeersleiding aanwezig. De bezoekers worden zoveel mogelijk bij de vliegdemonstraties betrokken. Kinderen kunnen achter de pc en soms in een 'echte' cockpit hun eerste vliegles nemen! De Aviodome is open vandaag en morgen 10-17 uur. Meer informatie op www.aviodome.nl.

Fort

Elke laatste zondag van de maand tot oktober is Fort aan den Ham geopend, van 11 tot 16 uur. Morgen zijn er bovendien extra activiteiten. Zo is een tiental soldaten van de Vereniging Historische Militaria aanwezig, in uniformen uit de mobilisatiejaren 1914-1918 en 1939-1940. Er zijn demonstraties exercitie, wapenonderhoud en geheimschrift. Het fort, dat deel uitmaakt van de stelling van Amsterdam, ligt aan de spoorlijn en provinciale weg Uitgeest-Krommenie ter hoogte van Busch en Dam.

Vakantieplannetjes

In het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik kun je aan de slag met een speelgoedstoommachine en kun je je eigen Stokersdiploma halen. Dit weekend is het bovendien het Weekend van de Krukas, en dat betekent nog veel meer speciaals. (T/m 12 mei, beh. ma en Koninginnedag). Open van 10-17 uur.

Enge beesten krijgen in Otterpark Leeuwarden extra aandacht -meervallen of vuurbuikpadden bijvoorbeeld- en er is bovendien een groot monster van papier-maché. Als dat nog niet eng genoeg is kun je zelf een krokodil of een draak knutselen. T/m 5 mei, dagelijks 10-17.30 uur.

In het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven kun je op ontdekkingstocht door het middeleeuwse stadje Endehoven. Je mag onderweg allerlei dingen doen: Middeleeuwse spelletjes doen, hout zagen en inbranden, of een ouderwetse wasknijper maken. T/m 12 mei, 10-17 uur. Een Kinder-Doe-kaart kost euro 3,- boven de entreeprijs.

Tweemaal middeleeuwse kastelen: Op kasteel Huis Bergh in 'sHeerenberg kunnen jongens tot ridder geslagen worden, en meisjes als hofdame worden aangesteld -al gaat dat natuurlijk zò maar niet. (Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur; het kasteel is open 13-17 uur.) Op het Muiderslot arriveren een vijftiende-eeuwse graaf en gravin met hun uitgebreide gevolg. (Beide t/m 5 mei).

Koninginnedag

Op de nog prille Koninginnedag kunt u meedoen met een IVN-vroege vogelwandeling in Heerendonk. Vertrek op eigen fietsen om 5 uur van het Pieter Breugelplein. Trek vooral rubberlaarzen aan. Bij terugkomst een glaasje oranjebitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden