WEG IN EIGEN LAND

De natuur in Morgen: - Van 10 tot 13.30 uur kan men helpen bij het beheerwerk in het natuurterrein De Riethoek van de natuurvereniging De Ruige Hof bij Gaasperdam (Amsterdam ZO). Om 14 uur wordt er een excursie gehouden over het overwinteren van planten en dieren in de natuur.

- Het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert een speurtocht naar de natuur in de bebouwde omgeving vanuit het natuur- en milieucentrum De Boswerf, Prins Bernhardlaan 3, Zeist. Er wordt gestart tussen 13.30 en 14 uur en de tocht wordt gemaakt aan de hand van een beschrijving. De hele route neemt anderhalf à twee uur in beslag.

- Twee tot twee en een half uur duurt de IVN-middagwandeling van Wijlre naar Stokkum. Er wordt om 13.30 uur gecarpoold van het NS-station Meerssen naar D'n Kwakkerpool in Wijlre.

- Een wandeling door de Kroondomeinen van het IVN Apeldoorn begint op de parkeerplaats aan de Oude Amersfoortseweg ten oosten van de Echoput in Hoog-Soeren.

- Deelnemers aan een IVN-wandeling met als thema bos en beek vertrekken om 14 uur bij het bekende restaurant Nol in 't Bosch aan de Hartenseweg in Wageningen.

Maandag 20 januari: Een ochtendwandeling van het IVN Arnhem naar Wolfheze begint om 9.20 uur in Doorwerth op de hoek van de Utrechtseweg en de Kerklaan. Bus 50 vertrekt om 9.06 uur van NS-station Arnhem en stopt aan de halte Kerklaan.

Stoofperen Wie heimwee heeft naar de Zure Brederode, de Casteroopse Wijnpeer of de Witte Kozijn kan zaterdag en zondag terecht in het museumgebouw in de museumtuin, Parallelweg 1 te Doesburg, waar de Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur een tentoonstelling organiseert over stoofperen. Tientallen rassen zijn er te zien, waaronder hele oude, waarvan men dacht dat ze verdwenen waren. Vele soorten zijn te kopen (als peer of als boom) of te proeven, zelfs met chocolade en slagroom! Openingstijden van de show: 10 tot 17 uur, entree ¿5,-.

Avontuurlijk reizen - Bart Vos, Marion Bloem en Inez van Dullemen vertellen over hun reiservaringen op de Jubileum Reismarkt van Baobab Reizen - Baobab bestaat alweer vijentwintig jaar, vandaar een extra aangekleed programma. Vandaag en morgen 10-18 uur, in De Arena, 's-Gravesandestraat 51 in Amsterdam-Oost.

- Bij de 'IJsland & Groenland roadshow' wordt de informatie over 'gewone' trektochten, terreinwagen- en walvisreizen opgetuigd met live muziek van Ingi Gunnar Johannsson. Vandaag, in De Meervaart in Amsterdam (toegang ¿5,-); op 15 februari komt dezelfde show, georganiseerd door IJsland Tours, in het Beatrixgebouw in Utrecht.

Merklappen Het 'merk' van de bekende merklap van de handwerkles werd uiteraard gebruikt voor de was, maar ook voor de ondertekening van notariële acten. Te zien op de tentoonstelling 'Allerhande Handwerken, het Deventer naaionderwijs, 1727-1900' in Museum De Waag in Deventer. Tot en met 2 februari, dinsdag tot zaterdag 10-17 uur, zondag 14-17 uur.

Grachten Niet alleen over de grachtenhuizen, maar ook over de grachten zelf, de goten, de bomen en het groen dat er te vinden is langs de kademuren gaat een lezing van schrijver/monumentenzorger Hans Tulleners en stadsecoloog Martin Melchers in de Koningszaal van Artis aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Dinsdag 21 januari om 20 uur; toegang ¿5,-. Abonnementhouders Artis gratis.

Muzikaal Monument Nog een lezing in Amsterdam, met de Westergasfabriek als onderwerp: 'Van kolen tot cokes en van gas tot licht', door G.H. Oud, hoofd Openbare Verlichting, Energie Noord-West. Inclusief een rondleiding en met jazzmuziek: een goede gelegenheid om dit industriële monument eindelijk eens te bekijken, morgen van 14 tot 16.45 uur (¿17,50, leden van de Vereniging Open Monumenten ¿7,50). De Westergasfabriek ligt aan de Haarlemmerweg 8-10 in Amsterdam.

Poolfoto's In het Noordbrabantse Natuurmuseum in Tilburg (Spoorlaan 434) toont fotograaf Wim van Passel zijn foto's van het noordelijk poolgebied: 'Tijdloze momenten. Tussen storm en stilte'. Openingstijden di t/m vr 10-17 uur, za en zo 13-17 uur. Nog tot en met 26 januari.

Beroemde sieraden In Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam worden vanaf vandaag tot en met 22 februari moderne sieraden getoond, afkomstig van een lange lijst beroemde ontwerpers van galerie Marzee in Nijmegen. Het museum (Binnendams 6 te Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m zaterdag 13-17 uur. Toegang ¿3,-.

Voor motorfreaks... - Exclusief voor motorliefhebbers is de Noordelijke Motorbeurs, dé Motorbeurs volgens de organisatoren, in de Martinihal te Groningen, nog vandaag (10-22 uur) en morgen (10-18 uur), toegang ¿15,-.

-In Autotron Rosmalen vindt dit weekeinde de Internationale Ruilbeurs voor Motoren plaats, beide dagen 9-17 uur, toegang ¿15,-.

...e.a. verzamelaars

- Een internationale verzamelbeurs is de Collectors Fair, morgen en overmorgen in het Beursgebouw in Eindhoven, 10-17 uur (¿8,-).

- Volgende week zaterdag kunnen muziekliefhebbers terecht op de internationale platen & cd beurs in het Antonius Zalencentrum, Lange Mare 43 in Leiden, 10-16 uur (¿4,-).

Wandelaars - Het Fiets-Wandelcafé van Nivon-Rotterdam, Dirk Smitsstraat 76 te Rotterdam, organiseert op zondag 12-15 uur een informatiemarkt over wandelen en trekken in Frankrijk.

- Tot slot nog een mooie stadswandeling in Naarden, met een gids van de Werkgroep Vestingstad. Vertrek zondag om 12.30 uur vanaf het VVV-kantoor, A. Dortsmanplein (¿1,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden