'Wees en het was'

'Ik ken deze zin al zolang ik me kan herinneren. Het is een vers uit de Koran, uit het scheppingsverhaal. God spreekt deze zin uit: 'Wees en het was'. Door Zijn spréken ontstaat er iets. Het woord staat aan het begin van de schepping.

De zin symboliseert voor mij de scheppende kracht van het woord. Niet alleen het woord van God, maar ook onze woorden hebben een scheppende kracht. Zij creeëren de werkelijkheid.

Soms wordt dat heel concreet. Ik weet nog dat ik als kind voor de spiegel stond. Ik speelde dat ik een radioprogramma presenteerde: 'Zwart en Wit' had ik het genoemd. Jaren later was ik inderdaad journalist geworden. Op een avond zat ik in de studio, we gingen live en ik hoorde mezelf zeggen: 'Goede avond luisteraars, welkom bij 'Zwart en Wit'.

Ik schrok enorm! Opeens drong tot me door dat mijn kinderspel werkelijkheid was geworden. Dezelfde woorden die ik na al die jaren weer uitsprak waren nu echt.

Dat is de magische kant van de zin. Het idee dat alles mogelijk is, dat je alles kan creëren. Ik geloof dat als je iets echt graag wilt en je stuurt het de kosmos in, dat het dan ook werkelijkheid wordt.

Maar er zit ook een verantwoordelijke kant aan deze zin. Het besef dat woorden veel invloed kunnen hebben, betekent dat je er ook heel bewust mee om moet gaan. Als iemand 'brand, brand!' roept, dan is er ook brand: je creeërt paniek met je woorden.

Als je constant roept dat groep A zus of zo is, dan wordt dat op een gegeven moment werkelijkheid. Dat de Nederlandse samenleving rechtser en harder wordt, zie ik als een voorbeeld van de kracht van woorden.

Taal speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben opgegroeid in een Pakistaans gezin. Al op jonge leeftijd vertaalde ik Nederlands voor mijn ouders en als we op vakantie waren bij familie in Engeland vertaalde ik van en naar het Engels. Ook in mijn baan als journalist draait het altijd om taal. Als je dan in de Koran leest dat taal zo belangrijke is, geeft dat een gevoel van herkenning.

In een joods boek las ik over een rabbijn die zei: "Als je iets echt wilt, geef het dan een naam. Als je het correct uitspreekt wordt het echt.' Dat herinnerde me aan deze zin. Het inspireert mij om te durven benoemen wat ik echt wil. Benoemen en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid nemen voor wat ik daarmee creëer. Natuurlijk kun je niet alles creëren met woorden. In het leven krijg je niet altijd wat je wilt. Maar meestal krijg je dan wel iets anders. De vraag is: wil je dat zien?

Ik heb geen kinderen en ik weet niet of ik die ooit nog krijg. Dat ligt in Gods hand. In mijn gesprekken met Hem zeg ik: 'Als ik geen kinderen krijg, geef me dan tenminste de kracht en het geduld om dat te dragen.' Tot nu toe heb ik dat ook altijd gekregen. Ik voel soms wel verdriet of gemis, maar ik ben niet wanhopig. Dat woorden kracht hebben, betekent zeker niet dat je alles kan afdwingen. Mijn broer en zijn vrouw hebben hun twee zoontjes verloren. Als je zoiets meemaakt ga je een beetje dood van binnen.

Ik heb niet de illusie dat we pijn en verlies kunnen afzweren. Maar ik denk wel dat we kunnen kiezen hoe we ermee omgaan. Als je hoort dat iemand ongeneeselijk ziek is dan is dat verschrikkelijk. Je kunt in paniek raken, maar je kan ook proberen het proces van afscheid zo mooi mogelijk te maken. Bij mijn stervende neefje hebben we gebeden en gezongen. Dat is wat je kan doen. Ook daarin schuilt de kracht van woorden. De woorden die je gebruikt om een situatie te interpreteren, geven die situatie vorm.

Naeeda Aurangzeb (1974) is journaliste en presentatrice van 'De Halve Maan'. In dit opinieprogramma worden actualiteiten besproken door Nederlanders afkomstig uit islamitische culturen. Het programma heeft nu een zomerstop, in september begint het tweede seizoen. Uitzendingen zijn ook te bekijken via www.uitzendinggemist.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden