Weetnietkunde

Mag ik de minister van onderwijs adviseren het instituut van de heer Akgündüz niet te erkennen als universiteit? Een universiteit -universus = algemeen, gezamenlijk, wereldomvattend- geeft onderdak aan een waaier van vakwetenschappen en filosofie. De zogenaamde Islamitische Universiteit Rotterdam, de IUR, is een eenzijdige beroepsopleiding, een theologische hogeschool eventueel, maar geen universiteit.

Deze islamschool is ook geen wetenschappelijke instelling. Wetenschap toetst namelijk elke aanname. Zij stelt daarentegen een aanname, een religieus geschrift als waarheid voorop, waar de rest van de wereld dan aan getoetst moet worden. Ik zal Akgündüz even helpen bij zijn inburgering: zulke clubjes kennen we in Nederland ook, restjes aanhangers van de Wijsbegeerte der Wetsidee. En ook onder volgelingen van de Paus treft men gestudeerde luitjes die de Bijbel voorop stellen, en daar wetenschap van af denken te leiden. Maar die worden door de universitaire wereld niet serieus genomen.

Zoals wetenschappers ook hun schouders over Akgündüz op zullen halen. Wetenschappelijk onderzoek zal hij namelijk nooit doen, althans zeker niet naar de Koran. Dat behoort binnen de islam namelijk tot het gebied der onbespreekbare, niet te bekritiseren onderwerpen. Discussie over of historisch-kritisch analytisch onderzoek naar deze wonderlijke tekst is volstrekt taboe en roept grote haat en moordlust op. Wetenschap is een vijand van islamitische schriftgeleerden. Vrome moslims moeten zo min mogelijk weten. Aan westerse universiteiten is meer kennis over de islam aanwezig dan onder lui die de Koran uit hun hoofd op kunnen dreunen. Akgündüz zal een originele professor in de weetnietkunde moeten zijn. Anders treft hem hetzelfde lot als Nasr Abu Zaid. Het enige wetenschappelijke onderzoek naar de Koran wordt door niet-moslims gedaan, buiten islamitische universiteiten, en door een enkele uitzonderlijk dappere moslim als de Egyptische hoogleraar Abu Zaid, die hier woont als vluchteling omdat zijn geloofsgenoten hem bedreigen, zwart maken, uit zijn ambt zetten, en zijn vrouw wilden dwingen van hem te scheiden omdat ze hem tot 'niet-moslim' verklaard hebben.

Voorts is een islamitische universiteit een contradictio in terminis. Er bestaat niet zoiets als islamitische wis- of tandheelkunde. Zulke faculteiten hoeven dus niet gevestigd te worden. Hooguit om gelijkgezinden knus bij elkaar te laten hokken, zoals de roomsen indertijd in Nijmegen, en de gereformeerden aan de VU.

Islamitisch recht bestaat wel. Maar dat is meer iets voor cultureel antropologen, of voor onderzoek naar primatengedrag, dan dat het in Europa behandeld moet worden als een gelijkwaardige rechtenstudie. Dit mogen islamieten namelijk ook niet weten: dat de sjaria bij elkaar gerommeld is uit pre-islamitische stammenrechtspraak en gelegenheidswetgeving. Oplossinkjes van Mohammed voor burenruzies en zo. In de negentiende eeuw aangevuld met passages uit het Belgisch Wetboek. Ook werden door latere schriftgeleerden Koranwetten ùìt de sjaria gehouden. Kortom een eclectisch boeltje. Meneer Akgündüz zal nog opkijken als zijn land bij de EU komt: dan mogen Turkse meisjes haar gelijk bij de Europese rechter halen. Exit sjaria, overspeeld door rechtvaardiger, universeel recht namelijk.

Overigens mag de heer Akgündüz van mij best zijn vrouw slaan. Evenals dat gesluierde excuustruusje dat hem bij zijn persconferentie flankeerde, en haar slaafsheid en onwetendheid etaleerde door te zeggen dat het zo erg niet is 'anders zou ik hier niet zitten'. Vrouwen die geloven dat God echt geopenbaard heeft (sura 4:34) dat het brute geslacht het vreedzamer deel der mensheid mag slaan, en niet andersom, verdienen wel een aframmeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden