weg in eigen land

Het Stadsmuseum Woerden toont vijfenvijftig spotprenten van zes verschillende politieke tekenaars uit de periode 1895-1920, onder andere van Marius Bauer, Jan Sluijters, Johan Braakensiek. De cartoons uit de beginperiode waren relatief mild; langzaam maar zeker werden ze scherper en meer geëngageerd. Ze verschenen in opiniebladen als De Kroniek en De Amsterdammer. De tentoonstelling ’Kritieke tekeningen’ duurt t/m 4/2.

Fiep Westendorp maakte jarenlang illustraties voor de vrouwen- en kinderpagina van Het Parool. Het Persmuseum op de Zeeburgerkade in Amsterdam toont meer dan honderd van haar humoristische tekeningen uit de jaren 1948-1968. In diezelfde jaren begon haar samenwerking met Annie M.G. Schmidt (de avonturen van Jip en Janneke) en Mies Bouhuys (de poezen Pim en Pom). ’Fiep in de krant, de Parooljaren van Fiep Westendorp’ duurt t/m 11/3. Voor de kinderen is er een speciale Fiep-kinderhoek.

’Oggetti Rinvenuti’ (gevonden/ontheemde voorwerpen) heet de kunstworkshop van Natuurmuseum Nijmegen waar je morgen aan deel kunt nemen. Je vindt die oggetti ’s ochtends in het natuurgebied De Stadswaard en je maakt er ’s middags een mooi tableau van in Studio Sogno. De dag duurt van 11-15 uur; verzamelen in het museum (waar je eerst de tentoonstelling ’Struinen in de Stadswaard’ bekijkt), 10-13 jr, euro12,50 incl. lunch, 024-3297070. Volgende week zondag is er een workshop ’Struinkunst’, 13-16 uur.

Alles voor het nieuwe fröbelen is te vinden op de Wintercrea Mecc Maastricht: materialen, workshops (o.a. scrapbook, pretex-beelden, sieraden en caustic art) en een afdeling Creatief in de Keuken. t/m zo 10-17u, www.creadagen.nl.

De traditie van banket- en chocoladeletters gaat terug tot de 17de eeuw. In het Amsterdamse Museum Ons’ Lieve Heer op Solder kunt u lettervormen zien uit allerlei eeuwen, en lettergebak bereid volgens historische recepten. Ook tentoongesteld is een 17de eeuws bruikleenschilderij van Peter Benoit, ’Stilleven met lettergebak’. ’De letters van Sinterklaas’ duurt t/m 6/12.

De Kunsthal Rotterdam toont tweehonderd soorten (al dan niet gebruikt) sinterklaaspapier van 1920 tot nu. Het papier weerspiegelt de geschiedenis van het pakjesfeest: van rijkeluisfeest tot volksfeest tot commercieel festijn. Van papier uit de jaren zestig met onderdanige Zwarte Pieten en televisieantennes op het dak tot kringloopsinterklaaspapier uit de jaren tachtig. T/m 10/12.

Het Thermenmuseum in Heerlen organiseert een Romeins weekend. Bekijk echte Romeinse soldaten van dichtbij, zie een Romeinse mozaïekmaker aan het werk en laat je haar vlechten door een Romeinse kapper. En natuurlijk bekijk je de resten van het Romeinse badhuis waar het museum naar genoemd is. Vandaag en morgen van 10-17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden