Wees eens positief over onze boeren

De oproep van lezer George de Wit (Opinie, 1 juni) aan boeren om vooral hun gezond verstand te gebruiken deel ik. Maar moet voor boeren de tijd echt stilstaan? De ouders van De Wit hadden vast geen auto, het toilet was een huisje boven de gierkelder en douchen gebeurde met z'n allen op zaterdagavond, in de teil.

Een prima koe gaf 35 jaar geleden 5000 liter melk, tegenwoordig moet het 12.000 liter zijn, schrijft hij. Maar hij verzuimt te melden dat ook toen 5000 liter geen geweldige productie was en dat sindsdien het Hollandse veeras niet voor niets is verruild voor het Amerikaanse Frisian Holstein-ras, dat enorme plassen melk produceert.

Ook zijn vergelijkingen gaan mank, bijvoorbeeld tussen kinderen en koeien, die beiden zouden kunnen kiezen voor hun lievelingsvoer. Een koe denkt niet en eet waar hij gebracht wordt, een kind denkt wel en heeft meedenkende ouders. Dus deze vergelijking gaat mank als Nelis.

Ongewenste situaties op het platteland moeten we tegengaan en daarbij horen ook de megastallen. Maar wetenschapper Willem Vermaat maakt het met zijn stuk (Opinie, 13 juni) nog wat vrolijker, onder de kop 'De gehele veehouderij moet worden afgeschaft'. Hij schrijft onder andere: 'Zo denken we, als we het over melk hebben, meestal aan koemelk. Waarom niet aan hondenmelk? Honden fokken, puppy erbij weghalen, hond melken, de melk drinken, de hond vetmesten en eten'. Het is geen vergelijking maar een spinsel van een universitair docent dat geen enkele bijdrage levert aan de discussie over dierenwelzijn.

Een volledige invulling van het dierenwelzijn, besluit hij, is het einde van het gebruik van dieren, dus afschaffen. Maar eerder betoogt Vermaat dat kalfjes bij de koe laten en laten zogen geen stress oplevert, voor beide. Kunnen we dan toch terug naar vroeger, dezelfde romantische, stilstaande boerenwereld, waar ook De Wit naar hunkert?

Op 13 juni schreef Ephimenco over de 'binaire hokjesgeest' en dat 'we leven in een postmodern tijdperk waarin de zoektocht naar de waarheid in jezelf een permanente dagtaak is geworden'. Beide hiervoor genoemde schrijvers willen die eigen waarheid ook aan een ander voorschrijven. Maar wees graag eens wat positiever over boer en platteland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden