Weet wat je eet: biologisch vlees

Moeten we het vleesschap in de supermarkt mijden, uit protest tegen wantoestanden in de vleesindustrie? Ja, vinden veel lezers. 'De macht van de consument is gigantisch.'

Trek je conclusies
Die vraag is bij mij midden in de roos. Afgelopen maanden liep ik me al te ergeren bij de grootgrutter waar steeds meer biologisch vlees uit de schappen is verdwenen. Ik fiets nu dus liever een kwartier naar de Groeneweg-slager, waar ik precies weet waar vlees het vandaan komt; van een bioboer uit Nederland, met naam en toenaam. Ik ben achtenzeventig jaar en een milieubewuste consument en probeer te weten wat ik eet ¿ bijvoorbeeld niet meer dan tweemaal per week vlees. Supermarkten kunnen ons een gevoel van veiligheid niet (meer?) garanderen. Hieruit een conclusie trekken is niet moeilijk.

Trees Rikkert de Koe-Van Rijn Breda

Pak vleesmaffia aan
Om supermarkten te gaan boycotten omdat daar wellicht sjoemelvlees in de schappen zou kunnen liggen lijkt me weinig zinvol. De schuld ligt volgens mij niet bij de supermarkten, de ware oorzaak van genoemd sjoemelvlees ligt bij de vleesproducenten die op een maffia-achtige wijze zichzelf proberen te verrijken over de ruggen van de consument. En dan komen we toch weer terecht bij de overheid en andere instanties die veel meer moeten controleren wat voor vlees er op de markt is en komt in dit ooit zo mooie landje aan de zee.

Willem Vizee Tiel

De klant heeft macht
Wilma Kieskamp eindigt haar column met de vraag of de klant genoeg macht heeft om het systeem te veranderen. Het antwoord is duidelijk: ja. Maar zolang de 'Nederlander' het belangrijker vindt om twee keer per jaar op vakantie te gaan of een grote flatscreen te bezitten dan daadwerkelijk mooi voedsel te kopen gaat er niets veranderen. Zelf ben ik een groot liefhebber van kwaliteitseten en ik weet dat hier een prijs voor betaald moet worden. Liever minder vaak een eerlijk stukje vlees, dan goedkoop 'poepvlees'.

Bob Valentijn Breda

Ik koop biologisch
Via indringende documentaires zoals bijvoorbeeld 'Food Inc.' heb ik gezien hoe dieren tegenwoordig zijn gedegradeerd tot vleesfabrieken in de fabrieksmatige keten van voedselproductie. Grootschaligheid en een eenzijdige focus op kosten levert een werkelijkheid op van ongeïnteresseerde onderbetaalde en illegale werknemers en dieren in schandelijke omstandigheden. Ik wil daar geen onderdeel van zijn, ik koop mijn vlees al enige tijd rechtstreeks bij de biologische boer. Inderdaad wel wat duurder, maar wel eerlijk. En een beetje minder vlees per week kan ook geen kwaad. Laat de kiloknaller liggen en stap gewoon over!

Floris Mokveld Roermond

Stop de grootschaligheid
We moeten terug naar de overzichtelijke slagerijen en slachterijen, het is dus tijd om de grootschaligheid in de vleessector te stoppen. De beestjes willen niet meer en worden ziek Geen wonder dat de gekkekoeienziekte uitbreekt. De slogan "hebben de varkens de pest aan ons?" doet er wel degelijk toe. Men hoeft geen vegetariër te worden, maar de macht van de consument is gigantisch. Dus: minder vlees kopen en dan ook nog biologisch.

Marianne Rumping Alkmaar

Industrielobby
In Nederland zien we steeds dat zelfregulering van een industrietak niets voorstelt. Dus als we in dit land willen bereiken dat vlees diervriendelijk en veilig wordt, is er maar één optie: echte regulering en echte controle door de overheid. Maar de meerderheid van de bevolking schijnt juist te vinden dat de overheid zich vooral nergens mee moet bemoeien. Dan is een lobby van de vleesindustrie hier niet eens nodig.

Lou Boves Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden