Weet Van Bommel de ballon bij PSV nog op te blazen?

Steven Bergwijn (PSV) probeert zich aan Maikel Van der Werff en Jake Clarke-Salter van Vitesse te ontworstelen. Beeld VI Images
Steven Bergwijn (PSV) probeert zich aan Maikel Van der Werff en Jake Clarke-Salter van Vitesse te ontworstelen.Beeld VI Images

Nu is PSV dan toch geen koploper meer. Nog niet alles is verloren, maar de beperkte kwaliteiten vooral op het middenveld en het gebrekkige inzicht voorin, ze komen steeds scherper belicht.

Ja, PSV, dat team, die strijdende eenheid, kwam gisteren in Arnhem drie keer terug van een achterstand. Of het nog aan de teamgeest lag, de eenheid? Misschien, misschien ook niet. Trainer Van Bommel zal graag zo denken, hij zal zich eraan vastklampen na nieuw puntenverlies na de winterstop: 3-3 nu bij Vitesse.

Nu is PSV dan toch geen koploper meer. Nee, niet alles is verloren, concurrent Ajax heeft het de komende weken drukker, en misschien wel zwaarder. Maar bij PSV loopt de ballon onmiskenbaar leeg, met nu toch al dertien verliespunten in de tweede competitiehelft. De beperkte kwaliteiten vooral op het middenveld en ook in de verdediging, het gebrekkige inzicht voorin, ze worden steeds scherper belicht.

Meer vaart

Daarbij is de titelstrijd in een fase beland waarin niet alles te beredeneren valt. PSV-trainer Van Bommel, die dat toch het liefst zou willen: veel vastleggen langs uitgetekende lijnen, ervoer dat na de curieuze topper tegen Ajax ook in Arnhem. PSV speelde er in een bepaald opzicht niet eens onaardig, voor zijn doen dan, geen ploeg nu eenmaal voor vloeiend spel. Er zat weer wat meer vaart in het spel dan in de laatste tijd, de instelling in de duels was goed, aanvaller Lozano wilde ook verdedigende arbeid verrichten.

Zo mag een trainer het zien, maar het enige kan het niet zijn. PSV speelt geen voetbal waarbij de trainer er zeker van kan zijn dat doelpunten wel zullen volgen. Dat is toch een voornaam verschil met het soepeler Ajax. PSV heeft in de aanval met Lozano en Bergwijn snelheid, maar nauwelijks tot geen finesse, wat gejaagdheid en onnauwkeurigheid in de hand werkt.

Toeval was het al niet dat de enige PSV-treffer voor rust niet uit een lopende aanval voortkwam. Lozano was plots weg, werd gevloerd door doelman Pasveer, en benutte zelf de strafschop. Dat betekende 1-1, Vitesse had in het eerste kwartier een voorsprong kunnen nemen. Serero kwam ver in het matig afgeschermde linkerverdedigingsblok van PSV. Hij deed eerst Viergever en na zijn schot ook Dumfries op de doellijn tollen (1-0).

Niet zo stevig

Tja, dat kan gebeuren bij PSV, zo stevig is het allemaal niet. Zoals het ook kan gebeuren dat de in de basis teruggekeerde Pereiro toch weer onbewogen over het veld loopt. Van Bommel verving hem halverwege door Itaharren. Een jongen van net 17, ongetwijfeld een groot talent, hij gaf een paar leuke balletjes.

Van Bommel zou zich er graag mee onderscheiden, met de durf om de tiener op te roepen, maar hoe verantwoord kan het zijn in dit cruciale stadium?

Aan de overzijde speelde een rijper talent: Ødegaard, de Noor met de finesse die PSV zo node mist. Hij liep weer het linkerblok van PSV in en schoot de bal prachtig strak halfhoog in (2-1). Weer moest PSV vechten, knokken. Dumfries, een exponent daarvan, zette voor en Luuk de Jong tikte in (2-2).

Dan viel het voorheen vaak nog goed voor PSV. Dan liet Van Bommel nog een jonge speler invallen (Gakpo nu voor Hendrix) en dan won PSV nog. Nu kon Lozano, de louter rennende aanvaller, doelman Pasveer met de blik omlaag tot tweemaal toe niet passeren. Invaller Matavz scoorde aan de overkant wel, na een van de vele hoekschoppen van Vitesse (3-2). Lozano schoot toch nog raak, weer uit een strafschop na een met rood bestrafte overtreding van Van der Werff (3-3).

Ja, het was een leuk, bewogen middagje. Toen alle tumult verstomde, was er nog één geluid hoorbaar: dat van een leeglopende ballon. De grote vraag na 29 ronden: kan Van Bommel hem nog opblazen?

Vitesse-PSV: 3-3

‘Je wint niet, dat is het verschil’

PSV-trainer Van Bommel hield het aanvankelijk kort: “We zijn drie keer van een achterstand teruggekomen en we hebben genoeg kansen gehad om te winnen. Dat was het”. En later: “Je wint de wedstrijden niet. Dat is het verschil met voor de winterstop. Het kan volgende week weer anders zijn”.

Lees ook:

Ook Van Bommel weet nu dat hij zijn eigen rol niet moet overschatten

Als je de speler Mark van Bommel iets voorlegde waarvan je wist dat hij het ermee eens moest zijn, maar wat hij in zijn positie niet zo kon zeggen, zei hij met een knipoog: ‘Schrijf het maar in je eigen woorden’.

Ajax slaat zijn slag met de wapens van PSV en brengt de spanning terug in de eredivisie

Ajax leek vorige week in de topper op het laatst PSV, niets was in de Arena uiteindelijk meer wat het was. Uitgerekend Ajax zegevierde als team en bracht zo de spanning terug in de titelstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden