Weg in eigen land/Wandelingen

ù Bomen en struiken herkennen leert u morgen tijdens een excursie in de bossen van Sellingen en Ter Borg in Oost-Groningen. Het vertrek is om 13 uur van de schaapskooi in Ter Borg (_2,50). Aanmelden bij de boswachter van Staatsbosbeheer, tel. 0599-322997.

ù Op alle zondagen vanaf morgen tot en met 28 maart worden om 12.30 en 14.30 weer rondleidingen gegeven door het Nederlands Kustverdedigingsmuseum in het Fort aan den Hoek van Holland. Er zijn ook vakantierondleidingen op 16, 18, 23 en 25/2 om 13.30 uur. ù IVN-wandelingen: een excursie, morgen, in het Kathedralenbos bij Almere, begint om 10 uur van de parkeerplaats bij het bos (_2,50); winterwandeling door de Kroondomeinen, 14 uur van de parkeerplaats bij het kerkje in Hoog Soeren.

ù Een zwerftocht door het stuifzand met een boswachter van Staatsbosbeheer begint om 14 uur vanaf de parkeerplaats Odoornerzand aan de weg van Odoorn naar Exloo (_2,50).

ù Knotgroep Uithoorn gaat volgende week zaterdag aan het werk om 9 uur op het natuurrecreatieterrein Oortjespad in Kamerik (bij Woerden).

Schipperslatijn

Matjeshering, maelstrom, bakbort, sekisutanto, een rijtje woorden die Nederland heeft uitgeleend aan resp. Duitsland, Engeland, Rusland en Japan. Het Japanse sutomubotchi is ook een mooie! Het genootschap Onze Taal heeft een kleine tentoonstelling ingericht in het museum van de Enkhuizer Almanak, van woorden uit zeevaart, visserij en koopvaardij. De tentoonstelling 'Nederlands buitengaats' is te zien tot eind oktober. Het Enkhuizer Almanak Museum aan de Havenweg in Enkhuizen is dagelijks open van 11 uur tot zonsondergang. De toegang is gratis.

Natuurcursussen

Voor een tientje kunt u deelnemen aan een driedaagse cursus over heidevelden van Staatsbosbeheer, die woensdag begint met een theorieavond in de werkschuur in Langelo (Dr.). De geschiedenis, flora en fauna, werkzaamheden op en toekomst van de heidevelden komen in de cursus aan bod. De tweede theorieavond is op 27 januari en deze wordt gevolgd door een praktijkdag op zaterdag 30 januari. Inlichtingen en aanmelden bij boswachter Blaauw, tel. 0592-613281.

ù Van heel dichtbij grauwe en kolganzen, misschien ook andere soorten en zeker ook roofvogels en steltlopers zien? Volgende week zaterdag organiseert Staatsbosbeheer een zes uur durende busexcursie naar de ganzen in Zuidwest-Friesland. De bus vertrekt om 10 uur van het NS-station Heerenveen (_20,_). Aanmelden bij VVV Oudemirdum, tel. 0514-571767. (Kijker, koffie en lunchpakket zelf meenemen.)

Sterrenhemels

Op vier achtereenvolgende maandagen vanaf 1 februari organiseert het Artis Planetarium de cursus Sterrenbeelden. U krijgt achtereenvolgens de lente-, zomer-, herfst- en winter-sterrenhemel voorgeschoteld. De prijs (all-in) is _60,_. Inlichtingen 020-5233452.

Zwolse synagoge

De Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat wil graag, ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan, indrukken van het gebouw vastgelegd zien op tekeningen, foto's, video's, sculpturen of wat dies meer zij, om daar t.z.t. een expositie van samen te stellen. De inzendtermijn loopt tot 1 maart. Inlichtingen 0522-252613/038-4526393.

Brommers

Wie vroeger op een Puch, een Kreidler of een Solex reed, kan zijn hart ophalen: de Motorenbeurs'99 in het Autotron in Rosmalen staat vooral in het teken van de bromfiets-revival. Vandaag en morgen van 10-17 uur. Entree _15,- kinderen _7,50.

Dieren in kasteel

In het Baarnse kasteel Groeneveld zijn dieren te zien: de markante dieren van Nico Bierlaagh en de dieren in brons van Peter Petersen. Die laatste zijn er overigens ook om aan te raken. Ze zijn ondergebracht in een speciale tentoonstelling voor blinden en slechtzienden. Tot en met 29 maart. Openingstijden di-vr 10-17 uur, za zo 12-17 uur.

ù Ook in kasteel Groeneveld: een tentoonstelling van de knipkunst van de Duitse kunstenares Haidelis Jacob, 'Een dialoog met de natuur'.

Vakantiebeurzen:

ù Een themadag 'Natuurreizen en Natuurbescherming' van Wolftrail, waarbij binnen- en buitenlandse natuurbeschermingsorganisaties presentaties houden over eco-volunteer projecten en expeditiecruises, wordt vandaag (toto ca. 16.30 uur)gehouden in het sociaal-cultureel centrum De Twee Marken aan het Tromplein in Maarn. De toegang is gratis.

ù De christelijke reisorganisatie BeterUitReizen houdt vandaag (tot 16.30 uur) de eerste van een reeks van drie zomervakantiebeurzen in het Kerkelijk Centrum De Aker aan het Fontanusplein in Putten. De andere twee zijn gepland op respectievelijk 30 januari (in vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn) en 6 februari (in het Hervormd Centrum in Hardinxveld).

ù Het Nivon houdt een informatiemarkt over wandelen in België en Luxemburg in het Nivon-centrum aan de Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam.

ù Donderdag organiseert het Sociaal Cultureel Werk van Werkenrode een vakantiebeurs voor mensen met een handicap. Verschillende organisaties presenteren samen een groot aanbod toegankelijke vakanties en accommodaties, wintersportreizen, zeilkampen enzovoorts. Plaats: het Cardi, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek; tijd: 19.30-22 uur.

Barnsteen in Drenthe

Barnsteen kan branden, daar dankt het zijn naam aan. Het is versteende hars, waar voor de verstening nog wel eens beestjes in vast bleven plakken, zodat ze letterlijk vereeuwigd werden. De oudste barnstenen voorwerpen in Nederland dateren al van tussen 12.400 en 11.600 voor Christus. Ze zijn gevonden bij Vledder (Dr.) en Ureterp (Fr.) en vanaf vandaag te zien in het Drents Museum in Assen, op de tentoonstelling 'De tranen der goden', barnsteen door de eeuwen heen. Er zijn ook moderne sieraden (te koop).

Botenshow

Vandaag begint de 30ste Boot Düsseldorf, een van de grootste shows van schepen en alles daaromheen in Europa. De jachten vormen de hoofdschotel, maar hoewel er een kano wordt getoond van 1000 Mark, valt het op dat de trend is dat schepen, vooral de motorjachten, steeds groter worden. Diverse werven tonen schepen boven de 20 meter en een Duitse werf presenteert zelfs een miljoenen kostend schip van meer dan 30 meter.

Niet alleen bootbemanningen, maar ook windsurfers en duikers vinden er de laatste (mode-)nieuwtjes. En liefhebbers-met-geld kunnen met hun nieuwe uitrusting onder de arm meteen een ver-wegreisje naar exotische duikgebieden boeken. Wegens het jubileum zullen tal van bekende zeilers, surfers en duikers acte de présence geven. En wie jarig is tijdens de beursdagen krijgt gratis toegang (identiteitsbewijs meenemen). De beurs duurt t/m 25 januari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden