WEG IN EIGEN LAND

Hier volgt een aantal tochten, in soorten en maten, natuurwandelingen, stads- en kunst-routes, tochten per boot, per fiets, en zelfs per auto:

Thematochten

- Morgen houdt het IVN een bijzondere wandeling in Zielhorst te Amersfoort: met de evolutie als thema. De wandeling begint om 14 uur bij het Milieu Educatief Centrum De Schothorst aan de Schothorsterlaan.

- Een geologische fietstocht van Vereniging Natuurmonumenten om te zoeken naar sporen van de ijstijd van 200.000 jaar geleden, door stuwwallandschap, smeltwaterdalen en klifkust, in het Hoge land van Vollenhove, wordt gecombineerd met een vaartocht in de Wiedense excursieboot en een lunch (facultatief, 12,-) in Vollenhove. De prijs van deze dagexcursie is 17,-, kinderen 7,50. Start vanuit bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster, morgen om 10.30 uur. Tevoren aanmelden: 0527-246644.

- Alleen bij mooi, droog weer met weinig wind houden IVN en KNNV Dagvlinderwerkgroep morgen een vlinderexcursie in Middenduin in Overveen. Start om 11 uur van de parkeerplaats bij de ingang aan de Duinlustweg.

- Er is een nieuwe (geel/blauw gemarkeerde) wandelroute in Noord-Holland: over en langs de Westfriese Omringdijk. een route-boekje (bij de VVV) kost 10,-.

Natuurtochten

- Op de voormalige vuilstortplaats Collendoorn komt de natuur volop tot ontwikkeling. Er bloeien veel pioniersplanten en er vliegen veel vlinders. Dinsdag houdt het IVN Hardenberg-Gramsbergen er om 19 uur een excursie, vertrekkend van het infobord aan de Kerkdijk.

- In het oudste bos van Appelscha maakt de boswachter van Staatsbosbeheer elke woensdag tot en met 26 augustus een wandeling. Vertrek om 10 uur van infocentrum De Bosberg even buiten Appelscha aan de weg naar Hogersmilde.

- Woensdag is er de jaarlijkse Pauwenburcht-fietstocht van de Stichting Vecht Veluwe IJsselstreek, tussen Ermelo en Uddel. U komt langs onder andere het dit jaar zijn 700ste verjaardag vierende kasteel Staverden. Startpunt is CR De Lindenhoek in Ermelo, tussen 10.30 en 13.30 uur. Routeboekje: 4,50, gezinskaart 15,-.

- Wekelijkse wandelingen met de Stichting het Overijssels Landschap zijn er gedurende juli en augustus, op di, wo en do, langs Bergvennen, Hof Espelo, Wierdense Veld enzovoorts. Folder bij de informatiecentra in de streek, en bij de stichting in Dalfsen, 0529-401731.

- Op alle dinsdagen om 19.30 en alle zondagen om 14 uur vertrekt een rondleiding door natuurgebied en fort Rammekens bij Vlissingen. Kaarten zijn voor 3,50 te koop bij de Vlissingse VVV, het Stedelijk Museum en aan de poort van het fort.

- Gidsen van de vereniging Vrienden van de Hoge Veluwe organiseren in juli en augustus vier keer per week wandelingen door het nationaal park. Op di (14 uur) begint de wandeling bij Jachtslot St. Hubertus; op wo en zo (13.30 uur) bij het Bezoekerscentrum, en do (16 uur) vanaf het kampeerterrein bij de ingang Hoenderloo. Deelname aan de tochten is gratis, afgezien van de toegang tot de Hoge Veluwe ( 7,-, kinderen 3,50, auto 8,50).

Zomeravond-tochten

- Donderdag houdt het IVN Haarlem een avondwandeling door de landgoederen Leyduin, Woestduin en Vinkenduin, om 19 uur van de parkeerplaats aan de Manpadlaan in Vogelenzang.

- In Zeeland zijn er zomeravondwandelingen op alle dinsdagen tot en metaugustus in het voormalige waterwingebied Oranjezon tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder. Start om 19.15 uur vanuit Vrouwenpolder. Kaarten ( 6,-) bij Toeristisch Centrum Oranjezon te Oostkapelle 0118-581507 en bij de Zeeuwse VVV's.

Kunstroutes

- De Open Stal route (een kunst- en kijkroute met werk van veertig exposanten) in het Friese Oldeberkoop gaat vandaag van start en duurt t/m 16 augustus. In het kader van Friesland 500 is de route, langs de Stellingwerven, extra feestelijk aangekleed.

- In de Kunstroute Veluwe viert zijn eerste lustrum, nog t/m 9 augustus, langs ateliers in onder andere Apeldoorn, Barneveld, Lunteren en Ermelo. In de tuin van Galerie Pandora in Vierhouten (0577-411628) maken de bezoekers zelf een gezamenlijk schilderij dat verloot wordt onder de sponsors. Inl. bij Veluwse VVV's.

Huifkar-tocht

Woensdag 22/7 kunt u per huifkar vanaf bezoekerscentrum De Wieden naar het Voorsterbos om te picknicken en met de boswachter een wandeling te maken door het bos. Deze natuurdag (van 10-16 uur) kost all-in 38,50, kinderen 25. Reserveren bij bezoekerscentrum De Wieden 0527-246644.

Stadswandelingen

- Morgen houden het IVN en de Werkgroep Natuur en Milieu De Pijp een bomenwandeling door de Amsterdamse wijk De Pijp. De wandeling begint om 14 uur bij de ingang van het Sarphatipark aan de Eerste Van der Helststraat.

- In Haarlem is het nieuwe wandelprogramma van 't Gilde weer uit: elke donderdag vertrekt er een om 14 uur vanaf het Historisch Museum Zuid-Kennemerland. Spreekuur ma en wo 13-15 uur, 023-5314862.

Actieve tochten

- Een survivaldag (met een minimumleeftijd van 16 jaar) in het Zuid-Limburgse Heuvelland op de vrijdagen 24/7, 7/8 en 21/8 kost 37,50. Reserveren bij de VVV 043-4551346.

- Nog meer sportiefs in het Limburgse Heuvelland, geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar in het bezit van een redelijke basisconditie: een mountainbike-tocht vol spanning en sensatie, op 30/7 en 13/8, voor 32,50 inclusief huur mountainbike en begeleiding. 043-4551346.

Boottochten

- De Zaanse VVV organiseert elk jaar rondvaartboottochten, zoals een 3- uur durende tocht met de stoomboot Johannes, morgen en de drie daaropvolgende zondagen, over het Noordzeekanaal naar Amsterdam/Scheepvaartmuseum/KNSM-eiland, om 13.30 uur vanaf de Overtoom in Westzaan, voor 20,-. In beide gevallen: reserveren 075-6162221.

- En dan noemen we tot slot ook alvast de Volle Maantochten per open excursieboot, over de Beulakerwijde en de smalle sloten in De Wieden, die natuurmonumenten op 8 augustus en 5 september gaat maken. Informatie bij het bezoekerscentrum in St. Jansklooster, zie boven.

Voor als het zulk regenachtig weer blijft doen we er nog wat tentoonstellingen bij:

- Zoals de vleermuizen-tentoonstelling in het Natuurmuseum in Dokkum, dat open is ma-vr 10-12 en 13-17, za zo 14-16.30 uur.

- Ter gelegenheid van de Amsterdamse Gay Games herbergt het Prentenkabinet van het Rijksmuseum een tentoonstelling over de mooiste afbeeldingen van Olympische goden (t/m 16 augustus).

Tot slot: Hele bijenvolken wisselen per handjeklap van eigenaar tijdens de jaarlijkse Veenendaalse Bijenmarkt, dinsdag van 7 tot 13 uur in het Sportpark Panhuys.

En in de Amsterdamse Artis zijn van do t/m za weer de Prikkebeen-dagen (dat zijn dagen waarop je griezelige insecten minder griezelig kunt leren vinden).

HERSTEL

'Oranjemars naar Nummer Eén eindigt bij Boerenverdriet' luidde de kop boven de wandeling die vorige week op deze pagina werd afgedrukt. Maar wie de maker was van deze wandeltocht door Zeeuws-Vlaanderen stond er niet bij. Dat was Haro Hielkema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden