Weesp trekt nog niet bij Mokum in

'We kunnen als 'Small Amsterdam' ook toeristen naar Weesp trekken'. Beeld Olaf Kraak
'We kunnen als 'Small Amsterdam' ook toeristen naar Weesp trekken'.Beeld Olaf Kraak

Een politieke meerderheid in Weesp kiest voor inlijving bij Amsterdam boven Gooise Meren. Maar een referendum kan dat besluit tenietdoen.

Marjon op de Woerd

"Wesopa 1150. Weesp 2017." Dat staat op het zelf geknutselde overlijdensbericht dat deze week op sociale media verscheen. "Weesp wordt bijgezet als het 23ste gebiedsdeel in stadsdeel Zuidoost van de begraafplaats Amsterdam [...]", zegt Weesper Arnest Mostert, een fervent tegenstander van het idee dat Weesp straks bij Amsterdam zou horen.

De post volgde op een drukbezochte avond in de Grote Kerk waar politieke partijen kleur bekenden: zien ze Weesp in de toekomst het liefst als onderdeel van Amsterdam of toch van Gooise Meren?

Niet meer zelfstandig

Weesp als zelfstandige gemeente houdt op te bestaan. Dat kan niet anders, meent zowel de provincie Noord-Holland als Weesp zelf. Met een kleine 19.000 inwoners kan de stad aan de Vecht, ingeklemd tussen Amsterdam en het Gooi, het niet langer meer zelf rooien. De financiële positie van Weesp staat onder druk en de ambtelijke organisatie is niet alleen onderbezet, maar heeft ook onvoldoende kwaliteit op tactisch en strategisch niveau in huis. Voor de gemeenteraad is het helder: Weesp kan niet zelfstandig verder, het heeft hulp nodig.

Die hulp komt van twee kanten. Gooise Meren en Amsterdam willen Weesp allebei met liefde inlijven. Bezoekjes over en weer, promo video's en zogenoemde bidbooks moesten de Weesper gemeenteraadsleden helpen bij het bepalen van hun keuze.

PvdA, GroenLinks, D66 en de lokale coalitiepartij WSP kiezen nu voor Amsterdam. CDA, VVD en eenmansfractie DSB gaan voor Gooise Meren. Het is 12 zetels tegen 5. Op papier wint Amsterdam, maar de champagne in dat kamp kan nog niet ontkurkt. Dankzij het verzamelen van circa 600 handtekeningen komt er , blijkt na enige onzekerheid, zeer waarschijnlijk toch een raadgevend referendum over deze twee keuzes. Waarschijnlijk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

"We moeten gewoon bij Amsterdam". Helma de Boer is stellig. "Amsterdam heeft alles goed op orde. De jeugdzorg bijvoorbeeld. Hier in Weesp en in Gooise Meren is dat een zooitje, maar in Amsterdam is dat goed geregeld." De Boer staat achter de toonbank in haar eigen kookwinkel, Hel's Kitchen. Iets meer dan anderhalf jaar geleden werkte ze nog als manager in de zorgbranche.

Emotie

Ervaring met fusies heeft ze dus genoeg, zegt ze. "Fuseren is emotie, want het gaat om ego's en heilige huisjes." Gooise Meren, sinds vorig jaar een samenvoeging van Bussum, Naarden en Muiden, zit volgens haar nog midden in die emotie. "Daar moet je echt niet bij willen."

Ook Weesp Marketing, een club van 150 vrijwilligers die met evenementen en projecten de vestingstad op de kaart probeert te zetten, kiest voor Amsterdam. "Amsterdam heeft een professioneel bestuur dat veel van Weesp kan overnemen, is aan tafels een serieuzere gesprekspartner dan Gooise Meren en biedt goedkopere voorzieningen", vindt voorzitter André Wierper. "We kunnen als 'Small Amsterdam' ook toeristen naar Weesp trekken. Niet met een 'Kom maar blowen en zuipen-propositie', maar met het idee 'Kom kijken naar een mooie kleine replica van Amsterdam'."

Tegenstanders vergelijken Amsterdam met een grote boze wolf. "Hij doet heel lief, maar we worden wel opgevreten", zegt een inwoner van Weesp voor de camera van de Amsterdamse stadszender AT5. Het is precies wat VVD-fractievoorzitter Marten Snijder zo tegen de borst stuit.

Zak geld

"Mijn collega's in de raad kiezen voor de zak geld waar Amsterdam continu mee rammelt, maar geld hebben en geld krijgen zijn twee verschillende dingen", vertelt hij. "Geld is leuk, maar met maar twee raadszetels binnen Amsterdam heeft Weesp straks geen enkele invloed of inspraak meer. En trouwens, ook Amsterdam kent bestuurlijke problemen. Zijn we vergeten dat Amsterdam ooit per ongeluk 188 miljoen overmaakte aan minima in plaats van 1,88 miljoen? Of de problemen met de Noord-Zuidlijn?"

Keuzes als deze zijn emotie, geeft Snijder toe. "Ik kies voor het meer op mensen gerichte Gooise Meren dan het zakelijk afstandelijke Amsterdam. Daarnaast zijn er in het Gooi geen wachtlijsten in de zorg, is er geen loting voor scholen, kent het een lagere ozb voor ondernemers en krijgt de Weesper meer inspraak."

Om een gebrek aan toeristen maakt Snijder zich geen zorgen. "Die toeristen komen sowieso wel, daar hoef je echt geen 'Small Amsterdam' voor te heten. Kijk maar naar Giethoorn."

Fuserende gemeenten

Waren er tien jaar geleden nog 443 gemeenten, per 1 januari 2018 zijn er daar nog 380 gemeenten van over. Door herindelingen in de provincie Gelderland, Groningen en Friesland verliest Nederland op die dag opnieuw acht gemeenten. Het aantal gemeenten zal de komende jaren nog verder teruglopen. Ook voor 2019 staan verschillende fusies en herindelingen in de planning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden