Weetjes voor aan de stamtafel

En waar zullen we het nu eens over hebben? Acht handige verhalen over sport, als uw gesprek thuis, op school, in de collegebank, in het atelier of in de kroeg stokt en niemand meer één woord over voetbal over de huig kan krijgen.

MART SMEETS

Babe Ruth, The King of Swat, de legendarische Amerikaanse honkballer uit de jaren tussen de twee wereldoorlogen, sloeg iedere werper in die jaren zoek. Op één man na. Hub Pruet, een vrij onbekende, linkshandige werper van de St. Louis Browns. Pruet gooide in de jaren 1922-1924 zijn wereldberoemde tegenstander vijftien keer uit, kreeg slechts één home-run tegen en werd een bezienswaardigheid. Pruet stopte met honkbal, ging terug naar de universiteit en werd een geëerde arts. Bij zijn bul-uitreiking dankte hij Ruth voor de hulp. “Zonder hem was ik nooit geworden wat ik nu ben. Als hij lichamelijk iets mankeert, kan hij bij mij terecht.”

In 1923 organiseerde men in het plaatsje Shelby in de Amerikaanse staat Montana het gevecht om de (boks)wereldtitel tussen Jack Dempsey en Tommy Gibbons. In Shelby had niemand interesse in het boksen en bracht het gevecht aan plaatskaartenverkoop slechts twintigduizend dollar op. De prijzenpot voor het gevecht bedroeg 300-duizend dollar. De gemeenteraad van het stadje moest faillisement aanvragen.

In 1972 werden de Miami Screaming Eagles tijdens een persconferentie aan het Amerikaanse sportpubliek voorgesteld. De Eagles zouden gaan spelen in de World Hockey Association, een nog al gammele profafdeling. Verder dan de persconferentie kwam men niet. De organisatie slaagde er niet in een speelzaal te vinden in Miami. Zonder ooit één wedstrijd gespeeld te hebben, werd de ploeg ontbonden.

Tien jaar achtereen speelde in de Super Bowl, de officiële finale van het Amerikaanse football, een quarterback wiens voornaam met de letter 'J' begon: Jim Plunkett (81), Joe Montana (82), Joe Theismann en Jim Plunkett (84), Joe Montana (85), Jim McMahon (86), John Elway (87), John Elway (88), Joe Montana (89) en Joe Montana en John Elway (90).

In de eerste ronde van het Ginny vrouwen tennistoernooi in Richmond, Virginia, op 25 september 1984 stonden Vicki Nelson en Jean Hepner gedurende zes uur en 31 minuten tegenover elkaar. Nelson won, zo te zien vrij eenvoudig, 6-4 en 7-5, maar de partij duurde, met enkele vreemde onderbrekingen (regen, onweer, speelsters die naar het toilet moesten, ziek geworden linesman) meer dan een kwart dag. In de wedstrijd kwam een rally voor van 643 slagen en de beslissende tie-break duurde één uur en 47 minuten. De dames kwamen 39 maal op deuce uit.

De Russische super-zwaargewichtworstelaar Anatoli Parfenov won in 1956 de Olympische titel op vreemde wijze. Hij verloor zijn openingswedstrijd, maar er volgde een protest dat na een dag delebereren werd toegewezen. Parfenov verloor zijn volgende partij, maar ging verder omdat zijn tegenstander zich geblesseerd moest terugtrekken. In de derde ronde kwam zijn opponent niet opdagen en in de vierde ronde had hij een zogenaamde bye. In de finale won hij op punten, zij het zeer twijfelachtig.

De New York Giants, de Amerikaanse footballploeg, verhuisde in 1976 naar East Rutherford, het stadion in New Yersey. Sinds die verhuizing werd bij vier Giants een vorm van kanker geconstateerd: bij Dan Lloyd in 1980 (lympfklieren), Doug Kotar in 1983 (hersentumor), John Tuggle in 1986 (bloedkanker) en Karl Nelson in 1987 (de ziekte van Hodgkin).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden