Review

Weet jij wel wat NSB'ers zijn?

'Post uit de oorlog' is geschreven door een veelbelovend duo. Wout Woltz (1932) was hoofdredacteur van NRC Handelsblad, zijn dochter Anna (1981) schreef op haar vijftiende al columns voor de Volkskrant. Talenten uit twee generaties die de krachten bundelen om een oorlogsboek te schrijven: dat moet wat bijzonders opleveren.

Het begint niet erg origineel. Op de zolder van haar nieuwe huis in Amsterdam ontdekt Danja een groen kistje. Er zit een brief in van ene Willem, gedateerd op 25 augustus 1944. Precies de dag van Danja's vondst, maar dan zestig jaar eerder, in de oorlog. Danja besluit er een verslag van haar eigen leven bij te leggen, zodat een latere bewoner van het huis dat over zestig jaar kan vinden. Maar een paar dagen later is haar envelop verdwenen en ligt er een nieuwe brief van Willem in het doosje, gericht aan Danja.

Dat zo een briefwisseling tussen toen en nu ontstaat, lijkt een aardig idee, maar is toch weinig meer dan een gemakzuchtige variatie op het uitgemolken concept van de tijdreis. Zo'n ongeïnspireerde indruk maakt ook de rest van het boek.

De brieven van Willem, geschreven door Wout, vertellen weinig meer dan het gemiddelde oorlogsverhaal. Bovendien klinken ze soms schoolmeesterachtig door de geschiedenislesjes die quasi-nonchalant worden ingeleid met zinnen als “Weet je, ik bedenk me net: misschien weet jij helemaal niet wat NSB'ers zijn.''

De belevenissen van Danja zijn voorspelbaar en oppervlakkig. Ergerlijk is het stompzinnige hippe taalgebruik ( ,,wat klonk dat dozerig'' en ,,ik voel me kut'') en verwijzingen naar de moderne tijd: de tsunami, de moord op Theo van Gogh en zelfs het televisieprogramma RTL Boulevard.

Spannend wordt het nog wel even als Willems vader in gevaar komt en Danja hem vanuit 2005 probeert te helpen. Maar uiteindelijk voegt 'Post uit de oorlog' niets toe aan de al bestaande oorlogsboeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden