Weg eigen land in

Bescherming Bevolking

Bijbels

Onder in de gewelven van het Bijbels Museum in Amsterdam is een nieuwe bijbelzaal ingericht. Antieke en zeldzame bijbels liggen hier uitgestald, bijvoorbeeld de Van Santenbijbel uit 1686 met ingekleurde prenten en een eerste druk Statenvertaling uit 1636 (waar - digitaal - in gebladerd kan worden!). In de nieuwe zaal is ook ruimte voor cultuurhistorische zaken zoals de eeuwenlange invloed van de Bijbel op het dagelijks leven (www.bijbelsmuseum.nl).

Paas-uitjes De traditionele paaspuzzeltocht op Fort Hoofddijk, Utrecht en in het Von Gimborn Arboretum in Doorn is vooral, maar niet alleen, bedoeld voor 9-12 jarigen (zo en ma 10-17u). Ook de stoomtreinen zijn een traditie met pasen: De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij begint op zondag weer aan haar ritten, de Stoomtrein Valkenburgse Meer rijdt op za zo en ma, en Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen begint op paasmaandag. Het stoommachinemuseum in Medemblik is in bedrijf op za zo ma 10-17u.

Staatsbosbeheer organiseert op al zijn locaties een doe-en kijkdag (ma vanaf 10.30u; paasinfolijn: 0320-230607). Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden houdt met Pasen zijn Noordelijke kwekerijdagen (zo en ma 10-17u), en kruidencentrum De Sprenk organiseert een uitgebreide kruidenmarkt (zo en ma 10-16u). Het bezoekerscentrum De Gelderse Poort organiseert een (paas)eierstruintocht (ma 10u, 0316-246505).

Tot slot vermelden we: een kattententoonstelling in de Zadkinehal aan het Koperpad in Rotterdam-Alexanderpolder, zo 10-17u) en de paasboekenmarkt in boekenstad-Bredevoort (ma 10-17u).

Draaiorgelfeest Het Draaiorgelmuseum van Assen bezit een grote collectie draaiorgels, waaronder het gigantische Belgische dansorgel de 'Mortier'. Op de draaiorgelmanifestatie in en om het museum kunt u ze bewonderen. Hier zijn ook zeven beroemde gastorgels present, plus een aantal kleine handdraaiorgels. Zo 12-17.30, ma 10-17.30 uur.

Klompen Het Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde opent zijn seizoen met een expositie 'Klompen bij de klederdracht'. Het museum heeft een enorme - internationale - collectie van 1200 klompen. Het museum is open t/m 1 oktober di-zo 14-17 uur.

Kunstroute De wandelroute op het landgoed Enghuizen in Hummelo (Achterhoek) is opgesierd met dertig kunstwerken van kunstenaarsnetwerk Het Web uit Doetinchem. Twee maanden lang, t/m 31 mei, blijven ze staan. Startpunt van de 4 km lange wandeling is restaurant Hart van Hummelo.Juliana Nog een keer op het grote bioscoopdoek, de lange documentaire van Bert Haanstra 'Juliana in 70 bewogen jaren'. Twee exclusieve voorstellingen in het Rembrandt Theater aan het Velperplein in Arnhem, vandaag en zondag om 16 uur (026-4456045/0900-8185 of www.minerva-arnhem.nl).

Christiaan Huygens Hij was misschien wel de grootste Nederlandse wetenschapper ooit, volgende week is zijn 375ste geboortedag en in januari 2005 komt de naar hem genoemde ruimtesonde aan bij de door hem ontdekte maan van Saturnus. Redenen te over voor vier musea om een tentoonstelling te wijden aan Christiaan Huygens. In het Huygensmuseum Hofwijck staat de mens centraal, museum Boerhaave laat zijn lenzen en telescoop zien, de Leidse universiteitsbibliotheek belicht zijn manuscripten, terwijl de Space Expo in Noordwijk aandacht besteedt aan de missie naar Saturnus en zijn maan Titan. Tot en met 31 mei, toegang voor de vier musea inclusief boekje: 10 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden