Weg door het Dommeldal houdt SP uit coalitie Brabant

De bezwaren van de SP tegen 'de Ruit' rond Eindhoven zijn zo groot, dat de socialisten het Noord-Brabantse pluche ervoor opgeven. VVD en CDA moeten op zoek naar een andere partij, die wel wil praten over een weg door de natuur van het Dommeldal. Dat wordt een pittige klus, want een meerderheid in de nieuwe Provinciale Staten is tegen de weg.

Vier jaar geleden nam de SP in Brabant voor het eerst plaats in een provinciebestuur (op de voet gevolgd door Zuid-Holland, waar de partij ook in de coalitie stapte). De SP moest daarvoor wel een veer laten: de nieuwe provinciale weg aan de noordkant van Helmond en Eindhoven zou er komen.

Maar inmiddels liggen de kaarten anders. Omwonenden en natuurorganisaties kwamen in geweer tegen de weg. De Ruit werd het belangrijkste thema bij de Statenverkiezingen, en was dat in 2014 ook al bij de gemeenteraadsverkiezingen in de regio. Veel gemeenten, waaronder Eindhoven en Helmond, verschoten toen van politieke kleur. Zij zijn nu tegen de weg, en lobbyden in Den Haag tegen de Ruit. Met succes: de Tweede Kamer trok de bijdrage van het Rijk in.

Het Dommeldal, een schaars stukje groen in het verstedelijkte gebied tussen Eindhoven en Helmond, behoort tot het Natuurnetwerk Nederland. De gemeenten en natuurorganisaties zeggen dat een weg door dat dal niet nodig is. Met een beter openbaar vervoer en het oplossen van knelpunten op de bestaande snelwegen onder Eindhoven en Helmond kom je een heel eind, verwachten zij.

Bovendien is het bij een tegenzittende economie zeer de vraag of de weg rendabel is, zo blijkt uit een rapport van de provincie.

De SP zette hoog in bij de onderhandelingen over voortzetting van de coalitie met VVD en CDA. "Ik ga geen akkoord tekenen waarin de aanleg van een weg door het Dommeldal is opgenomen", zei SP-voorman Nico Heijmans in het Eindhovens Dagblad. Wekenlang werd er vooral over deze weg onderhandeld. Uiteindelijk was er een compromis: het definitieve besluit zou vier jaar worden uitgesteld. Maar de SP vond dat kiezersbedrog, en stuurde haar onderhandelaars terug. CDA en VVD trokken deze week de stekker uit de formatie.

Daarmee ziet het er steeds somberder uit voor de voorstanders van de Ruit: naast CDA en VVD zijn dat de ondernemers. De PVV is ook voor, maar de VVD ziet die partij niet als 'constructieve coalitiepartner'. Het meest logisch lijkt dat de VVD naast het CDA, de PvdA en D66 uitnodigt. Of die partijen wel water bij de wijn willen doen is onzeker.

DE VERDIEPING 8|9

Dommeldal als politieke splijtzwam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden